USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Динозаври могли жити під землею: у вчених з'явилася цікава теорія

17 Листопада 2023 00:48
Деякі з динозаврів, які свого часу блукали нашою планетою, насправді могли жити не на землі, а під землею. Йдеться, зокрема, про тесцелозаврів (T. Neglectus) або ж їхніх предків, які були невеликими, але масивними тваринами і жили на території сучасної Північної Америки понад 66 мільйонів років тому.

Про це йдеться у дослідженні, яке опубліковано у журналі Scientific Reports, пише Obozrevatel.

Автори роботи дослідили динозавра на ім'я Вілло, який є експонатом Музею природничих наук Північної Кароліни.

Комп'ютерна томографія черепа динозавра дозволила вченим відтворити його мозок, який містив кілька сюрпризів. Виявилося, що T. Neglectus мав дивовижний нюх, але жахливий слух.

Читати ще: Генії свого часу: вчені розвіяли міф про низький IQ динозаврів

Вчені зазначають, що ці риси притаманні сучасним тваринам, які проводять принаймні частину свого часу під землею, тож вони припускають, що й предки цього динозавра також могли так робити.

Він також мав надзвичайно добре розвинене відчуття рівноваги, що допомагало йому точно визначати положення тіла в тривимірному просторі – ще одна риса, яка часто трапляється у тварин, які риють землю.

«У нас є переконливі докази того, що предки тесцелозавра проводили частину свого часу під землею», – заявила співавторка дослідження доктор Ліндсі Занно з Університету Північної Кароліни.

Вона пояснила, що дослідники не можуть точно сказати, чи тесцелозавр проводив час під землею, оскільки, можливо, він просто успадкував цей конкретний набір сенсорних сильних і слабких боків від своїх предків.

«Але ми можемо впевнено сказати, що він все ще має адаптації, які роблять його пристосованим до проведення часу під землею», – зазначила Занно.

Читати ще: Астероїд не винен: вчені висунули нову теорію зникнення динозаврів

Дослідження показало, що діапазон слуху T. Neglectus обмежений, вони здатні були чути лише близько 15% частот, які можуть розпізнати люди. Зокрема динозаври погано чули високочастотні звуки, але компенсували цю ваду слуху винятковим нюхом.

Дослідники виявили, що тесцелозавр найкраще чув низькочастотні звуки і що діапазон частот, які він міг чути, збігається з діапазоном тиранозавра.

«Це не говорить нам про те, що вони були пристосовані чути голос тиранозавра, але їм, безумовно, не завадило б знати, коли великий хижак орудує в цій місцевості. Більш цікавим для нас був той факт, що саме ці недоліки часто асоціюються з тваринами, які проводять час під землею», – пояснила Занно.

Динозавр мав довжину близько 3,6 метра і важив близько 340 кілограмів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus