USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку підбивають підсумки об’єднання громад Волині у 2018 році

26 Грудня 2018 11:35
На Волині за результатами поточного року діють 50 ОТГ, які покривають понад 50% території області: наскільки ефективно триває процес децентралізації в регіоні, аналізували у Волинському центрі розвитку місцевого самоврядування.

Про це йшлося під час прес-заходу «Реформа децентралізації на Волині у 2018 році: здобутки, виклики, перспективи» 26 грудня у Луцьку.

Директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк зауважив, що реформа з децентралізації успішна, але якщо існуючі досягнення і успіхи не будуть закріплені відповідними нормативними документами та конституційно, може відбутися відкат чи призупинення процесів, що відбуваються і досягнення можуть бути знівельовані.

2018 рік, з його слів, був складним у процесі децентралізації на Волині, тому що багато перешкод створювалися штучно для того, щоб затягнути процес. Йдеться про призначення виборів у новостворених ОТГ, що відбулися лише наприкінці року. В одній з ОТГ, Мар’янівській, вибори не були призначені оскільки не сплив час подання апеляції. Вибори минулої неділі відбулися в дев’яти волинських ОТГ, тож загалом на Волині тепер нараховують 50 об’єднаних громад, 41 з яких вже функціонує.
Говорячи про виклики, Анатолій Пархом’юк відзначив, що є декілька громад, які скористалися можливістю приєднання до вже створених ОТГ. Вибори у них не були оголошені, оскільки громади розташовані в різних районах. В семи ОТГ, які приєдналися до вже існуючих громад, вибори відбулися, тому що об’єднання відбувалося в межах одного району.

Експерт зазначив, що процес об’єднання громад дає можливості для нового розвитку та не гальмує розвиток віддалених територій, як думали скептики. Якщо менеджмент ОТГ поставлений правильно і громада створена спроможною, відповідно, результати її роботи позитивні.

Вибори у 2020 році повинні відбутися на новій адміністративній основі і це є викликом для реформування базового і субрегіонального рівня (в частині укрупнення районів) та формування третього (обласного) рівня не в частині об’єднання областей, а в частині визначення повноважень для цього рівня. Окремою темою є реформування державної вертикалі, представницьких органів на регіональному та субрегіональному рівні.

У 2015 році на Волині утворили 5 ОТГ, у 2016 – 10, у 2017 – 25 та у 2018 – ще 10. Таким чином, на території області нараховується 50 ОТГ і в загальноукраїнському рейтингу Волинь займає четверту позицію. Площа ОТГ вже перевищила 50% площі області, в об’єднаних громадах проживають 36% населення Волині.

Радник з децентралізації Оксана Урбан розповіла, що у 2019 році на Волині є важливі завдання з приєднання до міст обласного значення. Що більше громад утворяться навколо райцентрів, то кращими будуть показники їхньої роботи. В 2019 році планують працювати над продовженням формування районів, схвалений перспективний план об’єднання громад, який стовідсотково покриває територію Волині.
У перших двох раундах програми «U-LEAD з Європою» в частині створення та модернізації ЦНАПів 15 волинських ОТГ стали переможцями. В області підписали дев’ять договорів, якими скористалися 27 громад.

На Волині діють три госпітальні округи та 30 опорних шкіл (19 - в ОТГ). 40 громад вже прийняли у комунальну власність 234 заклади загальної середньої освіти області. загалом в опорних школах на Волині навчається 14,4 тисячі учнів, з них в опорних закладах ОТГ – 9,3 тисячі.

Радник з місцевих фінансів Анатолій Матвіюк розповів, що під час створення ОТГ хвилювалися за маленькі громади, однак саме вони тепер показують гарні приклади раціонального використання коштів. Вони швидше оптимізують бюджетні мережі, тому що ресурси обмежені, а послуги населенню потрібно надавати якісні. Серед них є громади, що матимуть велику економію освітньої субвенції.
Радник з просторового планування Катерина Степчук розповіла, що 26 лютого Городищенська ОТГ першою отримала з державної у комунальну власність землі сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів. Такі землі загальною площею понад 50 тисяч гектарів вже отримали 30 ОТГ Волині.

Волинь – одна з небагатьох областей, яка отримала землі під господарськими дворами, колишні території колгоспів. Наступний успіх – отримання земель, що були частково самозаліснені. Наповнити бюджети зможуть завдяки земельному податку, платі за оренду, великі кошти можуть принести земельні торги, які проводитимуть через електронну систему «ProZorro». Перші торги відбуватимуться 27 грудня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus