USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

У Луцькій міськраді – 4 перерви поспіль через суперечки про регламент

29 Червня 2017 17:09
Чотири поспіль двадцятихвилинні перерви оголосили під час сесії міськради від різних фракцій – причиною стали суперечності щодо пропонованих змін до регламенту ради. У підсумку, зміни до регламенту усе ж затвердили.

Про це йшлося під час 26 сесії Луцької міськради 29 червня.

Депутатам запропонували проект змін до регламенту міської ради.

Як повідомив депутат Микита Рабан, проект рішення напрацювала комісії з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів. Відповідно до пропонованих змін до регламенту міськради, передбачають можливість будь-якої постійної комісії розглядати кандидатури осіб, які пропонуються до затвердження чи погодження радою на пленарному засіданні - незалежно, чи це керівники комунальних підприємств, чи посадові особи.

Друга зміна до регламенту стосується повноважень начальника відділу секретаріату міськради щодо відповідальності за залучення під час форс-мажорних ситуацій підприємства, яке обслуговує систему електронного голосування «Віче».

Також зміна стосуватиметься подання невідкладного проекту рішення: раніше такий проект міг подаватися за ініціативи міського голови, а тепер - за ініціативи секретаря ради, міського голови чи більшості депутатів, присутніх на пленарному засіданні. Як виключення, такий проект рішення може подаватися у термін, менший за 21 день.
Депутат Анна Мовяк стверджувала, що проект рішення суперечить закону про місцеве самоврядування і пропонувала розглянути зміни до регламенту ради під час засідань усіх постійних комісій і винести його на наступну сесію міськради.

Депутат Тарас Шляхтич поцікавився, в чому полягає необхідність внесення змін до регламенту.

Микита Рабан пояснив, що, наприклад, під час попередньої сесії Тарас Шляхтич висловлював сумніви щодо того, «хто що підписував», і чи не є це порушенням закону. Він нагадав, що у 2015 році під час обрання секретарем міськради Юлії Вусенко та сама голосувала за себе і підписувала проект рішення. Щоб виключити корупційну складову, він наполягав, аби зміни до регламенту були затверджені і не було можливості зловживань з боку головуючого чи інших посадових осіб.
Своєю чергою, депутат Григорій Пустовіт зазначив, що регламент – динамічний і в нього можна вносити зміни будь-коли.

Тарас Шляхтич попросив оголосити 20-хвилинну перерву від фракції «Самопоміч», щоб почути висновок юридичного управління. Оскільки висновок підготувати не встигли, згодом перерву аналогічної тривалості взяв депутат Артем Запотоцький від фракції «Солідарність», після цього – депутат Павло Данильчук від «Народного контролю», відтак – Микола Федік від фракції ВО «Свобода».

По завершенні перерв виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук зачитав висновок юридичного управління міськради щодо проекту рішення. У висновку йдеться про те, що проект рішення відповідає Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». У висновку вказали, що, відповідно до закону, виключно під час пленарних засідань міськради вирішують питання регламенту, а регламент регулює питання обрання секретаря ради, скликання засідань ради, а також порядок роботи сесії.

Після цього депутати підтримали проект рішення за основу.

Депутат Микола Федік емоційно наполягав на тому, що після перерв депутати мають право на виступи, тож «не потрібно закривати рота». Він зазначив, що перерви оголошували після запитань депутатів, тож ті перед голосуванням повинні мати можливість виступити. Ігор Поліщук зачитав йому статтю регламенту, у якій йдеться про те, що після обговорення питання порядку денного до початку голосування депутатська фракція має право на перерву. Втім, депутатам все ж дали право на виступ.

Депутат Борис Смаль запропонував ще дві зміни до регламенту ради. Так, він пропонував, аби під час розгляду одного питання не могло бути оголошено більше двох перерв поспіль. Цю зміну депутати підтримали. Також він пропонував, аби під час розгляду питань порядку денного могло бути оголошено не більше двох перерв для узгодження позиції фракцій поспіль. Ця пропозиція не отримала підтримки більшості депутатів.

Своєю чергою, Тарас Шляхтич наполягав на тому, що проект рішення не відповідає нормам закону і просив ще одну перерву від фракції на 20 хвилин. Ігор Поліщук зауважив, що той вже використав право на перерву. Він наголосив, що, зважаючи на те,як депутати зловживають правом на перерву, не дасть перетворити сесію на вакханалію.

У підсумку, депутати усе ж підтримали проект рішення щодо змін до регламенту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
квітка Показати IP 29 Червня 2017 18:51
До роботи нема охоти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus