USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку – унікальна виставка екзотичних метеликів та жуків

12 Травня 2021 22:51
У Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відкрилася виставка комах, метеликів та павуків. Експозиція налічує понад тисячу екземплярів.

Автор колекції – Павло Войтко з Турійська, який віддав цій справі більш як 40 років життя, повідомляє телеканал «Аверс».

Уся колекція зберігається у чоловіка вдома. До Луцька привіз лише її малу частину.

«Це був липень 1977-го, мені тоді було п’ять років, – пригадує колекціонер. – Біля квітів родини губоцвітих літали метелики білана-капустяника – шкідника. Мене вони дуже зацікавили, і я почав їх збирати. Одразу батьки мене за це покарали, заборонили це робити. Але я якось ховався, знаходив час. Ну і потім вони вже побачили, що немає сенсу забороняти, змирилися із цим».

З часом і з’явилася багатотисячна колекція.

«Є світлові пастки, тоді метелики прилітають на світло. Багато із тих метеликів виведені на фермах, – провадить ентомолог. – Такі спеціальні ферми є за кордоном, там вирощують цих метеликів для колекціонерів. Для того щоб не вилучати їх з природного середовища, щоб не завдавати шкоди. В мене немає якогось особливого експоната. Кожнісінький пройшов через мої руки, має свою історію».
Дружина колекціонера Зоя Войтко активно долучається до захоплення чоловіка. У Турійську експозицію активно відвідують школярі. Двері оселі подружжя завжди відчинені для молоді.

«У нас біля будинку є світлова пастка, де нічні метелики прилітають на світло, і він відбирає ті, які потрібні, які можна, – розповідає жінка. – Деяких купували або обмінювали. Є деякі жучки, павуки від знайомих ентомологів. Наприклад, в Карпатах немає такого жука чи метелика, який є отут, в нас, і вони тоді обмінюються».

Відвідали виставку студенти Волинського національного університету імені Лесі Українки.

«Мене вражає різноманіття зразків, які забрані на території України, хоча я побачив і багато тропічних, – каже студент біологічного факультету Дмитро Кушнійчук. – Важко дістати, наприклад, тропічні зразки цикад. Цікаво подивитися, яка дивовижна форма голови в комахи, якої ви не зустрінете ніде в Україні».

Подивовані унікальною колекцією були професори та досвідчені біологи області. Більшість цікавилися, як вдалося зібрати таку різноманітну та велику колекцію.

«Такого багатства, такого шедевру я не те що не бачила, мені навіть важко уявити, що таке можна зібрати, – вражена біолог Ольга Сміла. – Це ще не все. Це тільки частина. Такого різноманіття в книжках і довідниках не бачила. А які птахи!»

Автор виставки, колекціонер Павло Войтко зазначив, що це справа його життя. В подальшому від планує поповнити свою колекцію ще екзотичнішими екземплярами й вірить, що вона милуватиме око юних натуралістів та біологів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
бібліотекар Показати IP 13 Травня 2021 10:05
Унікальна колекція знаходиться у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки і буде діяти до 15 травня.
Уляна до бібліотекар Показати IP 13 Травня 2021 22:05
Підкажіть скільки коштує квиток, дякую.
Лучани Показати IP 13 Травня 2021 11:38
Дана виставка експонується у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці (вул. Шопена, 11).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus