USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку роз’яснюватимуть, як оформити субсидії

8 Квітня 2015 13:27
Інформаційний проект, в рамках якого лучанам роз’яснюватимуть, як отримати субсидії за новою системою, розпочинається у Луцьку.

Проект презентувало громадське об’єднання «Самопоміч» сьогодні, 8 квітня.

Як розповіла волонтер об’єднання Юлія Вусенко, такий проект діятиме в усіх містах, де є приймальні «Самопомочі». Фахівці розповідатимуть лучанам про субсидії, консультуватимуть їх з цього приводу.

Проект, який діятиме в усіх містах, де є приймальні«Самопомочі», називається «Субсидії та все що потрібно про них знати».

«Субсидії для України – реальність, в якій ми житимемо надалі. Можливо, варто було б спрямувати більше коштів на утеплення будинків, енергоощадні заходи, але Мінсоцполітики вибрало такий вектор. Відтак, більшість населення України буде підпадати під субсидію. Всі малозабезпечені автоматично продовжать отримувати субсидії. Але додаються нові категорії - молоді працівники, які не зможуть платити за компослуги за новими тарифами», - пояснила вона.

Відтак, волонтери об’єднання роз’яснили нюанси отримання субсидій для волинян. Віктор Смолярчук пояснив, що кожна людин, яка претендує на субсидію, має подати всього два документи: декларацію та заяву.
Заява має писатися особисто тією людиною, на яку виписаний особовий рахунок. Якщо є питання з незавершеною процедурою оформлення власності, або ж особових рахунків, то треба спершу вияснити ці питання, а тоді писати заяву. Приміром, якщо лучани нещодавно придбали квартиру, а особові рахунки заведені ще на попередніх власників, то треба переоформити рахунки в міському обчислювальному центрі.

У заяві мають бути вказані загальні відомості: особовий рахунок, паспортні дані, ідентифікаційний код. Також мають бути вписані всі номери рахунків на кожну послугу: теплопостачання, газ, водовідведення і т.д. та організації, які їх постачають. Всього таких пунктів 10.

ЧИТАТИ ЩЕ: СУБСИДІЯ ПО-НОВОМУ: ЩО ВАРТО ЗНАТИ ВОЛИНЯНАМ. КАЛЬКУЛЯТОР

Наступний документ – декларація. У ній вказуються також загальні відомості, загальна площа житла, вказуються особи, які зареєстровані в квартирі чи будинку, та їхні доходи.

Доходи можна вписувати за календарний рік, або за 6 місяців – що вигідніше. Працюючим лучанам органи соціального захисту рекомендують взяти довідки про доходи в бухгалтеріях своїх підприємств.

До слова, у декларацію має бути вписаний так званий «чистий дохід» - дохід без врахування податку на доходи фізичних осіб. Для непрацюючих осіб, навіть якщо вони не стоять на обліку в центрах зайнятості, буде записаний дохід в розмірі 1218 гривень.
Ці документи треба подати в органи соцзахисту і вони в місячний термін мають повідомити, чи задоволена ваша заява чи ні, якщо ні - то мають вказати чому.

Фахівці наголошують: дані мають бути вказані без помилок, інакше доведеться повертати субсидію у подвійному розмірі.

У декларації мають бути вказані й дані про дивіденди від депозитів, а не лише зарплата, та інші види доходу. Перевірятимуться дані через органи ДФС та Пенсійного фонду, відтак, обдурювати органи соцзахисту фахівці не радять.

Є ще один нюанс: субсидія має нараховуватися в межах соціальної норми житла. Це поняття нове для українців і вступає в законну силу з 1 травня. Якщо родина вклалася в цю соціальну норму, то їй нараховується субсидія. Якщо ж соціальна норма перевищується, то нараховується субсидія на соціальну норму житла, а на решту житла компослуги доведеться платити в повному розмірі.
Приміром, житлова площа соціальної норми складає 13,65 метра квадратних на одну людину, плюс 35, 22 метра квадратних на сім’ю. Тобто, стандартна сім’я з чотирьох осіб має право на соціальну норму житла площею 89,82. Якщо площа житла складає, приміром, 99,82 метра квадратних, то, навіть, якщо субсидію призначать, за 10 «квадратів» доведеться платити в повному обсязі.

У цьому полягатиме складність обчислення субсидії для таких сімей. Крім того, на сьогодні буде складно, в цій ситуації, якщо родини мешкають в приватних будинках.

До слова, якщо ситуація в родині змінилася: непрацюючий пішов працювати, хтось з зареєстрованих осіб змінив місце реєстрації, то заявник має в місячний термін подати цю інформацію до соцзахисту. Інакше – субсидію знімуть і оштрафують. Також субсидію можуть зняти, якщо волиняни прострочуватимуть квартплату.

Оскільки збільшувати кількість працівників органів соцзахисту не збираються, натомість очікується великий потік людей, то ГО «Самопоміч» буде здійснювати роз’яснювальну роботу в дні прийому (вівторок та четвер) у приймальні та на своїй сторінці у Фейсбук, щоб люди були обізнані і не панікували в чергах. Також виготовили декілька тисяч примірників інформаційних листівок.
Крім того, волонтери «Самопомочі» додають: з коштів, які планується виручити з оплати за компослуги, наразі не планують нічого на енергоощадні заходи. А ті, хто платитимуть за воду, газ та інше в повному розмірі, не надто задоволені тим, що за їх рахунок покриваються тепловтрати, аварійність мереж та інше.

Власне, інформаційний проект «Самопомочі» буде діяти постійно. Його змінюватимуть залежно від того, чи змінюватиметься законодавча база, каже Юлія Вусенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СКІЛЬКИ ЛУЦЬКИХ РОДИН ЗМОЖУТЬ ОТРИМАТИ СУБСИДІЮ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
ввв Показати IP 8 Квітня 2015 13:39
фото робились телефоном?
Яка на фіг різниця до ввв Показати IP 8 Квітня 2015 14:00
чим робилось фото.Заходьте всі на сайт Мінсоцполітики,Там є і заяви і декларації.Читайте і учітеся.
піду на вибори Показати IP 8 Квітня 2015 16:18
це усе , звичайно, цікаво і правильно, але даремна трата часу без ціноутворення тепла і встановлення лічильників для будинків, яке так боїться романюк тому, що і досі витрачає кошти на асфальт в прибудинкових територіях, а не на лічильники тепла в будинках!!!
Анонім Показати IP 8 Квітня 2015 17:55
мінімальний дохід не 1218 грн., а 1010,94 (за мінусом податку з доходів фізичних осіб -15% та відрахувань із зарплати у пенсійний фонд - 2%). норма житла застосовується при централізованому опаленні. у приміщеннях з лічильниками на енергоносії - норми споживання цих носіїв.
Оля до Анонім Показати IP 9 Квітня 2015 13:06
Взагалі то утримання ЄСВ 3,6 % , а не 2 % (утримується лише з лікарняних).
Анонім Показати IP 9 Грудня 2015 11:31
Підкажіть будь-ласка в нас власний житловий будинок опалювальна площа - 58 м прописано 3 людини дохід з/п- 2500 з/п- 1450 стипендія - 700 це в місяць скільки нам можуть дати кубів газу якщо раніше в зимовий період використовували 400 кубів в місяць.
українець Показати IP 14 Вересня 2016 20:50
замість того щоб зробити нормальну зарплату, хочаби 30% від своїх, держава займається очковтиранням. У цій державі зробили близько 40% бідних сімей. Це для держави ганьба!!!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus