USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Росія готується до ядерних навчань «Гром». Такі ж були у лютому перед вторгненням

25 Жовтня 2022 18:18
РФ планує провести другі за 2022 рік навчання з ядерного стримування "Гром", перші відбулися за кілька днів до повномасштабного вторгнення в Україну.

Про це з посиланням на військовий портал Defense Express пише Українська правда.

Defense Express повідомляє, що Росія планує після завершення навчань з ядерного стримування "Стійкий полудень", які почалися 17 жовтня та триватимуть до 30 жовтня, провести навчання "Гром". Однак точних термінів їх проведення поки не озвучували.

Крім того, РФ має заздалегідь попередити про них, щоб це не виглядало як ядерна атака. Це будуть другі навчання за рік, бо у 2021 році вони не проводились і були перенесені на 19 лютого.

"Мова йде про запуски з трьох підводних ракетоносіїв, гіперзвукових ракет, балістичних міжконтинентальних ракет наземного базування, запуски з літаків стратегічної авіації, а також випробувальний пуск РС-28 "Сармат". З огляду на перелік сил та засобів, ключовим районом випробувань стане північ РФ. Зазначимо, що будь-які пуски не означають використання ядерного озброєння", – пише військовий портал.

Читати ще: НАТО проведе навчання з ядерного стримування одночасно з Росією

Defense Express зазначає, що останні ядерні випробування РФ проводила у 1990 році. Зокрема, був здійснений підземний груповий підрив 8 зарядів загальною потужністю у 70 кілотонн. З цього часу у Росії офіційно не проводили випробувань ядерних зарядів.

Водночас РФ перевіряє готовність міжконтинентальних балістичних ракет, строки експлуатації яких вже давно перевищили всі нормативи.

Зокрема, випуск Р-36М2 "Воевода" завершився з розпадом СРСР, а їхній максимальний строк використання був оцінений до 2005 року, після чого був "продовжений" до 2020 року. Перевірка реальної готовності проходить шляхом відстрілу найстарішої ракети.

Як повідомляє військовий портал, останню ракету УР-100Н (РС-18) випустили ще до 1985 року, а ракети "Тополь" (були на озброєнні у 80-х роках) були модернізовані до "Тополь-М" у середині 90-х. РФ має ще 18 радянських "Тополів", а 78 "Тополь-М" були виготовлені до 2011 року. Крім того, з 2009 року РФ має близько 170 одиниць нової модернізації "Тополя" під назвою "Ярс".

Стан російських ядерних боєприпасів також викликає питання.

"Тобто якщо брати наземну компоненту, то 88 ракет були вироблені понад 30 років тому, 78 одиниць – близько 20 років тому, що становить майже 50% всього арсеналу. Приблизно аналогічна ситуація стосується й балістичних ракет підводного базування", – констатує Defense Express

Читати ще: В ЄС вважають, що Путін, говорячи про ядерну зброю, не блефує

Нагадаємо, у вересні міністр оборони України Олексій Резніков припустив, що у ядерного арсеналу Росії міг давно спливти термін придатності, мовляв, якщо "натиснути на кнопку, це може бахнути прямо там".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus