USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Мовчати – значить, бути співучасником: у Луцьку згадували жертв Голодомору

28 Листопада 2015 17:41
Не мовчати, дивлячись на те, як чинять злочини та не забувати про страхітливу трагедію закликали лучан під час скорботної ходи та мітингу-реквієму, присвячених пам’яті жертв Голодомору.

Скорботна хода на згадку про жертв геноциду українського народу – голодомору, пройшла центром Луцька 28 листопада.

У ході, що стартувала від Театрального майдану, взяли участь представники духовенства, обласної та міської влади, вихованці навчальних закладів міста та сотні небайдужих лучан. Завершилася хода молитвою та вічем пам’яті на Замковій площі.

Як зазначив митрополит Луцький та Волинський Михаїл, сьогодні вшановують усіх, хто був заморений голодом за часів більшовицької влади. Він наголосив, що вони не за волею Божою, а за людиноненависницьким бажанням влади відійшли з цього світу. Митрополит відзначив, що людська пам'ять буває короткою, і одне й те ж покоління не робить висновків із прожитого життя, а звинувачувати в трагедії лише владу недостатньо. Так, вирок та дії часто робили односельці загиблих, а влада лише створювала умови. Злочини робили або з участю односельчан, або за їхньою мовчазною згодою. Він зазначив, що згадувати про це потрібно, аби знову не накликати на себе якийсь гнів через власне мовчання. Мовчати, дивлячись на те,як чинять гріх – означає бути співучасником того, хто вчиняє гріх.



Михаїл зауважив, що владу, яку тепер називають злочинною, та яка забрала стільки життів невинних людей, обрали самі українці за своєю мовчазною згодою. Оскільки джерелом влади є народ, звинувачуючи когось, варто перш за все дивитися на самого себе – сприяєш ти злу чи борешся зі злом. Митрополит зауважив, що дивлячись на добрі наміри, Господь благословляє, а дивлячись на злі наміри чи на мовчання – попускає випробування. Він побажав, щоб тих, хто пам’ятає про голодомор, Господь укріпив довгими роками земного життя, а ті, хто не пам’ятає – робив правильні висновки, не накликаючи на себе випробувань, які складно долати.

Луцький міський голова Микола Романюк зазначив, що сьогодні усе світове українство віддає шану невинним жертвам голодомору – геноциду українського народу, що відбувався у 1932-33 роках, коли тоталітарний режим прирік на голодну смерть мільйони українців. Архівні документи, дослідження українських та зарубіжних учених а також спогади очевидців стали підставою для визнання голодомору геноцидом українського народу шістнадцятьма державами світу.

ЧИТАТИ ЩЕ: СБУ РОЗКРИЛА НИЗКУ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ ПРО ГОЛОДОМОР. ДОКУМЕНТИ

Міський голова закликав присутніх вшанувати пам'ять жертв геноциду українського народу хвилиною мовчання та долучитися до загальнонаціональної акції «запали свічку пам’яті».

Насамкінець учасники скорботної ходи утворили на Замковій площі хрест із лампадок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
дідо Показати IP 28 Листопада 2015 17:48
де голова облради чи заступники?
Анонім до дідо Показати IP 28 Листопада 2015 18:03
Они просто разумные люди.
Іван до дідо Показати IP 28 Листопада 2015 20:17
Треба добре дивитися. Пирожик є)))).
Анонім Показати IP 28 Листопада 2015 17:50
"Не мовчати, дивлячись на те, як чинять злочини та не забувати про страхітливу трагедію закликали лучан під час скорботної ходи та мітингу-реквієму, присвячених пам’яті жертв Голодомору" 2014 - ... років.
Анонім Показати IP 28 Листопада 2015 23:07
це на гранi цинiзму:волинь не на знала голоду в 31-33 (а зараз кличе на екрномiчну блокаду своiх спiввiтчизникiв кримчан)да многие шли за подаяяням в полську украiну:но жебраков собаками гоняли,а сапожников портних в оборот взяли за жменю зерна коГенние лучане,i ось
Пам'ять до Анонім Показати IP 30 Листопада 2015 09:27
Не гріши- чим могли, допомагали. І голодним, і євреям. А бидло було завжди і серед усіх.Та це скоріш як винято, а не норма.
Ая Показати IP 29 Листопада 2015 04:15
хочу запитати, де був той у Чорній сукенці в час Революції гідності? Не протестував, значить він співучасник злочину! Крім того споминаючи жертви ГОЛОДОМОРУ, памятаємо лиш тих хто голодною смертью пішов у засвіти у трагічних 1932-33 роках. А я хочу ще запитати, чи жертви голодомору 1921 року не достоїні того щоб їх помянути? А ЖЕРТВИ ГОЛОДЛМОРУ ПОНАД 1500 000 1947-48 РОКІВ теж не заслуговують на память? Як і ті 157 хто пав жертвою людоїдства-канібалізму в той же час. Ганьба нам. Ганьба!!!
Кріс Показати IP 30 Листопада 2015 09:17
А попи красені! Пошили собі нову форму, йдуть як на параді!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus