USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцькраді порушують закон. Пустовіт каже – треба час

21 Липня 2011 17:56
Сесія Луцької міської ради 20 липня розглянула більше 90 проектів рішень, втім на офіційному сайті ради були оприлюднені лише 18 проектів рішень.

Хоча Закон «Про доступ до публічної інформації» передбачає, що «проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття» (стаття 15).

Керівник секретаріату міськради Тетяна Касьянова каже, що усі проекти рішень публікуються в міру їх надходження. Так само, як і перелік усіх питань, винесених на сесію.

Однак, наприклад, земельні питання для загалу не призначені, адже «носять індивідуальний характер».
«За двадцять днів рішення взагалі до нас не доходять. Рішення можуть принестися в той день коли сесія. Тай навіть закони суперечать один одному. Якщо у законі «Про місцеве самоврядування» говориться, що сесія призначається міським головою за десять днів. В нас в регламенті зазначено, що проекти рішень надходять за 14 днів, то як ми можемо за двадцять днів вивісити всі рішення. Це нереально просто», - коментує Касьянова.

Секретар міськради Григорій Пустовіт каже, що дії міської ради базовані на позиції юридичного відділу ради.

А та полягає в тому, що публікувати варто ті проекти рішень, які перераховані в пункті першому статті 15 закону України «Про доступ до публічної інформації» (див Довідково).

«Мова йде про перелік самих питань, регуляторні акти та інші документи. Якщо керуватися таким порядком, «то там порушень немає», - каже Пустовіт.

«Ми не вважаємо, що це є порушенням. Позиція міського голови, секретаря і секретаріату ради така, що як тільки ми отримуємо проекти рішень – то одразу вивішуємо їх на сайті. По мірі того як вони поступали», - говорить секретар ради.

«Земельні питання носять індивідуальний характер і тут не скажеш однозначно вивішувати їх чи ні. До двадцятого питання в нас були питання, що носять загальний характер, а після 20 – земельні», - каже чиновник.

«Нам немає чого приховувати. Єдине що, аби цей механізм запрацював – нам необхідний час. Ми стикнулися з тим, що поки немає роз’яснень щодо цього закону. Є різні тлумачення. Думаю, що будуть підзаконні акти і методики, де буде все чітко пояснено», - зазначає секретар ради.

Зазначимо, що на сайті Луцької міської ради не вказані проекти рішення виконавчого комітету, хоча їх засідань протягом усього періоду дії закону і роботи оновленої версії сайту було щонайменше три.

До слова, свого часу з подібною проблемою зіткнулися у Волинській обласні раді. Відтак колегія облради вирішила не розглядати будь-які проекти рішень, що подаються пізніше ніж за 20 днів до пленарного засідання. Виняток становлять лише проекти рішення, які будуть розглядати на позачергових сесіях. Адже їх скликають лише за день до пленарного засідання.

Довідково:

Закон України «Про доступ до публічної інформації» Стаття 15. Оприлюднення інформації розпорядниками

1. Розпорядники інформації зобов'язані оприлюднювати:

1) інформацію про організаційну структуру, місію, функції, повноваження, основні завдання, напрями діяльності та фінансові ресурси (структуру та обсяг бюджетних коштів, порядок та механізм їх витрачання тощо);

2) нормативно-правові акти, акти індивідуальної дії (крім внутрішньоорганізаційних), прийняті розпорядником, проекти рішень, що підлягають обговоренню, інформацію про нормативно-правові засади діяльності;

3) перелік та умови отримання послуг, що надаються цими
органами, форми і зразки документів, правила їх заповнення;

4) порядок складання, подання запиту на інформацію,
оскарження рішень розпорядників інформації, дій чи бездіяльності;

5) інформацію про систему обліку, види інформації, яку
зберігає розпорядник;

6) інформацію про механізми чи процедури, за допомогою яких громадськість може представляти свої інтереси або в інший спосіб впливати на реалізацію повноважень розпорядника інформації;

7) плани проведення та порядок денний своїх відкритих
засідань;

8) розташування місць, де надаються необхідні запитувачам форми і бланки установи;

9) загальні правила роботи установи, правила внутрішнього трудового розпорядку;

10) звіти, в тому числі щодо задоволення запитів на
інформацію;

11) інформацію про діяльність суб'єктів владних повноважень, а саме про:

їхні місцезнаходження, поштову адресу, номери засобів
зв'язку, адреси офіційного веб-сайту та електронної пошти;

прізвище, ім'я та по батькові, службові номери засобів
зв'язку, адреси електронної пошти керівника органу та його
заступників, а також керівників структурних та регіональних підрозділів, основні функції структурних та регіональних підрозділів, крім випадків, коли ці відомості належать до інформації з обмеженим доступом;

розклад роботи та графік прийому громадян;

вакансії, порядок та умови проходження конкурсу на заміщення вакантних посад;

перелік та умови надання послуг, форми і зразки документів, необхідних для надання послуг, правила їх оформлення;

перелік і службові номери засобів зв'язку підприємств,
установ та організацій, що належать до сфери їх управління, та їх керівників, крім підприємств, установ та організацій, створених з метою конспірації, оперативно-розшукової або контррозвідувальної діяльності;

порядок складання, подання запиту на інформацію, оскарження рішень суб'єктів владних повноважень, їх дій чи бездіяльності;

систему обліку, види інформації, якою володіє суб'єкт владних повноважень;

12) іншу інформацію про діяльність суб'єктів владних
повноважень, порядок обов'язкового оприлюднення якої встановлений законом.

2. Інформація, передбачена частиною першою цієї статті,
підлягає обов'язковому оприлюдненню невідкладно, але не пізніше п'яти робочих днів з дня затвердження документа. У разі наявності у розпорядника інформації офіційного веб-сайту така інформація оприлюднюється на веб-сайті із зазначенням дати оприлюднення документа і дати оновлення інформації.

3. Проекти нормативно-правових актів, рішень органів
місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

4. Невідкладному оприлюдненню підлягає будь-яка інформація про факти, що загрожують життю, здоров'ю та/або майну осіб, і про заходи, які застосовуються у зв'язку з цим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Макс Планк Показати IP 21 Липня 2011 22:16
Земельні питання носять індивідуальний характер-чому це раптом???коли у дворі багатоповерхівки вирубують дерева(або зносять дитячий майданчик) і будують щось ну дуже індівідуальне а мешканці гадки не мають...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus