USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку пояснили, що очікують від багатомільйонного субпроекту Світового банку

27 Грудня 2016 15:55
Яких результатів хочуть досягти завдяки реалізації багатомільйонного субпроекту Світового банку, спрямованого на боротьбу з хворобами системи кровообігу та чи виправдані високі зарплати консультантів субпроекту, з’ясовували учасники круглого столу у Луцьку.

Круглий стіл про хід реалізації Субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області» відбувся в обласному центрі 27 грудня.

Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк розповів, що проект писали ще у 2012 році. Був оголошений конкурс, де у першому етапі відібрали 11 областей, а потім 8 з них отримали схвалення Міністерства охорони здоров’я. Вони мають великі проекти – так, Волинь отримає 30 мільйонів доларів кредитних коштів, окрім цього, субпроект співфінансуватимуть з обласного бюджету. Кредит брала Україна на пільгових умовах, а в область гроші надходитимуть як бюджетні кошти.


Для проекту на Волині обради напрямок вдосконалення медичної допомоги хворим на хвороби системи кровообігу, які становлять 68% причин смертності. Наразі в області відпрацьовані маршрути пацієнтів. Йдеться про службу екстреної медичної допомоги – усі машини мають можливість дистанційно передавати кардіограми. Зараз майже 100 тисяч кардіограм перебувають в базі даних обласного центру медицини катастроф. Мають відпрацьовану схему госпіталізації пацієнтів з інфарктом міокарда, хоча у цьому напрямку дуже стримує низьке забезпечення фінансовим ресурсом. У рамках субпроекту хочуть досягти збільшення кількості пацієнтів, які отримали стентування при гострому інфаркті міокарда. Також планують досягти скорочення тривалості перебування пацієнтів на стаціонарному лікуванні.

Цілями субпроекту є підвищення якості надання медичної допомоги при хворобах системи кровообігу та підвищення доступності медичних послуг для пацієнтів з хворобами системи кровообігу.


Серед основних заходів, які планують здійснити у рамках субпроекту – створення нових амбулаторій загальної практики-сімейної медицини в кожному районі області, придбання нового обладнання для кожної з нових та вже існуючих амбулаторій, а також центральних районних лікарень. Окрім цього, чотири міжрайонні відділення, які планують створити, будуть оснащені на вищому рівні, ніж ЦРЛ. Також новітнє високоточне обладнання повинні придбати для Волинської обласної клінічної лікарні та Луцької міської клінічної лікарні. Планується, що мінімум вдвічі-втричі збільшиться кількість кардіохірургічних втручань, адже, якщо відбуватиметься оплата за надані послуги, заклади третинного рівня повинні будуть надавати послуги високого класу і прості хірургічні втручання відбуватимуться в лікарнях нижчого рівня.

Створюють електронний реєстр хворих в області, вже перебуваючи за півкроку до створення повноцінної електронної картки.


Важливий компонент - навчання, проведення тренінгів, семінарів, навчання за кордоном. Наразі перші двоє кардіохірургів їздили в Англію, опанувавши багато нових методик. Навчанням планують охопити 1340 медичних працівників – як лікарів, так і середнього медичного персоналу. Хочуть досягти, аби 35% хворих регулярно приймали ліки від гіпертонічної хвороби.

Наразі підписали 23 контракти на загальну суму 726 тисяч доларів, серед них – контракт на розробку медичної інформаційної системи «Реєстр індивідуального серцево-судинного ризику дорослого населення Волинської області».


Зі слів посадовця, у процесі завершення зараз перебуває процедура закупівлі обладнання для діючих амбулаторій (138 комплектів), у процесі оголошення тендеру перебуває реконструкція та капітальний ремонт приміщень під амбулаторії, закупівля комп’ютерного обладнання для згаданої системи реєстру. Перший рік проекту передбачає 31 амбулаторію, другий рік – 21, третій – 34 амбулаторії. За рахунок місцевих бюджетів планують закупити санітарні автомобілі.


Голова постійної комісії облради з питань охорони здоров’я Олександр Зінчук зауважив, що кошти у рамках цього субпроекту вкладатимуть переважно в південну частину Волині. Натомість Любешівський та Маневицький райони майже не потрапили в субпроект. Він зазначив, що його цікавить питання придбання санітарного транспорту, наприклад, для села Ветли Любешівського району, де автомобіль дуже старий.


Ігор Ващенюк запевнив, що планують придбання обладнання та ремонт для усіх діючих амбулаторій. Так, для північної частини області передбачають 10 амбулаторій. Санітарний транспорт планують закупити, у тому числі залучивши кошти місцевих бюджетів.

Депутат Луцької міськради Борис Смаль поцікавився, коли розпочнуть фазу ремонту амбулаторій сімейної медицини і які саме заклади у Луцьку потрапили у цей субпроект. Також його цікавили терміни реалізації запланованих робіт.

Ігор Ващенюк повідомив, що йдеться про амбулаторію на вулицях Бенделіані та Рівненській (ці два об’єкти внесли до переліку за пропозицією міста). Тендер, з його слів, у процесі, 17 січня відбудеться розкриття пропозицій по управлінню капітального будівництва і варто очікувати, що наприкінці лютого можуть бути розпочаті роботи.

Голова громадської ради при ОДА Олександр Волянюк зауважив, що у конкурсі на закупівлю вартістю 620 тисяч доларів одним лотом переміг один претендент. Натомість не проводили торгів через електронну систему «Prozorro».

Ігор Ващенюк відповів, що прописано використання процедур, які були на момент підписання договору між Україною та Світовим банком, тобто, система «Prozorro» не входить до переліку. Усі торги наразі відбуваються за процедурами Світового банку, як прописано у міжнародній угоді.

Консультант з управління субпроектом Марія Адамчук пояснила, що Світовий банк вважає систему «Prozorro» недосконалою і не дозволяє проводити у ній торги.


Цікавилися учасники круглого столу і оплатою праці консультантів субпроекту. Так, Борис Смаль запитав, чи відповідає дійсності інформація про те, що зарплата вісьмох консультантів на місяць становить приблизно 14 тисяч доларів. Він поцікавився, хто ухвалював відповідне рішення і чи була можливість в України вплинути на це.

Ігор Ващенюк відповів, що заробітна плата була закладена в проекті на рівні 3% від вартості проекту. На його думку, варто ставити питання не про те, чому консультанти заробляють так багато, а про те, чому інші заробляють надто мало. Він визнав, що рівень зарплати консультантів створює напругу серед державних чиновників, але така оплата праці є світовою практикою.

Марія Адамчук повідомила, що є група управління субпроектом, яка складається з представників влади, а консультанти (яких налічується 8), найняті в допомогу групі управління для виконання заходів проекту.

Ігор Ващенюк повідомляв, що найбільша частина роботи консультантів полягає в підготовці тендерної документації, йдеться про «томи, які перекладають англійською мовою» відповідно до жорстких вимог Світового банку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
читач Показати IP 27 Грудня 2016 17:58
Які ж т*пі ті депутати!!!
Саша до читач Показати IP 27 Грудня 2016 18:50
А консультанти кращі? Такі ж самі ще й наглі;)
Порадник Показати IP 27 Грудня 2016 19:18
По відбору пройшли лучшіє із лучших :). Дай вам зарплату 3000 доларів таки ми ж були б. Тільки хто дасть. Всього на всіх не хватить, бо всього -мало, а всіх - багато. Працюйте :) і харошого вам настроєнія!
Сергій Новосад Показати IP 27 Грудня 2016 21:07
Щодо питання доцільності створення реєстру хворих з хворобами серцево-судинної системи, який уже розробляє фірма-переможець майже за 1.5 млн гривень http://wb.moz.gov.ua/.../volynska.../novyny-ta-podii.html... : Позиція МОЗу http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20161129_a.html А там, зокрема: "... Під час спілкування з пресою Павло Ковтонюк розповів коли і хто першим запровадить e-health в Україні...Ми чітко розділяємо 2 речі: є задачі держави, а є – місцевої влади. Місцева влада не повинна дублювати функції держави, розробляти реєстри тощо." То навіщо Maria Adamchuk ?
До Новосада до Сергій Новосад Показати IP 31 Грудня 2016 02:49
На скільки я розумію, Ви працюєте в системі охорони здоровя. Тобто прекрасно розумієте структуру прийняття рішення в проекті. Відповідно знаєте, що загальне управління проектом здійснює Група управління проектом, яку очолює Кошарук. Його заступником є Ваш безпосередній начальник Ващенюк - у нього запитати слабо? Я знаю Марію досить давно і не дай боже Вашій чарівній дружині перенести те, що передила ця енергійна жінка. До речі, на круглому столі Ви були як представник громадськості. Чи є відповідна заява по Вашому основну місцю роботи чи Ви одним місцем хочете на різних стільцях сидіти?
До Марія Адамчук Показати IP 27 Грудня 2016 21:36
Консультант з управління субпроектом Марія Адамчук пояснила, що Світовий банк вважає систему «Prozorro» недосконалою і не дозволяє проводити у ній торги. А Ваш чоловік Serhiy Adamchuk, який є промоутером PROZORRO на Волині, про це знає? :)
Анонім Показати IP 27 Грудня 2016 21:56
ЩОСЬ НЕ видно фінансування потреб самих пацієнтів, чи і надалі буде корупційна схема фінансування закупівлі з бюджету, а потім продаж хворим, що потребують оперативного втручання ?
234 Показати IP 28 Грудня 2016 08:25
реформ не буде коли такі консультанти
Ніна Показати IP 28 Грудня 2016 08:54
Таке враження, що Ващенюк адвокат Адамчук. Щось тут мутиться, це точно. Скільки ж бабла відмиють на будівництвах, закупках і ремонтах. КАРАУЛ! Нас знову грабують...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus