USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У медіапросторі повинна домінувати українська мова, - Ірина Констанкевич

27 Березня 2017 12:28
На 25-ому році незалежності України ми змушені захищати присутність української мови у медіапросторі. Про це сказала народний депутат України від УКРОПу Ірина Констанкевич, коментуючи законопроект №5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації».

Так, у документі пропонується встановити квоту в 75% програм телебачення державною мовою протягом доби та, зокрема, у часових проміжках з 09:00 до 18:00 та з 18:00 до 22:00. У березні законопроект прийняли у першому читанні, повідомляє прес-служба волинського УКРОПу.

На думку народного депутата, цілком очевидним є той факт, що ЗМІ в Україні повинні бути українською мовою. Натомість сьогодні нашу державну мову потрібно захищати законодавчо.

«І, напевно, правильно ставити треба було питання не яка кількість, не який відсоток української мови повинен бути в медіапросторі, а яка частка відповідно до світових, європейських стандартів повинна бути гарантована для мов нацменшин, – пояснює Ірина Мирославівна. – У певних окремих програмах допускається обсяг використання таких мов на рівні 25 відсотків. І було б правильно, політкоректно, прогресивно давати певну можливість цим мовам бути присутніми в нашому медіапросторі. Очевидно, в цьому контексті можемо говорити про Закарпатську область, де мешкає чимало угорців, про Буковину, де велика частка румунів, про Волинь, адже тут є поляки, які хотіли б бачити медійний продукт польською мовою, а також східні області України, де переважає російськомовне населення. Про інтереси нацменшин потрібно дбати, але не за рахунок основної державної мови. Зберігаючи, шануючи своє, ми даємо можливість іншим також розвиватися».

Ірина Констанкевич переконана, що даний законопроект потрібно було винести на розгляд парламенту ще 25 років тому. «Нині ж, як політики, ми повинні все робити для того, щоб відстоювати позицію про домінуючу, панівну роль української мови, як державної мови в усіх ЗМІ. Саме вони формують духовний, інтелектуальний, розумовий, духовний простір України», – каже нардеп.

Нагадаємо, що у червні 2016 року внесли зміни до закону «Про телебачення і радіомовлення» стосовно частки пісень українською на радіо. Документ передбачає зростання частки пісень державною мовою в ефірі радіостанцій до 35%. Цей закон набув чинності лише у листопаді 2016 року. Окрім того, квоти вводять поступово. Тому сьогодні фактично українська музика на радіостанціях звучить лише у 25-ти відсотках ефірного часу. А деякі радіостанції транслюють її лише у нічну пору.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанка Показати IP 27 Березня 2017 14:44
Знову будемо наступати на старі граблі - розривати країну на два табори - україномовні та російськомовні. Якраз вчасно. Забули так звану причину війни - "защитите русскоговорящих". Ну да, куда ж важливіше за реформи в освіті, медицині!
Га? Показати IP 29 Березня 2017 23:02
А чого ми завжди сміємося? Як говорять про таких...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus