USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

У Маріуполі від зневоднення померла дитина: Зеленський – про гуманітарні коридори і життєво необхідну авіацію

8 Березня 2022 12:22
У ранковому зверненні 8 березняПрезидент України

Володимир Зеленський зауважив, що традиційно цього дня ми вітаємо своїх матерів, дружин, доньок, але не сьогодні. Він наголосив, що не може нікого привітати, коли ми маємо стільки смертей, стільки горя та страждань, коли триває повномасштабна терористична війна проти нашого народу.

«Окупанти знову бомбили Суми авіабомбами. Наше мирне місто, яке ніколи в своїй історії не загрожувало Росії. Добра, тиха, душевна Сумщина, яку перетворюють на пекло. Маріуполь – мирне і працьовите місто без будь-якої внутрішньої злоби, яке оточили, заблокували, спеціально виснажують, катують. Окупанти свідомо відключають зв’язок, блокують підвезення їжі, постачання води, відключають електрику. У Маріуполі вперше з часів вторгнення нацистів від зневоднення померла дитинка», – сказав президент.

Він наголосив, що ми боремося вже 13-й день, знищуємо ворога скрізь, де це можливо. Росія за минулі 30 років не втратила стільки авіаційної техніки, скільки за ці 13 днів в Україні. Однак РФ має ще достатньо машин для вбивства, ракет для терору, 500-кілограмових бомб для бомбардування мирних міст.

Зеленський наголосив, що вже 13 днів українці чують тільки обіцянки про допомогу в небі від партнерів. Ідеться, зокрема, про літаки.

«Провина за кожну смерть в Україні від авіаударів та у заблокованих містах, безумовно, – на Росії, на її військових, на тих, хто віддає і хто виконує злочинні накази. Так, провина – на окупантах. Але відповідальність за це – і на тих, хто вже 13 днів не може ухвалити десь там на Заході в кабінетах необхідне рішення, на тих, хто досі не убезпечив українське небо від російських вбивць, хто не врятував наші міста від авіаударів, бомб, ракет, хоча може, хто не допомагає зняти блокаду. Сотні й сотні тисяч людей у містах – на грані між життям і смертю, буквально, а не так, як звучить у коментарях політиків про надання Україні життєво необхідної бойової авіації, життєво необхідної протиракетної оборони», – заявив Володимир Зеленський.

Читати ще: Зеленський про можливість компромісу з РФ: Щодо НАТО я охолов. Готовий до діалогу, але не до капітуляції

Президент України звернув увагу, що всі домовленості про організацію зелених коридорів для надання гуманітарної допомоги та евакуації населення, наприклад, у Маріуполі, не спрацювали поки що.

«У нас немає більше часу чекати, у Маріуполі в людей немає часу чекати. Окупанти хочуть, щоб наші люди вмирали. Ми відправили колони з гуманітарною допомогою в Маріуполь із усім необхідним, відправили транспорт для порятунку людей. Водії – хоробрі люди, адже розуміють, що російські війська можуть просто розстріляти їх у дорозі, як уже вбивали людей, які намагалися просто вийти на безпечну територію з зони бойових дій. Але якщо ви розстріляєте ще й цей транспорт, цих людей, то, знаєте, це буде на очах у всього світу. Усі будуть свідками, і всі будуть свідчити», – сказав гарант.
Читати ще: Росіяни атакували гуманітарний коридор з Маріуполя

Він пригадав організацію евакуаційного транспорту для мешканців Сум, зокрема іноземних студентів. Додав, що Червоний Хрест заборонив нам використовувати емблеми на машинах, які виконують гуманітарні місії. Президент наголосив: це показово, адже демонструє, що впливові люди вирішили поставити хрест на українцях.

«Ми цього не допустимо. Я цього не допущу. Наші друзі – поруч із нами. Я безпосередньо звертатимуся до народів світу, якщо лідери світу не докладатимуть усіх зусиль, щоб зупини цей геноцид. Звичайно, ми продовжуємо говорити з партнерами», – вказав Зеленський.

Додав, що багато речей не можна вирішити під час переговорів, адже вони залежать не від нас, а від людяності, яка має перемогти страх у провідних столицях, тільки тоді, за словами президента, ми зможемо побачити безпечне українське небо та розблоковані українські міста.

«Якщо світ буде осторонь – він втратить себе назавжди, бо є безумовні цінності, однакові для всіх, передусім це – життя. Право на життя для кожного. Саме те, за що ми боремось в Україні, саме те, чого нас хочуть позбавити ці слабкі окупанти, саме те, що повинен захистити світ», – резюмував Зеленський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus