USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Волинській обласній лікарні провели першу операцію з пересадки нирки

8 Квітня 2022 15:19
У Волинській обласній клінічній лікарні медики трансплантували нирку пацієнтці. Мама Віра Разумова віддала свою нирку доньці Аліні Івахно, яка понад рік перебувала на діалізі.

Про це йдеться у сюжеті журналіста Андрія Гнатюка.

Віра Разумова зустріла 64-річчя у лікарняній палаті. Нині вже минуло майже два тижні після операції з пересадки нирки її доньці. Жінка пожертвувала орган дочці, бо не могла дивитися на її страждання. Перші пів року були нестерпними.
«Хотіла дуже сильно жити. У мене було багато шансів, бо рік і два місяці на діалізі – це ще не дуже багато. І серце, і всі органи функціонують нормально», – розповідає Аліна Івахно, яка вже майже два тижні живе з пересадженою ниркою.

Вони приїхали до Луцька з Переяслава на Київщині. Тепер там спокійно, а ще недавно за 10 км звідти тривали жорстокі бої.

Провідати дружину і тещу приїхав Сергій Івахно. Він відправив жінок до Луцька, а сам мусить вертатися в тероборону.

«Я віддав її лікарям, яким уже довіряв, знаючи їх досить давно», – пояснив він.
24 лютого о 5-й ранку жінки були в операційній Київської обласної клінічної лікарні. Хірурги от-от мали розпочати втручання. Але пролунав перший вибух – війна, роботу згорнули. Коли медики зможуть повернутися до роботи, ніхто не знав.

«Уже прокапали, все зробили, і о 5-й ранку почали стріляти. Сказали їхати поки додому, може, на кілька днів. Але оскільки все затягнулося, нам сказали приїжджати до Луцька», – зазначає Аліна.

«Я не могла дивитися, як вона мучиться. Це тривало рік і два місяці, а пів року вона була дуже важка. Мене першу забрали – вона плакала. А я йшла взагалі спокійна, ніби в аптеку. Я не боялася віддати нирку», – розповідає мама реципієнтки Віра Разумова.
Миколу Полякова і Михайла Загрійчука вже знали у Волинській обласній клінічній лікарні й запропонували працювати тут.

«Нам вдалося в певний момент домовитися й укласти угоду зі спеціалістами-трансплантологами в Київській обласній клінічній лікарні, в яких умов для проведення операцій на момент обстрілів не було. База Волинської обласної лікарні дозволяла це робити в той же день їхнього приїзду», – повідомив директор КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Олександр Дудар.
У сюжеті показали й фрагменти самої операції. Після того як орган вилучили, лікарі перевіряють усі судини і сечовід, пояснила судинний хірург-трансплантолог Юлія Пушко. Перед тим як передати команді, яка буде вшивати нирку реципієнту, орган промивають спеціальним розчином і у льодовій крихті мобілізують судини, щоб підготувати до траснплантації.
Що більше медики приділяють уваги на цьому етапі, то потім легше працювати хірургу, який вшиває нирку. І коли нирку пускають у кровотік, менший ризик кровотеч, зазначає вона.
«Я оцінюю стан судин, чи треба реконструкція, чи треба збільшити довжину судин, чи зменшити», – додає Юлія Пушко.

Людина, в якої вилучили нирку, може повноцінно жити і надалі, а для реципієнта трансплантація – це питання життя і смерті.

«Трансплантація нирки знімає людину з діалізу і дозволяє вести більш активний спосіб життя. Не можна батькам, матерям забороняти дати друге життя своїм дітям. У першу чергу це гуманно», – розповів трансплантолог Микола Поляков.
Він додав: у Волинській обласній клінічній лікарні чудова команда, операційна, інструментарій. Лікар подякував закладу, який прихистив медиків.
Наступний крок після операції – вберегти трансплантовану нирку від відторгнення, чим забезпечити життя реципієнту. Для цього постійно двічі-тричі на день відбирають аналізи, роблять дослідження, дотримуються дуже серйозного інфекційного режиму.

У клініці створено закритий трансплантологічний цикл, коли пацієнтів готують до операції і виходжують на місці під наглядом однієї хірургічної бригади. І Волинська обласна клінічна лікарня готова зробити такі втручання системними. Список претендентів уже є.

«Замкнутий цикл, оперативні втручання, відповідне післяопераційне ведення дають змогу йти в ногу зі світовою трансплантологією, розширювати лінійку трансплантологічних втручань. Наразі у листі очікування ми маємо вже достатню кількість пацієнтів, яким потрібна пересадка», – зазначив медичний директор ВОКЛ Микола Галей.

Обласна лікарня бере учать у пілотному проекті Міністерства охорони здоров’я, тому всі операції відбуваються безкоштовно. Це новий виток розвитку медицини в Луцьку.

«Ми довго до цього йшли, готували базу, робили все, щоб бути безпечними для пацієнта. Готуємось до пересадки трупної нирки, в перспективі – до пересадки печінки», – резюмує Олександр Дудар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus