USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку ухвалили історичне рішення - як вивести з тіні батьківські кошти у ДНЗ

30 Липня 2015 17:38
У дошкільних закладах Луцька створюватимуть благодійні фонди для того, аби був прозорий потік батьківських грошей. Окрім того, маючи статус юридичної особи, можна буде організовувати оптові закупівлі та зменшувати витрати.

Про це йшлося під час другого пленарного засідання 76-ї сесії Луцької міської ради сьогодні, 30-го липня.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що змінити ситуацію покликана співпраця Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та ГО «Волинський інститут права». Так, 6 липня, голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк та директор Волинського інституту права Ірина Гайдучик підписали Меморандум про співпрацю. Згідно з умовами підписаного документу, Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» допоможе профінансувати реєстрацію юридичних осіб батьківських фондів при ДНЗ міста та створити Ресурсний центр, в якому готуватимуть команду людей, готових взятися за реалізацію такої справи. Мета такого центру - допомогти батькам розібратися з використанням коштів, які вони самі ж виділяють на садочок, щоб кожна копійка йшла на потреби їхніх дітей.

Аби цю ідею повноцінно реалізувати, депутатська група «Новий Луцьк» підготувала Проект рішення«Про врегулювання окремих питань батьківської фінансової допомоги в діяльності закладів освіти міста Луцька».

Голосувати за нього закликала член депутатської групи «Новий Луцьк» Ірина Констанкевич.

«Батьки здають десятки мільйонів гривень на ДНЗ, й вони не обліковані. Не завжди ці кошти використовують ефективно й на те, що потрібно. Наша ідея не нова. Ми хочемо, аби процедура надходження батьківських коштів була прозорою та ефективною. Ми очікуємо, що із створенням благодійних фондів у ДНЗ будуть здійснюватися безготівкові розрахунки, оптові закупівлі, це буде прозоро. Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» взяв на себе зобов’язання давати консультації і фінансову допомогу для відкриття цих рахунків. Є колективна думка групи, що ефект у майбутньому від цього очевидний», - наголосила обраниця громади.

З цього приводу начальник управління освіти Луцької міської ради Олег Гребенюк сказав, що не проти рішення, втім, окремі пункти є неприпустимі.

«Ми не заперечуємо створення благодійних фондів, але ми вважаємо абсолютно недопустимою заборону батьківських комітетів чи піклувальних рад», - зауважив посадовець.

Зі слів Ірини Констанкевич благодійні фонди не будуть заважати існуванню комітетів.

«Дві форми можуть бути паралельними, це, відповідно, підвищить господарську ефективність та прозорість використання коштів», - пояснила депутат.

Подібний досвід благодійних фондів зі збору коштів у навчальних закладах уже є в Луцьку. Про це розповів голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов.

«У Палаці учнівської молоді вже є подібний благодійний фонд. І його робота прозора, батьки знають на що витрачають їхні кошти. Зауважу, що Міністерство освіти України визнало роботу фондів найефективнішою формою збору та використання батьківських грошей», - констатує Осіпов.

Після дискусій та внесення пропозицій депутати підтримали ініціативу депутатської групи «Новий Луцьк».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
мама Показати IP 30 Липня 2015 17:48
що ж ви чужі гроші рахуєте, спочатку свої усі задекларуйте, а потім чужі будете рахувати...
дідо Показати IP 30 Липня 2015 18:00
Благодійний фонд може бути тільки в приватному навчальному закладі, а не в державному чи комунальному.
школяр Показати IP 30 Липня 2015 19:32
про свої кошти прозвітуйте, дуже цікаво. Прав Гребенюк, на благодійни фонди, хай фонд палиці перераховує. А батьківськи кошти контролюють самі батьки, а не ви ш.кали.
тато до школяр Показати IP 30 Липня 2015 22:05
ви знаєте до сьогодні я думав так само,але дивлячись Вол.тел.я змінив свою думку-фонд реально допомагає людям просто так,за гроші Палиці а не за бюджетні,хоча має бути навпаки.Вол.тб-респект.,що це показує реальну допомогу людям.у кожному відео це ясно видно,і видно ,що це не гра.
Ага, Показати IP 30 Липня 2015 22:12
тепер щоб зробити ремонт у приміщеннях потрібно буде наймати підприємця з усима його податками. А це приблизно на процентів 30 дорожче від шабашників. Ці всі витрати знову ляжуть на батьківські плечі.
діду Показати IP 30 Липня 2015 22:33
Благодійний фонд може бути лише сам по собі, але опікуватись і державними і недержавними установами. Але це не головне. Головне в тому, що за наявності фонду і проходження батьківських грошей через нього значно ускладнюється процес їх розкрадання. Це послабить "фінансові можливості" директорів навчальних закладів, таких собі "Ага", "школяр", "дідо" та його "мама".
Іван Показати IP 31 Липня 2015 01:32
Тепер бідним батькам доведеться платити ще більше, щоб утримувати фонди. Ото вже реформа.
Олесь Показати IP 31 Липня 2015 01:38
повірте, фонди зовсім не ускладнюють процес розкрадання батьківських грошей. навпаки-збільшує ці можливості. І не всі директори навчальних закладів крадуть гроші.
мама Показати IP 31 Липня 2015 09:00
коли вже в нашій державі настануть такі часи, що віддав дитину в садочок і більше не платиш за ремонти, вікна, фарби...
мама Показати IP 31 Липня 2015 09:19
Ці фонди реально збільшать витрати батьків. Тільки комісії банків будуть з"їдати наші кошти при кожній купівлі. А хто буде ці всі закупівлі здійснювати - батьки на добровільних засадах? Що б ефективно управляти таким фондом необхідна людина, яка буде слідкувати за замовлення у кожній групі, садку, за кожен зошит чи туалетний папір. А якщо терміново необхідні кошти, бо наприклад, прорвало трубу? Де готівку взяти, як всі кошти на рахунках? А укладати договори із продавцями товарів чи виконавцями робіт? Хто буде за цим всім слідкувати? В садочку це нікому не потрібно. А в кожній групі чи класі і так є людина, яка відповідальна за кошти, і слідкує за потребами кожного колективу окремо. Як ви прослідкуєте за потоком коштів, якщо в призначенні буде написано за канцтовари для садку, якщо там 20 груп? А з готівковими коштами, як сьогодні - йдуть батьки і купують. Моя думка - це пряма дорога до зловживань і примноження статків за рахунок батьків.
скажу Показати IP 31 Липня 2015 09:38
фонд - третя сторона. залучення третьої сторони в процес з державними днз - ускладення процесу. до того ж людина, як вже писали, повинна бути, яка буде вести, відповідати, зливати інфу про кошти закупівельникам і тд. їй також з/п платити, відпускні, премії, і тд..... піар. піар. піар. вибори, вибори - кандидати..... ще можна як варіант давати кожному автовласнику свого водія. революція. навчені професійні водії будуть "моніторити" їзду вашої автівки. по суті фонд - це доглядач чужих коштів.
Анонім Показати IP 31 Липня 2015 12:24
20 років батьки носять ГОТІВКУ в освітні заклади. Директори є ровесники незалежності і 20 років є директорами одних і тих навчальних закладів і переважно не змінювались. Суми «ДОБРОВІЛЬНИХ ЗБОРІВ» кожного року більшають. Чиновники освіти розказують що в них все добре. І ви в своїх коментарях говорите ДАВАЙТЕ НЕ ЛАМАТИ 20-ТИ РІЧНІ СХЕМИ РОБОТИ З БАТЬКАМИ.
Про Фонди Показати IP 31 Липня 2015 12:32
20 років батьки носять ГОТІВКУ в освітні заклади. Директори є ровесники незалежності і 20 років є директорами одних і тих навчальних закладів і переважно не змінювались. Суми «ДОБРОВІЛЬНИХ ЗБОРІВ» кожного року більшають. Чиновники освіти розказують що в них все добре. І ви в своїх коментарях говорите ДАВАЙТЕ НЕ ЛАМАТИ 20-ТИ РІЧНІ СХЕМИ РОБОТИ З БАТЬКАМИ. Тобто за 20 років на вашу думку не змінився світ? Прозорість і публічність не забаганка а необхідність! Нема готівки в порядних освітніх закладах! Є механізми публічних фондів, які звітують і ГОЛОВНЕ ЗАЛУЧАЮТЬ ГРАНТОВІ КОШТИ а не батьків.
Ірина Показати IP 31 Липня 2015 13:07
Я не розумію людей, які покривають корупцію. Ви кажете про збільшення навантаження на батьків і про те, що як мінімум на 30% все подорожчає - готова з вами сперечатись в першу чергу тому, що це хороший оптовий ринок збуту і ціни залишаться на тому ж рівні. Зміниться тільки одне - ви матимете гарантії і тих, хто нестиме відповідальність. Ви сприяєте легалізації бізнесу (тому що з садками захочуть працювати всі, це як зараз відбувається з ОСББ, коли простіше підприємцем зареєструватись і обслуговувати декілька будинків ніж перебиватись "шабашками"). Ідея дуже кльова і я не розумію супротиву батьків. Ви хоч розумієте, що в середньому ви своїми внесками фінансуєте дошкільну освіту в два рази більше ніж бюджет і при цьому половина цих грошей іде комусь в карман? Люди, схаменіться!!!!!! Ви говорите про зміни,а самі продовжуєте покривати і захищати тіньові схеми.
мама до Ірина Показати IP 31 Липня 2015 13:42
Ірина, ламати схеми необхідно починати не 20 гривень добровільних внесків. Це в стилі наших можновладців. Або платна освіта і ДНЗ або залиште все як є. Реально, при кожному садочку буде необхідність залучати окремого працівника. І я не розумію, невже відбувається відмивання коштів завідувачем садком, яка в місяць повинна за кошти батьків і траву покосити, і труби змінити і дирку в трубі залатати. Це не корупція, а виживання.... Стосовно хабарів за можливість влаштуватись в садок - так питання фондів його не вирішить абсолютно. Ви перебільшуєте корупцію в цій сфері. Вихователі методичну літературу купують за рахунок батьків, і це видно і так, без фондів і створення нових юросіб. Для чого збільшувати витрати і так зубожілих батьків на непортібні бюрократичні машини. Зміни починаються з кожого із нас, і для тогго що б встановити куди потрачені кошти необхідно просто цим поцікавитись.
Ірина до мама Показати IP 31 Липня 2015 15:35
20 грн. добровільних внесків то ви напевно щось не до кінця знаєте про систему дошкільної освіти :) Це не збільшення витрат ніяким чином, а лише запровадження системи прозорості та підзвітності. При цьому це не потребує залучення додаткового працівника, чим багато людей оперує. Це навіть не несе додаткового навантаження на людей, які цим займатимуться. Просто подивіться на це все в системі і в комплексі. Це система, яка вдало працює в більшості європейських країн і навіть в деяких містах України.
Петро до мами до Іри Показати IP 31 Липня 2015 16:36
Дочитайте повністю рішення. Механізм створення БФ не передбачає необхідність окремого працівника. І створення БФ не збільшує жодним чином бюрократичну машину і ніяких додаткових витрат не несе. По перше реєстраційні видатки фінансуються фондом Новий Луцьк повністю, по друге банківське обслуговування неприбуткових установ таких як БФ БЕЗКОШТОВНЕ, по третє БФ - це механізм залучення фінансової грантової допомоги а не з батьків. Невже ви заперечуєте сам технічний прогрес: чи ви не користуєтесь терміналами, банківськими картками чи ви досі як 20 років тому носите готівку за ком послуги в каси підприємств? Чому ви хочете зберегти застарілі готівкові речі. За кого ви переживаєте? Чи ви питали у вихователів чи їм приємно виклянчувати ці гроші у батьків. Чому ви навіть не припускаєте можливості і спроби змінити ЦЕ ВСЕ!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus