USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

У школах Волині щороку збільшується кількість інклюзивних класів

9 Лютого 2022 19:09
Якщо ще 5 років тому в закладах освіти Волині було близько 30 дітей з особливими освітніми потребами, то тепер таких учнів і вихованців садочків майже 1500.

Про це йшлося під час брифінгу представників Волинської ОДА щодо реалізації національної стратегії безбар’єрності, ухваленої до 2030 року.

Заступниця начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Соломіна наголошує: інклюзія передбачає включення людей з інвалідністю в активний соціальний простір і чим раніше воно відбудеться, тим кращим буде результат. Так ці люди отримають можливість стати повноцінним членом суспільства. Щороку в закладах освіти навчається все більше дітей з особливими освітніми потребами.

«В освіті інклюзія стартувала ще в 2017 році. В перший рік у закладах з’явилося близько 30 дітей, які отримали можливість навчатися в загальноосвітньому просторі. Якщо в 2019 році в 29 закладах дошкільної освіти було 98 дітей, то тепер у 67 закладах є 181 дитина, яка здобуває інклюзивну освіту. У 248 закладах середньої освіти було 740 таких учнів, а в 2021-му в 377 закладах навчалось 1 268 дітей. З’явилась нова професія: асистент дитини, асистент вчителя, асистент вихователя», - інформує вона.

Зі слів Тетяни Соломіної, чим раніше дитина потрапляє в освітнє середовище, тим легше надати їй якісні послуги і отримати хороший результат.

«У 2018 році запрацювала мережа інклюзивно-ресурсних центрів, яких в нас є 27. У батьків з’явилась можливість обстежити дитину і отримати не лише оцінку її розвитку, а й програму індивідуального розвитку, команду супроводу і рекомендації як організувати освітній процес. В закладах загальної середньої освіти з’явились ресурсні кімнати – простір, де дитині з інвалідністю комфортно, де вона має фахівця, який допомагає опановувати програму, визначену ІРЦ. І в активній фазі перебуває момент включення батьків», - додає посадовиця.

Водночас постає питання інклюзії в профтехосвіті, аби діти з інвалідністю отримали можливість здобути професію.

«У Торчинському професійному ліцеї 10 осіб навчаються на верстатника деревообробних верстатів. У Локачах є дві групи кравців і одна мулярів-штукатурів, це 29 осіб. У Нововолинському центрі профтехосвіти 8 осіб навчаються на касирів торгового залу і операторів комп’ютерного набору. Звичайно, цього недостатньо, але це перші кроки, щоб скерувати дітей в професії, де вони можуть себе реалізувати», - резюмує вона.

Крім того, сьогодні постає питання охоплення дітей з інвалідністю позашкіллям. Наразі освітяни очікують нормативних документів щодо організації інклюзії в цьому напрямку.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Катя Показати IP 11 Лютого 2022 18:34
Так це правда кількість дітей на інклюзивній формі навчання росте, а також росте борг перед корекційними педагогами області, яким не оплачують зарплату за роботу з цими дітьми. З місяця жовтня не оплачують. Як людям жити? Тобто ви працюйте безкоштовно, а зарплату колись та отримаєте. Жах

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus