USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку знані українські науковці проводили експерименти для учнів. Фото

16 Листопада 2023 16:30
У стінах Волинського національного університету відбувся навчально-дослідницький освітній проєкт «Моя аксіома нескінченності». Для трьох сотень учнів шкіл зі всієї Волині та їхніх викладачів провели цикл навчальних практикумів із трьох дисциплін – мінералогії, фізики та астрономії.

Організували проєкт Волинська обласна Мала академія наук спільно з ВНУ та управлінням освіти й науки ОДА. Підтримку надав Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

У межах практикумів провідні українські науковці Ігор Чернецький, Володимир Василенко та Євген Пащенко в цікавій формі розповідали школярам про свої науки, заохочуючи їх до навчання. Усю лекційну частину викладачі доповнювали науковими експериментами, в яких брали участь і самі учні. Проєкт покликаний показати школярам, що займатися наукою корисно, цікаво та вкрай необхідно в нинішній час.
Читати ще: Через тривогу грали два дні: у Луцьку 15 студентських команд змагалися, хто з них найрозумніший. Фоторепортаж

Директорка Волинської обласної Малої академії наук Тетяна Михалюк, зазначила, що для волинських школярів вдалося організувати потужний навчальний захід. З її слів, на базі Національного центру МАН діє лабораторія із сучасним обладнанням, частину якого привезли на Волинь, щоб заохочувати учнів до заняття наукою.

«Ми працюємо вже три дні. Спершу були в Нововолинську, потім – у Луцькому національному технічному університеті, сьогодні проводимо завершальний практикум у ВНУ. Загалом проєкт охопив 300 дітей з усієї області, які зацікавлені фізикою, астрономією та мінералогією», – розповіла Тетяна Михалюк.
Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода нагадала, що кілька днів тому у ВНУ за підтримки благодійників відкрили сучасну STEAM-лабораторію, а вже сьогодні Луцьк приймає світил фізики, астрономії та мінералогії.

«Приємно бачити, як провідні викладачі запалюють учнів науковими дослідами, діляться досвідом. Вірю, що такі зустрічі виплекають у волинських учнів любов до науки і згодом вони прославлятимуть наш край та нашу державу цінними винаходами», – наголосила Катерина Шкльода.
Проректорка ВНУ Наталія Благовірна відзначила, що завдання проєкту – показати, що наука може бути цікавою та пізнавальною.

«Останні роки зацікавлення школярів, зокрема фізикою, падає. Зменшується кількість охочих вступати в університети на точні науки. Впевнена, що ця ініціатива є важливою для того, щоби пробудити зацікавлення, збільшити кількість тих, хто присвятить життя дослідженням у точних науках», – переконана Наталія Благовірна.
Читати ще: Бути активним студентом можна і на пенсії: у Луцьку пройшов «День здоров’я» для тих, кому за п’ятдесят. Фоторепортаж

Крім загальної лекції з демонстраціями досліджень, учням провели три практикуми: отримання астрономічних світлин, метод гідростатичного зважування, ідентифікація мінералів та гірських порід. А для педагогів відбувся круглий стіл. Отримані знання учні та викладачі зможуть використовувати під час шкільних занять.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus