USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Києві знизили тарифи на гарячу та холодну воду. А на Волині?

9 Серпня 2015 22:00
Київська влада затвердила нові нормативи водопостачання, споживання гарячої та холодної води, а також відведення стоків.

Вони виявилися істотно нижчими, ніж за рік до цього, - пише «Експрес».

Платіжки, засновані на нових нормах, прийдуть вже наприкінці серпня.

Згідно з документом, людина, у якої в квартирі є водопровід, каналізація, централізоване водопостачання та велика ванна (тобто житло з категорії упорядкованих), але немає лічильника, платитиме за холодну воду виходячи з норми 150 літрів на добу, або ж 4,5 куба на місяць.

Щоправда, цей норматив – диференційований і залежить від розміру тих же ванн, наявності умивальників, мийок або централізованої каналізації.

Приміром, передбачається, що мешканець гуртожитку за добу витрачає в два рази менше води, ніж житель квартири, – 100 літрів. А якщо киянин живе в приватному будинку котеджного типу з водопроводом, каналізацією, ванною, а воду гріє за допомогою газового або електричного нагрівача, але не встановив лічильник, то його добовий норматив інший – 210 літрів холодної води на добу (або 6,3 куба/міс).

У «Київводоканалі» кажуть, що нововведення стосується дуже невеликої частини споживачів, у яких немає ні квартирного, ні загальнобудинкового лічильника (а вони встановлені в 98,7% багатоповерхівок і 75% квартир).

«Раніше норматив для квартир без лічильників був на рівні 5,5 куба/міс на людину (новий норматив для квартир з водопроводом, каналізацією та централізованим гарячим водопостачанням – 4,5 куба/міс на людину)», – кажуть у прес-службі «Київводоканалу».

Таким чином, якщо житель середньої упорядкованої квартири без лічильника при тарифі за куб 10,24 гривні (холодна вода + каналізація) платив 56,3 грн/міс, то зі зменшеним тарифом заплатить 46 гривень.

Як пояснив голова постійної комісії Київради з питань ЖКГ Олександр Клюс, норму змінили через те, що раніше вона була завищена.

«Її привели приблизно до тієї, яка є за лічильниками, щоб ті, у кого їх нема, не переплачували. Вона була дещо завищена, люди не споживали стільки й переплачували. Раніше це було стимулом ставити лічильник, але від такої політики відмовилися», – говорить Олександр Клюс.

Нагадаємо, з 1 травня в Україні істотно підвищилися тарифи на холодну воду. Попри те, що підвищення тарифів на воду не мало стосуватися Луцька, комунальне підприємство «Луцькводоканал» подало документи до НКРЕКП на встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Збільшення вартості - в межах 35-40%, або на 2,94 гривні за 1 метр кубічний. Збільшення тарифів на третину, як пояснив директор підприємства Іван Корчук, зумовлений ростом податків, екологічного збору, плати за спец водокористування.

Ситуація з гарячою водою у Луцьку – ще більш плачевна.

З 1 травня 2015 року встановлено нові, підвищені тарифи на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, що надаються населенню ДКП «Луцьктепло» у наступних розмірах:

- з централізованого опалення:

для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними засобами обліку теплової енергії – 691,84 грн./Гкал (з ПДВ);

для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних засобів обліку теплової енергії – 15,54 грн. за метр квадратний опалювальної площі за місяць протягом періоду надання послуги з централізованого опалення (з ПДВ);

- з централізованого постачання гарячої води:

за умови підключення рушникосушильників до систем гарячого водопостачання – 42,14 грн. за 1 куб м (з податком на додану вартість);

за відсутності рушникосушильників – 39,02 грн. за 1 куб м (з ПДВ).

Як відомо, увечері 20 травня в обласному центрі припинили подачу гарячої води.

ЧИТАТИ ЩЕ: ГАРЯЧУ ВОДУ ВІДКЛЮЧИЛИ НЕ ЛИШЕ В ЛУЦЬКУ. ПРИЧИНИ. ТЕРМІНИ

Згодом гаряче водопостачання відновили котельні, які обслуговують окремі медичні заклади міста. Відповідно, гаряча вода з'явилася у будинках, що обслуговуються цими котельнями.

Нагадаємо, раніше міський голова повідомив:якщо лучани не повернуть борги – гарячої води не буде.

Як повідомлялося, у Луцьку підвищення тарифів визнали необґрунтованим. Інформаційне агентство Волинські Новини раніше повідомляло, що звернутися до центральних органів влади щодо економічно необґрунтованого підвищення вартості енергоносіїв вирішили члени тимчасової контрольної комісії міськради.

Так, депутати міськради запропонували навести тариф на теплову енергію для послуги з централізованого опалення для населення, в структурі якого вартість газу становить 68,46%, електроенергії - 6,57%.

Окрім цього, як повідомляло ІА Волинські Новини, депутати Волинської облради під час наступної сесії, 14 серпня, голосуватимуть за Звернення до центральних органів влади щодо економічно необґрунтованого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та тарифів на енергоносії для населення та суб’єктів господарської діяльності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
валя Показати IP 9 Серпня 2015 23:13
Коли включать гарячу воду ?????????чому завжди винні люди ? скільки можна? над нами знущаються і мають людей нізащо!!!!
Українець до валя Показати IP 10 Серпня 2015 08:03
Ви забули назву країни в якій проживаєте ?
Anonymous до Українець Показати IP 10 Серпня 2015 13:25
я знаю в какой стране живём .... ГАНДУРАС ....
Анонім Показати IP 10 Серпня 2015 06:29
Платіть за послуги, не гадьте там, де проживаете, прибирайте за собою, скидайтеся на ремонти, вчіть дітей культури поведінки! В приватних будівлях за власників цього ніхто не робить і держава не допомагае. НІЧИМ...
валя до Анонім Показати IP 10 Серпня 2015 21:40
Я плачу за послуги і я не свиня імоя дитина також іскидаюсь на ремонт і Чомусь з мене знущаються ті "виховані ікультурні слуги народу "які обіцяють все робити для людей.йдемо в європу....чи. В АфРИКУ?
Anonymous Показати IP 10 Серпня 2015 07:06
Водо(к)анал, схаменися, бо як почне летіти бруківка - буде пізно!
хохма до Anonymous Показати IP 10 Серпня 2015 09:04
Без бруківки ти **кашка, а з бруківкой - челавєк :)))
психіатр Показати IP 10 Серпня 2015 08:51
Чим ближче вибори ще не такі концерти почнуться....
громада Показати IP 10 Серпня 2015 09:03
А де так званий "Народний контроль"? Чи вони лише по "плоітичним" мотивам щось носа пхають, а дійсно по призначенню працювати не в змозі? Агов Данильчук і Ко.?! А слабо тарифами зайнятись, цінами у супермаркетах та на ЖКП? Ось де справжня робота громадських організацій, а не утворення бандформувань по кришуванню та віджиманню бізнесів!!!
опа Показати IP 10 Серпня 2015 09:59
Навчіться нормально заголовки писати! Знизили норми споживання, а не тарифи!!!
Няня до опа Показати IP 12 Серпня 2015 09:45
Дане інтернет видання взалі поганенько розбирається в цих питаннях) і заголовки відповідні.
Волинь Показати IP 10 Серпня 2015 17:51
А мені в комунальних послугах від фонаря НАРАХУВАЛИ ЗА ГАРЯЧУ ВОДУ 150 гривень, це при тому що гарячої води немає 3 місяці.Хочеться дочекатися тих акробатів-контролерів у квартирі і запитати їх : звідки 150 гривень ? Тому багато запитань і обурень до Луцьктепла, до Луцькгазу . Не гоніть понти. Я краще бачу показники лічильників . Тому плачу з початку подорожчання газу 1 копійку в місяць за газ ( щоб кролику сєні на морквину вистачило ). Слава Україні !
Луцьк до Волинь Показати IP 11 Серпня 2015 08:48
Героям Слава

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus