USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У США випробовують на людях панкоронавірусну вакцину

8 Лютого 2022 07:20
В армійському науково-дослідному Американському інституті імені Уолтера Ріда (WRAIR) почалися випробування на людях панкоронавірусної вакцини SpFN.

Її створили з використанням наночастинок шипоподібного білка, вона призначена для захисту від великої кількості варіантів коронавірусу, пише УНІАН.

У разі успіху, стверджують науковці, більше не буде потреби в проведенні регулярної бустерної імунізації. Але деякі фахівці висловлюють сумніви щодо ефективності американської супервакцини проти COVID-19.

Відзначимо, SpFN – це білкова вакцина. Її принцип дії аналогічний до Novavax, яку було схвалено Європейським агентством з лікарських засобів (EMA) в кінці грудня 2021 року.

Американський панкоронавірусний препарат базується на феритині – ендогенній білковій молекулі, здатній накопичувати залізо. Вона згортається в 24-гранну кулю, схожу на футбольний м'яч. На кожну нову грань наносять характерний шипоподібний (спайковий) білок іншого варіанта коронавірусу, що робить вакцину універсальною, а також легко модифікується.

Раніше схвалені в світі вакцини також націлені на цей шипоподібний білок, тому що саме через нього різні варіанти коронавірусу проникають у клітини людини.

За словами розробників, після вакцинації SpFN починають вироблятися антитіла, які зв'язуються з цим білком таким чином, що вірус більше не може стикуватися зі своїм рецептором на клітинах і, відповідно, заражати людину. Разом з тим, вакцинація активує Т-клітини, які в разі наявності інфекції розпізнають і вбивають інфіковані клітини, запобігаючи розмноженню вірусу. SpFN також містить підсилювач ALFQ, який негайно активізує імунну систему. Винахідники кажуть, що завдяки цьому підсилювачу супервакцина вийшла особливо безпечною та ефективною.

На відміну від мРНК-вакцин SpFN не потрібно тримати в холодильнику за двозначних температур нижче від нуля, що значно спрощує зберігання й доставку, як і у випадку з Novavax.

Вакцину спочатку протестували на бенгальських макаках. У них, за даними дослідників, вакцинація викликала появу сильних нейтралізувальних антитіл проти вихідного коронавірусу, а також проти чотирьох інших його варіантів – Альфа, Бета, Гамма і Дельта.

Медичний радник Білого дому, головний американський інфекціоніст Ентоні Фаучі висловив переконання, що в довгостроковій перспективі розробка універсальної вакцини проти коронавірусу може зробити внесок у запобігання наступній пандемії.

«Багато інвестують не тільки в поліпшення наявних у нас вакцин проти SARS-CoV-2, але і в розробку препаратів наступного покоління, особливо універсальних вакцин проти COVID-19», – зазначив Фаучі.

Інші ж фахівці підкреслюють, що людству ще належить переконатися, чи справді препарат, що його розробили американські військові вчені з WRAIR, являє собою супервакцину, яка стане переломом у боротьбі з пандемією і стримає поширення нових варіантів коронавірусу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus