USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У четвер в Україні мають заборонити «зарплатне рабство»

16 Березня 2016 15:01
Український парламент у четвер ухвалить закон, який нарешті дасть право кожному українцю самостійно вибирати банк для отримання зарплати. Епоха «зарплатного рабства», коли міністерства або директори підприємств насильно змушували співробітників відкривати зарплатні картки в тому чи іншому банку, остаточно відходить у минуле, а Україна ще на крок наблизиться до Європи.

Про це повідомили у прес-службі ПриватБанку в Луцьку.

Великий «фінансовий» день парламенту, під час якого планується розглянути декілька важливих економічних законів, стане й вирішальним у багаторічній боротьбі українців із «зарплатним рабством». Як повідомила керівник «Асоціації захисту фінансових прав» Світлана Мальована, завдяки зусиллям депутатів і громадськості законопроект № 2287а-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав працівника на вільне обрання банківської установи для отримання заробітної плати» не тільки внесено до порядку денного парламенту, а й з великою ймовірністю буде ухвалено.

«Кожна людина повинна мати право вибирати банк для отримання зарплати або пенсії, а не бути заручником Кабміну або директора підприємства, – зазначає голова АЗФП. – Сьогодні ми отримуємо десятки тисяч заяв працівників бюджетних організацій, пенсіонерів, які не згодні з нав’язуванням банків, а петиція до президента з вимогою скасувати «зарплатне рабство» набрала рекордну кількість підписів. Ми дуже сподіваємося, що законодавці почують думку своїх виборців і звільнять цілу країну від такого ганебного явища».

Зокрема, закон про заборону «зарплатного рабства» безпосередньо захищає право працівника на вільний вибір банку для отримання заробітної плати (зміна до статті 24 Закону України «Про оплату праці»). Окрім того, закон чітко визначає механізм реалізації цього права та встановлює пряму заборону на обмеження працівника в реалізації цього права. За примус співробітників користуватись послугами конкретного банку буде введено кримінальну відповідальність.

На підтримку скасування «зарплатного рабства» виступили не тільки громадські організації, а й самі банки, і Національний банк України. Як повідомив заступник голови Нацбанку Владислав Рашкован, на розгляд Верховної Ради буде внесено 10 фінансових законопроектів, у тому числі й про захист прав споживачів фінансових послуг.

«Ухвалення законопроекту 2287а-1 забезпечить право кожної людини на вільний вибір банківської установи для отримання заробітної плати або пенсії та не допустить зловживань з боку роботодавців щодо обмеження такого права», – підкреслили в Нацбанку.

Як відзначили в «Асоціації захисту фінансових прав», такого поняття, як «зарплатні проекти», вже давно немає в жодній розвиненій країні світу, не кажучи вже про «зарплатне рабство». Поняття «зарплатний проект» є своєрідним атавістичним феноменом, з яким знайомі виключно громадяни держав, що утворилися внаслідок розпаду СРСР у 1991 році. У країнах Європи процес виплати зарплати, інших виплат соціального характеру (пенсії, допомоги, компенсації, стипендії) організовано принципово інакше: кожна людина просто приносить у бухгалтерію підприємства або органу соціального захисту номер свого особистого банківського рахунку або картки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Anonymous Показати IP 16 Березня 2016 15:56
Відмінили б краще зарплатне ЗНУЩАННЯ над народом!
Просто мама Показати IP 16 Березня 2016 16:18
"дасть право кожному українцю самостійно вибирати банк для отримання зарплати", то як цьому може Приватбанк радіти. Це ж дасть право саме з привату перейти в інший банк. Бо так як приват ні один банк ніде не нав"язують.
Анонім до Просто мама Показати IP 16 Березня 2016 17:57
100%
Лучанин до Просто мама Показати IP 16 Березня 2016 21:53
Так, нав'язують. А які зараз банки залишилися з хоча б таким самим спектром послуг і кращими умовами? Так, приват давить, але ще межі не переступив, тому якщо хтось і піде самостійно з нього, то це будуть одиниці, які потім же до нього і повернуться, якщо умови в приваті не зміняться на гірше. Ніколи в житті не думав що буду щось хороше казати про приват, бо сам був проти перерахування зарплати на картку, але що є, то є. Назвіть кращі умови. А видавати готівку в касі підприємства вам всерівно вже ніхто не дозволить. Знову емоції без здорового глузду?
ок Показати IP 16 Березня 2016 17:47
ура - прощавай приват!!!!!!!!!
Анонім до ок Показати IP 16 Березня 2016 19:53
думаєш, що інші кращі ?
лучанин Показати IP 17 Березня 2016 08:50
те,що інші не гірші -це точно! А те що рабству привата буде кінець -це не просто добре, це дуже добре.
* Показати IP 17 Березня 2016 11:34
А що приват? вони мають багато банкоматів по місту, ну обирайте інший банк, будете шукати де гроши зняти.
** Показати IP 17 Березня 2016 13:43
а я знімаю з карти( не привата) зарплату - без комісії у будь якому банкоматі і будь де - ви відстали від життя .Банкомат тепер зовсім не аргумент - аргумент якісне і ненавязливе обслуговування .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus