USD 39.52 39.76
  • USD 39.52 39.76
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

«Князівни та княгині»: у луцькій бібліотеці презентували виставку авторських ляльок

22 Лютого 2024 23:46
20 лютого у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва відбулося відкриття виставки авторської ляльки «Князівни та княгині». Книгозбірню було обрано не випадково, адже приміщення, в якому розташована бібліотека, – це пам'ятка архітектури національного значення. І те, що ми знову зустрічаємо тут княгинь та князівен, – своєрідна данина нашій пам'яті та історії.

Про це пишуть на сторінці бібліотеки у Фейсбуці.

Загалом, українські іграшки – це особливий, яскравий та самобутній вид декоративно-прикладного мистецтва, а народна лялька посідає чільне місце в українській іграшковій культурі. Традиційно лялька – це історична пам'ять, що втілена в ній набагато яскравіше, ніж у будь-якій іншій іграшці. Адже в ляльці збережені різні наші традиції, а зроблена з найкращими побажаннями та думками, вона несе потужний заряд духовної енергії.
Читати ще: Майстриня з Колодяжного виготовляє ляльки-мотанки і збирає кошти для ЗСУ

Розповіла про історію виникнення ляльки, її види, традиції творення, різницю між мотанкою та вузловою лялькою луцька майстриня-лялькарка Олена Михальчук, чиї роботи теж представлені в експозиції.
Варто зазначити, що на виставці зараз загалом 79 вузлових ляльок, що вбрані у княжі строї часів Київської Русі. Вони виконані не як історичні копії, а як стилізовані образи, засновані на власних дослідженнях українських майстринь-лялькарок.
Присутнім волонтерам, студентам та викладачам Технічного фахового коледжу ЛНТУ і ЛЦПТО та іншим гостям було дуже цікаво дізнатись історію кожної княгині та князівни, які зараз перебувають у книгозбірні.
Читати ще: Волинський майстер виготовив ляльку-мотанку з гусячих яєць

Думками та враженнями щодо представленої колекції поділилися майстриня-лялькарка Наталія Бугай та представниця Центру позашкільної освіти Волинської обласної ради Ольга Губалюк.
А учні ЛЦПТО доповнили свято показом колекції моделей середньовічного одягу «Любарт».
На завершення заходу пані Олена Михальчук подарувала бібліотеці, відділу культури та мистецтв, авторську ляльку «Агнєшку Станішевську», яку виготовила майстриня Ірина Корень з Дніпра. Ця лялька особлива тим, що її праобразом є реальна княгиня, яка свого часу пожертвувала кошти ордену бернардинів, а ті збудували монастир, в якому зараз розташована бібліотека.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus