USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У волинських мисливських угіддях на АЧС перевіряють диких кабанів

27 Вересня 2016 10:41
З метою недопущення поширення африканської чуми свиней серед диких тварин на Волині здійснюють низкузаходів. Так, із початку року в 10 областях України виявлено випадки захворювання на африканську чуму свиней (АЧС). Серед них і Волинь.

Нагадаємо, за станом на 26 серпня 2016 року спалах АЧС зафіксували в Любешівському та Ратнівському районах. Всього – 4 випадки в індивідуальних господарствах, де вже здійснені заходи для локалізації хвороби. В цих районах заборонили реалізувати свинину на ринках та магазинах, а також встановили ветеринарно-поліцейські пости зі шлагбаумами, попереджувальними знаками.

Наразі більше випадків захворювання свиней на цю хворобу не виявили. Факти поширення серед диких тварин поки не зафіксовані, - повідомили у прес-службі Волинського ОУЛМГ.

З метою недопущення поширення хвороби у дикій фауні Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства вжито ряд заходів. Перш за все, здійснюється постійне проведення патрулювання мисливських угідь з метою вчасного виявлення трупів диких свиней.

Також на виконання протоколу №3 засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Волинській обласній державній адміністрації від 29 серпня 2016 та пункту 8 «Плану заходів щодо локалізації і ліквідації африканської чуми свиней у Любешівському та Ратнівському районах Волинської області та недопущення розповсюдження захворювання на інші території» та відповідно до пункту 4.62. «Положення про Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства», затвердженого наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 12.11.2012 року за №394, Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства відповідним листом зобов’язало користувачів забезпечити депопуляцію диких кабанів на території мисливських угідь, наданих у користування, шляхом проведення полювання та добування, в тому числі – на територіях природно-заповідного фонду.

Для добування диких свиней сформували перелік працівників державних лісомисливських підприємств.

Відповідно до листа, добування диких кабанів на територіях природно-заповідного фонду проводитиметься лише в присутності працівників Управління екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації або Державної екологічної інспекції у Волинській області, поза межами ПЗФ – у присутності представника обласного управління лісового та мисливського господарства.

Для цього обладнано спеціальні забійні площадки (крім 20-кілометрової зони від державного кордону з Республікою Білорусь на територіях Любешівського та Ратнівського районів) з метою забезпечення відбору біоматеріалу від добутих тварин у ДУ «Волинська регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини».

Всі вищеперераховані заходи перебувають на особистому контролі керівників користувачів мисливських угідь та проводитимуться у тісній співпраці з працівниками ветеринарної медицини у Волинській області.

Також Волинське ОУЛМГ наголошує: із метою зниження ризику розповсюдження африканської чуми свиней при контакті з дикими кабанами необхідно дотримуватись основних санітарно-гігієнічних заходів.

Принагідно нагадуємо: для людини ця хвороба є безпечною. Але серед тварин розповсюджується надзвичайно швидко.

Безсильною є і ветеринарна медицина. Якщо від класичної чуми існують вакцини, то африканську чуму можна побороти лише локалізувавши осередок зараження.

Не існує й ефективних засобів профілактики АЧС. Тож у випадку виявлення осередку спалаху інфекції практикується поголівне знищення тварин безкровним методом, а також ліквідація всіх тварин у радіусі 20 кілометрів від нього. Хворих свиней та тих, які контактували з інфікованими тваринами, забивають та спалюють.

У господарстві, в якому виявлено африканську чуму, запроваджують карантин.

У природних умовах на африканську чуму свиней можуть занедужати як свійські, так і дикі свині будь-якого віку. Джерелом збудника інфекції є хворі тварини та вірусоносії. Здорові свині заражаються при спільному утриманні їх з інфікованими. Збудник передається через корм, пасовища, транспортні засоби. Використання для корму незнезаражених харчових відходів також сприяє поширенню хвороби. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, люди, домашні та дикі тварини (зокрема гризуни), нашкірні паразити (деякі види кліщів, зоофільні мухи, воші), які контактували з хворими свинями та трупами тварин. Осередками вірусу в природі є африканські дикі свині та кліщі роду орнітодорос.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
бондар-лісник Показати IP 27 Вересня 2016 11:46
А заражених сосен та дубів не перевіряють повод все вирізати. а звірів всіх вистреляти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus