USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Згоранах - соляна шахта з кримською сіллю

26 Квітня 2015 21:00
Протитуберкульозний обласний дитячий санаторій у Згоранах Любомльського району відомий на Волині. За більш як півстолітню історію тут відпочило чимало школярів, - інформує Вісник і К. Мальовнича природа, хвойний ліс, чисте озеро сприяють оздоровленню дітей.

Головний лікар санаторію «Згорани» Олександр Сень розповідає, що на початку 1960-х років на Волині зафіксували великий поріг захворюваності на туберкульоз серед дітей. Тому на базі Згоранської дільничної лікарні в липні 1961 року заснували туберкульозний санаторій, де лікували хворих на цю недугу дітей. Медичному персоналу тоді зараховували трудовий стаж «рік за два». У 1970-х роках пік захворюваності минув, і санаторій перепрофілювали на протитуберкульозний. Тобто тут оздоровлюються діти, які мали підозру на туберкульоз чи близькі родичі яких страждають цією хворобою, а також діти, які мають хронічні хвороби дихальної системи. Як зазначив Олександр Сень, зараз на Волині епідемії дитячого туберкульозу немає, зафіксовано лише 21 дитину з цією хворобою. У санаторії також успішно проходить оздоровлення хворих бронхіальною астмою. Приміром, часто у дітей із шахтарського Нововолинська, які страждають цією хворобою, тут зникають напади. До речі, відпочивають діти і з самих Згоран.

Зауважимо, що генеральний директор Волинського обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання Юрієм Валецьким розповів, що волиняни стали частіше хворіти на туберкульоз. Одна з причин – війна.

«У санаторії діти перебувають переважно 21-28 днів, проте бувають і від одного до трьох місяців. За останній час удвічі скоротилася кількість ліжок, тож можемо оздоровлювати 150 дітей. Звичайно, у літні місяці санаторій практично завантажений. Харчуємо чотири рази на добу, дошкільнят – п’ять. Цілий навчальний рік діє школа І-ІІ ступенів. У санаторії є лікувальна фізкультура, фізіотерапевтичний кабінет, інгаляторій та киснева пінка на місцевих травах, УВЧ, масаж. Кілька років тому запустили соляну шахту, аналогів якої на Волині, напевно, вже не буде, бо завезли цеглини солі, яка випарувалася з Чорного моря, із кримської Феодосії.

Дивно, що така сучасна соляна шахта розташована в старому приміщенні. Олександр Сень, який керує тут четвертий рік, сподівається на вирішення фінансових проблем. І каже, що деякі корпуси санаторію, яким понад півстоліття, потребують капітального ремонту. Аби зменшити витрати, взяли в оренду чотири гектари землі, де самі вирощують картоплю, моркву, буряк. Крім того, мають своє підсобне господарство», – розповідає Олександр Архипович.

Він переконаний, що оздоровлення в їхньому санаторії якнайкраще впливає на дітей. А батькам рекомендує загострити увагу, якщо у дитини не минає кашель, якщо є млявість, пітливість, підвищена температура тіла, втомлюваність – це перші ознаки туберкульозу. Радить з раннього віку загартовувати малечу, займатися спортом, якісно харчуватися, адже це хвороба соціальна. Туберкульоз можна вилікувати за чотири місяці, тільки варто бути сумлінним до здоров’я дитини.

Нагадаємо, що Інформаційне агентство Волинські Новини писало про те, коли потрібно звертатися до лікаря, щоб убезпечити себе від хвороби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus