USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

У Нідерландах висадили соняшники з Донбасу в памʼять про загиблих у катастрофі MH17

17 Липня 2019 19:54
Сьогодні минає 5-та річниця авіаційної катастрофи рейсового пасажирського літака Боїнг-777 компанії «Малайзійські авіалінії», що летів за маршрутом Амстердам – Куала-Лумпур. Внаслідок цієї трагедії загинули 298 людей – усі пасажири та екіпаж. Літак було збито у небі над селом Грабовий Донецької області в зоні воєнних дій на сході України. За кількістю жертв ця авіакатастрофа стала найбільшою в історії України.

У Нідерландах, країні, що втратила в катастрофі 193 громадянина, поминальні заходи розпочалися 16 липня, коли члени родин 15 загиблих зібралися в місті Гілверсум. У дворі церкви священник і бургомістр висадили соняшники. Яскраво-жовті квіти виростили з донбаського насіння, взятого з поля, на яке впали уламки збитого лайнера, йдеться у сюжеті «Радіо Свободи».

«Так багато було людей, які намагалися хоч щось зробити. А ще було дуже багато соняшників, які нагадують про місце трагедії», – каже пастор церкви Святого Віта Юліус Дресме.

З тих пір соняшники з’явилися не лише перед церквою, а й на перехрестях, поблизу вокзалу, врешті – й у самому центрі, перед Ратушою. Тут же стоїть у монумент, також соняшники.

Як розповів батько загиблого 18-річного юнака Томас Схансман, обидві крани мають нести відповідальність за катастрофу.

«Обидві країни несуть відповідальність за МН17. Хоча просити уряд України визнати відповідальність за те, що не закрили повітряний простір, немає нічого спільного з відповідальністю росіян за вбивство 298 людей», – каже Томас Схансман.
Мало у кого в місті викликає сумнів офіційна версія слідства про те, що малазійський Boeing 777 був збитий ракетою з російської установки «Бук». Тепер окрім визнання політичної відповідальності, люди очікують справедливості й обіцяють берегти пам’ять про загиблих. А спонтанна ідея вирощувати соняшники переросла в традицію, а сама квітка стала чи не самим впізнаваним символом міста.

Нагадаємо, 8 липня Нідерланди розпочали процедуру передачі з України кримінального провадження у справі про збиття літака Boeing-777 рейсу МН17 над Донбасом у липні 2014 року.

«Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий на сході України 17 липня. На його борту перебували 298 людей, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи малазійського літака «Боїнг 777» росіянам генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) та українцю Леоніду Харченку («Кріт»).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus