USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.97

У суді над волинськими бійцями з’явилася надія на перекваліфікацію справи

8 Грудня 2015 16:10
У судовій справі волинських бійців, який військова прокуратура звинувачує у відмові від несення військової служби в бойовій обстановці, оголошено перерву у зв’язку з оголошенням клопотань адвокатів.

Нагадаємо, попереднє засідання суду у справі 22-ох бійців 51-ої бригади, яких звинувачують у відмові від несення обов’язків військової служби в бойовій обстановці, за попередньою змовою групи осіб, відбулося 10 листопада.

Так, адвокат Андрій Баришніков подав клопотання, у якому просить змінити кримінально-правову кваліфікацію з частини 3 статті 409 КК, яка передбачає кваліфікаційну ознаку бойова обстановка, на частину 2 статті 409 КК, яка передбачає інші підстави для кримінальної відповідальності.

Інший адвокат Олена Яркіна просила долучити до справи матеріали про нагородження підсудного бійця Ігоря Головіна медаллю «Захисник Вітчизни», документи, що посвідчують його інвалідність отриману під час проходження служби, та документи, які вказують, що до кінця грудня йому потрібне санаторне лікування. Також Олена подала клопотання, у якому просить витребувати у командування військових частин, що дислокують у Запоріжжі, Володимирі-Волинському та Білій Церкві, накази про відкомандирування та прикомандирування бійців.

Оскільки усі адвокати, прокурор та суд підтримали ці клопотання, на опрацювання яких потрібен час, судове засідання перенесли на 11 годину 27 січня 2016 року.

Адвокат Андрій Баришніков каже, якщо клопотання прокуратура задовольнить, то вже з наступного року обвинувальний акт може бути новим за частиною 2 статті 409 КК України:

«Відповідно до того звинувачення, яке маємо нині – злочин є тяжким, якщо буде перекваліфіковано на частину другу, то злочин відноситимиться до категорії середньої тяжкості. Враховуючи особи військовослужбовців, сімейний стан та інші обставини, це дозволяє стороні захисту ставити питання щодо звільнення хлопців від кримінальної відповідальності або застосування до них інших положень кримінального законодавства».

Андрій Баришніков сподівається, що військова прокуратура нпід час наступного судового засідання змінить обвинувачення і кваліфікація його буде пом’якшена.

Адвокат Тетяна Яркіна розповіла, що до військової частини у Запоріжжі бійців доставила військова служба правопорядку без документів про прикомандирування їх до цієї частини:

«Жодних виплат, грошового та продовольчого забезпечення, обмундирування хлопці не отримували. Через клопотання буде направлено запити з метою з’ясувати,на підставі яких документів бійці там знаходилися, адже у матеріалах справи є службові характеристики на кожного військовослужбовця, складені майором Олександром Скляровим. В цих характеристиках є ознаки кримінальних правопорушень і потрібно дійсно з’ясувати, чи було самовільне залишення частини обвинуваченими».

Пані Олена зауважує, що слід також з’ясувати, чи мав право майор Скляров підписувати характеристики на хлопців, бо якщо з’ясується протилежне, то усі складені ним характеристики є протизаконними, безпідставними, складеними з перевищенням службових обов’язків і вони не можуть бути враховані при винесенні вироку.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus