USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.92

У ГУР оцінили можливість застосування Росією ядерної зброї проти України

20 Червня 2023 22:22
Ядерна загроза з боку Росії гіпотетично існує завжди. Але зараз не можна говорити про підвищений ризик застосування такого озброєння проти України.

Про це в коментарі РБК-Україна розповів представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

Він зазначив, що так звана Російська Федерація – це держава-терорист, яка вже неодноразово вчиняла різноманітні терористичні акти, воєнні злочини й зокрема займалася ядерним шантажем.

«Путінська Росія – це держава-терорист, яка володіє ядерною зброєю – стратегічною і тактичною. І гіпотетично загроза на цьому напрямку завжди існує. Тому і Україна, і наші міжнародні партнери уважно це питання відстежують. Інша річ, що станом на зараз ми не можемо говорити про зміну ситуації і підвищення ризиків імовірності застосування тактичної ядерної зброї так званою Російською Федерацією проти України», – сказав Юсов.

Читати ще: Півкроку до НАТО: як Захід саботує надання Україні гарантій безпеки та членство в Альянсі в страху перед Путіним

Цьому, за його словами, є багато пояснень. Зокрема подібний крок нічого б особливо не змінив для окупантів на полі бою, уточнив співрозмовник. Але натомість застосування ядерної зброї призвело б до краху режиму Путіна і до його остаточної поразки, адже реакція світу була б просто шаленою.

«Проте остаточно зняти питання таких загроз проти не лише України, а й для міжнародної спільноти з боку агресивної Російської федерації ми зможемо лише тоді, коли питання ядерного озброєння у РФ буде знаходитися під міжнародним наглядом та контролем. Лише тоді це питання взагалі не буде стояти на глобальному порядку денному», – пояснив представник ГУР.

Відзначимо, нещодавно президент США Джо Байден сказав, що загроза використання диктатором Володимиром Путіним тактичної ядерної зброї є «реальною». З такою заявою він виступив під час зустрічі з групою донорів у Каліфорнії.

Варто додати, що ще в березні Путін заявляв про розміщення ядерної зброї на території Білорусі. Буцімто він це зробить на прохання самопроголошеного президента РБ Олександра Лукашенка.

Читати ще: Путін дасть ядерну зброю усім, хто вступить до «союзної держави Росії та Білорусі», – Лукашенко

У Кремлі заявили, що 1 липня 2023-го закінчиться будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї у Білорусі. Після чого у Мінську було підписано договір про те, як саме Білорусь зберігатиме російську нестратегічну ядерну зброю.

Вже в червні Путін сказав, що це сховище нібито «на фінальній стадії будівництва, а ж «боєголовки перемістять до Білорусі 7-8 липня».

Днями глава Кремля стверджував, що переміщення «ядерки» вже розпочалося і перша ядерна зброя вже перебуває на території Білорусі. При цьому популярна моніторингова група «Беларускі Гаюн» інформує, що фактів такого переміщення не спостерігається.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus