USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.85 9.95

У Луцьку презентують проект про відомих людей міста

12 Серпня 2015 07:00
Луцьк — місто тисячолітньої історії, із старовинними храмами, таємничими підземеллями, середньовічним замком. Та не було б всього цього, якби не найголовніший скарб Луцька — люди, які вклали у нього частку своєї душі, прославили у віках і зробили таким, яким бачимо його сьогодні. З нагоди святкування 930 річниці заснування міста стартує проект «Імена Луцька», який розповість про відомих людей в історії обласного центру. Про це повідомляє відділ інформаційної робото міської ради.

Місто Луцьк пов'язане із багатьма видатними особистостями — державними діячами, письменниками, військовими, представниками духовенства, митцями, науковцями, які, або народилися тут, або певний період свого життя проживали чи працювали в місті. Для когось з них Луцьк залишився у дитячих спогадах, хтось завітав до міста лише раз у житті й то на декілька годин, хтось затримався на кілька тижнів або місяців, але усі вони залишили певний слід в житті Луцька.

У Луцьку правили Великий князь волинський Любарт та Великий князь литовський Вітовт, тут народилась майбутня принцеса Сіаму (тепер Таїланд) Катерина Десницька. В різний час тут жили й працювали художники Йов Кондзелевич та Наполеон Орда, письменник-полеміст Іван Вишенський та поет Данило Братковський, гетьман Війська Запорозького Іван Виговський, родина Косачів, композитори Арсен Річинський та Михайло Тележинський, культурний діяч Модест Левицький та генерал-хорунжий Армії Української Народної Республіки Олексій Алмазов, математик Михайло Кравчук і геолог Павло Тутковський та багато інших відомих постатей.

Проект «Імена Луцька» можна вважати безкінечним та постійним, адже історія міста і його сьогодення багате цікавими і непересічними особистостями. Про багатьох з них ми знаємо, десь чули чи читали. Та є і такі, життєві історії яких, стали надбаннями інших країн, або ж просто заховались на полицях архівів чи бібліотек.

Вже сьогодні видатні особистості, кожна з яких залишила слід в історії Луцька, споглядають на жителів міста із сіті-лайтів. І разом з тим, спонукають лучан задуматись над власним вкладом в історію свого міста.


Щоб дізнатися більше про тих, хто побудував у Луцьку замок, прославив місто у Таїланді, чи кого місто спонукало до написання першого вірша, організатори запрошують усіх охочих на презентацію проекту «Імена Луцька», яка відбудеться 23 серпня, з нагоди святкування 930 річниці Дня міста, о 17.30 годині у сквері «Зоряний» (вулиця Лесі Українки).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
лучанин Показати IP 12 Серпня 2015 08:29
Хороший патріотичний проект!!! Підтримуємо. Прохання до міської ради: Приймайте на роботу професіоналів, бо соромно читати: Арсен Річинський - композитор??? Що за дурка? Хоч в інтернеті подивіться, якщо немає можливості відвідати бібліотеку. Є Календар знаменних дат Волині (видається більше 20-ти років), перший том Ребілітованих істолрією тощо. Та він ніколи і не жив у Луцьку. У Володимирі уже давно відкрито меморіальну дошку на приміщенні, яке він збудував перед Другою світовою війною. Ще додайте з таким же успіхом Володимира Ліпінського, брата Вячеслава Липинського, який, за спогадами лучан здавав євреїв німецьким окупантам. Чи це знову витвір Труневича? Невігластво!!!
управління туризму т Показати IP 12 Серпня 2015 08:57
Шановний лучанин! на відміну від Вас і нас, вузьких спеціалістів, наші попередники часто володіли енциклопедичними знаннями у різних галузях. згаданий Вами Арсен Річинський був не тільки "українським громадським, політичним і церковним діячем, краєзнавцем, основоположником української етнології релігії, лікарем", а й композитором, який писав духовну музику («Українські церковні співи», 1926, «Укра­їнська відправа вечірня та рання», 1929 та ін. до того ж в 2010 р. у Луцьку вперше було проведено хоровий конкурс духовної музики імені Арсена Річинського та Михайла Тележинського.) Крім того зазначаємо, що переважну більшість матеріалів про відомих людей Луцька пишуть не працівники управління туризму та промоції міста чи інших управлінь міської ради, а фахівці у відповідних галузях. До того ж Річинський у Луцьку був, оскільки був одним із ініціаторів українського церковного зїзду, а отже, мав вплив на хід історії нашого міста. в інформації, викладеній у статті, свідомо не відображено усіх особливостей проекту, адже тоді презентацію буде робити не цікаво. тому запрошуємо Вас, шановний "лучанин", а також усіх Лучан, небайдужих до історії нашого славного міста, на презентацію. сподіваємось, що там Ви дізнаєтесь ще багато цікавого. P.S. дякуємо усім за підтримку та конструктивну критику.
Іван Показати IP 12 Серпня 2015 09:38
Лучанин - хвора людина. Коментатор хотів блиснути ерудицією, але жаба задавила.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus