USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У ВНУ презентували виставку, присвячену Олені Пчілці

22 Лютого 2024 09:36
В останні лютневі дні Україна традиційно вшановує славетну письменницю, патронесу Волинського національного університету – Лесю Українку. У межах Лесиних днів у закладі відбувається низка заходів.

Про це інформують на сайті вишу.

У Музеї Лесі Українки до дня народження поетеси та ювілею Олени Пчілки відбулася виставка «Олена Пчілка. Портрет». На заході були присутні ректор університету Анатолій Цьось, проректор з навчальної роботи та рекрутації Юрій Громик, проректор з навчально-виховної роботи та комунікації Наталія Благовірна, декан факультету філології та журналістики Лілія Лавринович, викладачі й студенти.

На початку до присутніх звернувся завідувач кафедри теорії літератури та зарубіжної літератури Сергій Романов, який зазначив, що всі знають Олену Пчілку в таких кутах і заломах, які формувалися давно і не в усьому відповідають тим означникам, із якими її заведено сприймати, оцінювати і про неї говорити.
«Ми знаємо про неї як про матір Лесі Українки, але, напевно, є сенс про неї говорити як про велику Матір не лише славетної родини, а й того, що ми звемо українською літературою та культурою. Очевидно, що ми чули про її здобутки в різних царинах, недарма ж вона перша жінка-академік у нашій науці. Але за що вона отримала це звання, чим вона прописана в культурі, які функції виконувала в своєму часі та виконує до сьогодні – ті завдання, з якими ми всі мусимо давати собі раду. У цих опціях наш університет працює. Сьогоднішня виставка має назву «Портрет», і нам хотілося б, щоб ці портрети великої людини щось промовили в душі кожного», – сказав Сергій Романов.
Ректор Анатолій Цьось подарував директорові Музею Лесі Українки Тетяні Данилюк-Терещук букет амарилісів, зазначивши, що вони були улюбленими квітами Олени Пчілки.
«Нам треба пишатися, що ми живемо на прадавній волинській землі, яка має прекрасну освітню традицію. Без Лесі Українки й Олени Пчілки наша волинська земля не була б такою, якою вона є. Олена Пчілка була прекрасним драматургом, фольклористом і мала в доробку багато робіт, які до нас дійшли. Нинішній рік Олени Пчілки буде цікавий, багатий на відкриття, і ми з вами зробимо все можливе, щоб максимально донести спадщину Олени Пчілки до учнів, студентів, земляків-волинян», – зауважив ректор.
Тетяна Данилюк-Терещук розповіла присутнім про творчість Олени Пчілки, підкреслила, що саме матір Лесі Українки офіційно є першою українською поетесою, оскільки саме вона першою серед українських жінок-літераторок випустила збірку «Думки-мережанки».
Під час виставки присутні змогли побачити фото із сімейного архіву Косачів-Драгоманових, їхні побутові речі, листи, листівки, оригінали творів тощо. На особливому місці в експозиції – колекція узорів Олени Пчілки та комірців, які носили жінки й дівчата родини Косачів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus