USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку згадали закатованих за любов до України

23 Червня 2015 13:34
Пам'ять тисяч невинно убитих тоталітарним режимом в’язнів Луцької тюрми вшанували скорботною ходою та богослужінням на місці трагічних подій червня 1941 року.

Скорботна хода, приурочена до річниці розстрілу в’язнів Луцької тюрми, пройшла центром міста від Свято-Троїцького кафедрального собору 23 червня.

Учасники ходи несли національну символіку – великий синьо-жовтий стяг, державні прапори із чорними жалобними стрічками. Не обійшлося і без партійної символіки. Хода пройшла вулицею Лесі Українки, майданом Братський міст та вулицями Братковського і Кафедральною до будівлі колишньої Луцької тюрми, де відбувся поминальний молебень. Під час ходи квіти до пам'ятного знаку жертвам політичних репресій та до меморіальних дощок на місцях розстрілу в’язнів поклали можновладці та пересічні лучани.
Як зазначив митрополит Луцький і Волинський Михаїл, 23 червня 1941 року стало для волинян причиною великої скорботи, загибеллю рідних та близьких серед в’язнів Луцької тюрми. Війна на той час вже два роки тривала на теренах України, загинуло чи було ув’язнено багато людей, а найбільш кривавим її продовженням для волинян стали масові вбивства невинних людей 23 червня.

Він зауважив, що боротьба тривала між нацистською Німеччиною та більшовицьким Радянським Союзом, а полем битви були життя українців. Владика зазначив, що лише тепер українці нарешті дозріли до засудження не лише фашизму, а й комунізму в своїй основі. Це свідчить про те, що вони дивляться правді у вічі, переглядаючи свою історію.

Митрополит зазначив, що з кожним роком люди стають більш цивілізованими, більше цінують людське життя, засуджують агресію. Втім, одні еволюційно ростуть, а інші – деградують, одні хочуть миру, а інші стають агресором.

З його слів, знову, немов у 1939 році, Росія нападає на Україну, шукає різні мотиви, знову лунають ті ж самі терміни, що тоді – «фашизм, націоналізм». Дикі російські племена, як зауважив Михаїл, не можуть зрозуміти значення демократії і хоч надягають маску православного, боронителя віри, чинять як дикуни, йдучи війною на ближніх, називаючи їх братами.
Він закликав присутніх на місці розстрілу в’язнів поміркувати про те, чому така подія відбулася 23 червня 1941 року та чому вже рік триває війна на сході країни. Висновки, з його слів – пам’ятати, цінувати життя, навчитися себе шанувати, не бути байдужим, не йти на облудливі ідеї та заклики, вивчити свою історію.

Митрополит наголосив, що якщо українці не навчаться шанувати себе, їх навчатимуть чужі.

«Просте питання: як українець, якого вбивають з благословення московської влади, згадує московського патріарха за богослужінням? Як це можливо? Це ж ми з вами. Можемо покивати головами – яка різниця, Бог один, церква одна, мене це не стосується. Але ж ходимо туди, під це благословення. У цих людей нічого не змінилося, як казав Шевченко «німі на панщину ідуть і діточок своїх ведуть», бо раби всередині. Це рабство сприяє поширенню гріха, ненависті до людини», - наголосив Михаїл.

З його слів, щоб трагічні події історії не повторилися, потрібно тверезіти серцем та розумом, навчитися по-справжньому любити свою землю.

Міський голова Микола Романюк закликав присутніх хвилиною мовчання вшанувати тих, хто був закатований за любов до України.

Завершили захід спільним виконанням Державного Гімну України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
віра Показати IP 23 Червня 2015 16:43
Як же все перевернули з ніг на голову!!! У тюрьмі були різні люди і бандити і вбивці і не винні... а тут всіх під "закатованих за любов до України"?! Далеко так підемо якщо історичні факти будемо перевертати!
До віра до віра Показати IP 23 Червня 2015 21:00
якраз " бандитів і вбивць" ці кати і відпустили ( і не тільки в Луцькій тюрмі), а розстріляли всіх так званих "політичних" . Цікавтесь історією глибше і свідченнями людей, які чудом вижили.
Сергій Показати IP 23 Червня 2015 19:02
Гляньте на лиця цих так званих попів, це жах, я до таких до церкви не ходив
Мік (галицька миша) до Сергій Показати IP 23 Червня 2015 19:25
Гарні та світли лиця у батюшок. Так би їх усіх обцілувала!
свідок Показати IP 23 Червня 2015 19:09
Вже швидко коменти терти починають :) Мізки у людей не витрите
Сергій до галицькой Показати IP 23 Червня 2015 20:40
Ага в Михаїла особливо дуже миле)) няшка)) і то не тільки в цій новині такі фото, а й в інших
Русский. Показати IP 23 Червня 2015 22:15
У нас такие батюшки тоже есть деньги гребут все платно у них еще им государство зарплату платит. Они на своих мерседесах ездят.
Патріот Показати IP 23 Червня 2015 22:39
Як вам люди не стидно. Нквд закидала гранатами молодих хлопців патріотів, а потім ще ізвестю посипали, щоб сліди свої сховати. А ви то про попів, то про Михаїла. Немає у вас любові ні до людей, ні до України. А , як би прийшли сьогодні до тої колишньої тюрми, то би взнали всю правду, що було 23 і 24 червня 1941 року, коли москалі драпали, а нквд наших людей катувало. Слава Україні!
ПатріотУ до Патріот Показати IP 24 Червня 2015 16:13
А ти там був, бачив? А наговорити, особливо зараз, можна щозавгодно!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus