USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Польщі пояснили, чому визнали Волинську трагедію геноцидом

24 Липня 2016 11:28
Депутати польського Сейму пояснили, що визнали Волинську трагедію геноцидом, бо Волинь є “справою честі” для правлячої партії. Проте вони запевняють, що це не змінить польсько-українських стосунків, - повідомляє TCH.

Для нинішньої керівної партії та її союзників у парламенті Волинь є справою честі. У резолюції парламенту йдеться, що геноцид здійснили українські націоналісти у 1943-45 роках, вбивши понад 100 тисяч поляків.

При цьому автор законопроекту Міхал Дворчик наголошував, що резолюція не спрямована проти українського народу і в ній не йдеться про колективну відповідальність українців. Провину покладають на українських націоналістів з УПА та ОУН.

Але занепокоєння у Варшави викликає те, що Україна зараз героїзує членів УПА, яких у Польщі вважають антигероями – і це може звести мур між народами, якщо нічого не зміниться.

Проти терміну “геноцид” виступили кілька опозиційних депутатів. З іншого боку, навпаки, лунали пропозиції ухвалити резолюцію одноголосно за спеціальною процедурою. Зрештою, 432 голоси “за”, 10 утрималося, “проти” не проголосував ніхто. За резолюцію голосували стоячи і під оплески.
“Перший раз сейм описав те, що сталося – було вжито формулювання “геноцид”. Я думаю, що це дуже важливо і сподіваюсь, що то буде парадоксально позитивний перелом у польсько-українському діалозі. Очевидно, що цей діалог буде тривалим і болісним… Це потрібно і полякам, і українцям”, – заявив автор законопроекту Міхал Дворчик.

Водночас у резолюції йдеться і про українські жертви, і про так звані акції відплати – польські атаки на українські села. Мовляв, про них теж не можна забувати. Більше того, у цьому ж документі Сейм висловив солідарність з Україною, яка бореться із зовнішньою агресією.

ЧИТАТИ ЩЕ: ІСТОРИЧНИЙ ПОГЛЯД. «ВОЛИНСЬКА ТРАГЕДІЯ»

Більшість депутатів запевняли, що у ставленні Польщі до України нічого не зміниться.

“Не буде тут жодних негативних наслідків для України і жодних змін у зовнішній політиці – щодо підтримки України, санкцій проти Росії, підтримки реформ і також у реалізації прагнень європейської інтеграції України – жодних змін не буде. Є тільки засудження виконавців масових злочинів на Волині”, – пояснив депутат із фракції “Громадянська платформа” Марцін Свєнціцький.

Довідково:

Волинська трагедія - продовження українсько-польської війни. Розпочалась після проголошення ЗУНР ще 1918 році. Бажання українців мати власну державу не сподобалась полякам. Європа ж виступила на їхньому боці. А згодом і більшовики визнали за Польщею цю територію. Все завдяки спільним військовим діям українців і поляків. І саме на цвинтарі, куди йшли українці з ходою, спочивають ті, хто допоміг полякам здобути незалежність. Втратою своєї. І саме біля нього, за іронією долі, польські націоналісти вимагали від українців покаяння за 1943 рік. Як і тоді, так і зараз, Кремль лише потирає руки. І чекає поки українці, і поляки розсваряться, кажуть наші історики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Волинянин Показати IP 24 Липня 2016 11:46
Село Красний Сад польські націоналісти знищили ще 19 квітня 1943 року. Вбивали дітей, стариків, жінок. Усе село лежить в одній братській могилі. Як це назвати?! Людолюбством?
волинянин Показати IP 24 Липня 2016 11:47
ви свої пояснення тепер зас**ьте собі в одне місце. Одне ясно - поляки і росіяни були є і будуть ворогами українського народу що одні що другі. І це усе лицемірство та фіговий листок з джазом, фільмами .... https://nstarikov.ru/blog/43865?print=print Слава Героям УПА і ОУН.
полішуку до волинянин Показати IP 24 Липня 2016 13:17
тобто хто не з нами - той проти нас. Це такий девіз українських націоналістів, які чомусь думають, що ненависть до людей і народів (думка яких не збігається з їхньою) і є вищий прояв патріотизму. Саме через таких дятлів український народ ніколи не мав своєї держави. В розумінні цих "патріотів", держава - це не правила взаємовідносин між людьми, які грунтуються на моральних принципах, а істеричний вереск і уславляння невідомо кого і чого і саме головне, незрозуміло заради чого. Для цих представників суспільства вороги всі, хто не розділяє їхньої думки. Навіть між собою помиритись не могли хто більший патріот. Щось приблизно те саме ми зараз спостерігаємо на сході України.
Анонім до полішуку Показати IP 24 Липня 2016 14:53
Волиняни тоді теж тікали звідси, тому що поляки (?!) палили їхні хати. Так що було - 1:1. А насправді - НКВС-ки під виглядом УПА вбивали поляків (найжорстокіше), а під виглядом армії крайова - палили українців. москалі, одним словом. Свідки ще живі.
свекор до Анонім Показати IP 24 Липня 2016 15:19
хто вср*лась? невістка: москаль винен : і що ліси повирубали і погано живемо і бідні і дурн і економіка в д*пі, тому що москалі не беруть, а євро не хоче !!!! А МОЖЕ САМІ Д*РНІ ?і .....
Аноніму до Анонім Показати IP 24 Липня 2016 15:50
Мого діда, УКРАЇНЦЯ, корінного западенця, вбили односельчани ( оуновці), лише за те, що на пропозицію приєднатися до їхнього руху він відповів відмовою. Так шо закрий свою п*льку і не розказуй тут про нквд і про білих пухнастих упівців. Біда нашого народу в тому, що ми не вміємо визнавати своїх помилок, бо ми горда нація. Але горда не там де потрібно, а там де легше. Свідки цього повмирали років 18 тому (село біля Луцька). В нас всі винуваті крім нас, через це, мабуть так і живемо, бо на більше не заслуговуєм, ще не доросли як люди.
причина Показати IP 24 Липня 2016 12:22
Більше героїзуйте бандитів - то весь світ від нас відвернеться.
Анатоль_ до причина Показати IP 24 Липня 2016 13:17
Світ вже відвернувся від нас!
Василь Показати IP 24 Липня 2016 14:37
Це поляки робили геноцид щодо українців.
спостерігач Показати IP 24 Липня 2016 14:38
поляки з украінцями чублядця, а кацапи вині!!! ото влада вішає лапшу, а ми віремо. ніколи ні поляки , ні німці , ні америкоси нам не стануть братами!!!! бо ни для них б.дло!!!коли до нас дІйде!!!! ДАВАЙТЕ САМІ СТАНЕМО СИЛЬНИМИ, А ЦЕ БУДЕ КОЛИ ЕКОНОНОМІКА ВСТАНЄ З Д.ПИ.
Іван до спостерігач Показати IP 25 Липня 2016 01:08
Щоб стати багатими, треба не красти і владі не дозволяти це робити. А то наобирали за гречку злодіїв і дивуються чого такі бідні...
Ніка Показати IP 24 Липня 2016 19:36
Події минулого - це факти агресії і насильства.Сильніші захоплювали слабших,люди різних національностей вбивали одне одного.А не думаєте ви всі, що про це мають говорити історики? бо якщо ми всі будемо кричати і звинувачувати, то можемо повернутися в ті давні часи і знову почнемо воювати? Так, як зараз роблять москалі, бо вони залишилися в свідомості минулого століття. Будьмо МУДРИМИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus