USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.97

У Луцькраді звернулися до лучан щодо «мовного закону»

15 Серпня 2012 15:01
38 голосами «за» із 40 зареєстрованих у залі, обранці луцької громади підтримали «Звернення Луцької міської ради до лучан із приводу підписання антиукраїнського мовного закону».

Також вони вирішили оприлюднити на офіційному сайті міськради й у газеті «Луцький замок» імена тих своїх колег, які не прийшли на позачергову сесію міськради 15 серпня, у порядку денному якої було лише це питання.

Депутати також вирішили, що слід оприлюднити імена тих обранців міської громади, які не голосували, голосували «проти» або ж утрималися під час голосування з питання «Про позицію Луцької міськради щодо державної мовної політики».

Загалом депутати підтримали проект рішення, зокрема, звернення «до лучан з приводу підписання антиукраїнського мовного закону», в тексті якого йдеться: «…закон штучно звужує її (української мови, – «ВН») використання в ряді південно-східних регіонів України, в тих областях, де державна мова і так є недостатньо захищеною внаслідок проросійської політики центральних органів влади нашої країни. Де-факто на території України вводиться друга державна мова – російська…Вважаємо антидержавними і злочинними такі дії Президента України, голови Верховної Ради України, адже мова є найважливішою ознакою нашої країни… Луцька міська рада звертається до лучан із закликом винести жорсткий вирок усій правлячій колоніально-олігархічній хунті, яка системно й послідовно знищує душу народу, плює на його історію, глумиться над пам’яттю його предків і наживається за його рахунок. Голос відданий за п’яту колону Кремля – Партію регіонів і її явних чи прихованих союзників – є голосом, відданим у домовину України».

Депутати також вирішили звернутися до своїх колег з обласної ради з пропозицією висловити свою позицію щодо державної мовної політики й підтримати аналогічне звернення до волинян.

Нагадаємо, що 30-та позачергова сесія міськради зібралася із другої спроби – 13 серпня для її проведення не було кворуму.

Слід зауважити, що загалом в Луцькій міськраді 50 депутатів. «За» звернення проголосувало 38 обранців громади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Макар Показати IP 15 Серпня 2012 15:07
Партія Регіонів=Окупанти!Жодного голоса окупантам,та їх союзникам.
Чеширский Кот Показати IP 15 Серпня 2012 15:11
Для нас, котов, что "кіс-кіс", что "кис-кис" - одинаково звучит.
Ґрыцько Показати IP 15 Серпня 2012 15:19
Забью и я свой гвоздь...:)
Stlantiy Показати IP 15 Серпня 2012 17:56
А зачем это? Это что то решает? Это что то изменит?
serafim Показати IP 15 Серпня 2012 18:05
Закон «Про засади державної мовної політики в Україні» Стаття 6. Державна мова України 1. Державною мовою України є українська мова. 2. Українська мова як державна мова обов’язково застосовується на всій території України при здійсненні повноважень органами законодавчої, виконавчої та судової влади, у міжнародних договорах, у навчальному процесі в навчальних закладах в межах і порядку, що визначаються цим Законом. Держава сприяє використанню державної мови в засобах масової інформації, в науці, культурі, в інших сферах суспільного життя. 3. Обов’язковість застосування державної мови чи сприяння її використанню у тій чи інший сфері суспільного життя не повинні тлумачитися як заперечення або применшення права на користування регіональними мовами або мовами меншин у відповідній сфері та на територіях поширення. 4. Норми української мови встановлюються у словниках української мови та українському правописі. Порядок затвердження словників української мови і довідників з українського правопису як загальнообов’язкових довідкових посібників при використанні української мови, а також порядок офіційного видання цих довідників визначається Кабінетом Міністрів України. Держава сприяє використанню нормативної форми української мови в засобах масової інформації, інших публічних сферах; 5. Жодне положення цього закону не може тлумачитися як таке, що спрямоване на звуження сфери використання державної мови.
З Луцька до serafim Показати IP 15 Серпня 2012 23:36
Так це в Інтернеті зараз і миші знайти можуть, але ж читати в облом. Краще використовувати місцеве ББС (баба бабі сказала). І взагалі в нас (українців) є одна нехороша риса, яка не дає майбутнього - нав'язати всім те що подобається і хочеться тільки мені, а на думку інших ... Невже комусь у Луцьку, Рівному, Львові чи Тернополі причиняє якісь незручності те шо в Одесі хтось говорить чи пише російською чи на івриті?
Iziy Shneerzon Показати IP 16 Серпня 2012 08:54
Согласен с "З Луцька". Каждый на своей волне. Умные общий ЯЗЫК найдут. Идиоты и на мове не порозуміються.
Ірен Показати IP 16 Серпня 2012 10:27
Я повністю згідні з попереднім допсувачем.Я корінна лучанка все життя мої діди і прадіди розмовляли українською мовою.Ну,хто мене заставить розовляти російською, а ніхто я нею розмовляла і буду розмовляти мої діти, внуки і правнуки також будутьрозмвляти лише українською.Бо Конституції ніхто не змінював, а там записано,що мова державна українська.Це піар перед виборами,якби вони цього не зробили тоді Крим,Схід за них не голосував би так активно і радо.Яка грязь,заради політики,бабла,яке відмивають з нашою допомогою ж, рідну матір продадуть,Україну вже зрадили і продали
Макар Показати IP 16 Серпня 2012 10:49
Тут багато хто не розуміє,що справа не в мові спілкування,а в намірі використати мовне питання для федералізації ,а потім розоиву України і приеднанні південного -сходу до Росії.Якщо,тут ,хтось з коментаторів,крім футболу,слідкує за політикою,той має знати,що в Кремлі це вже майже не скривають,хоча й не говорять прямо.Там говорять прямо,що Росія закінчується-де закінчується російська мова,а "защіта соотєчєствєнніков- свящєнная обязанность государства"З таким ставленням до "свого" і мови в тому числі,можна швидко втратити все.
Stlantiy Показати IP 16 Серпня 2012 15:03
Меньше надо было запукрам выступать против русскоязычного населения. Макар , по моему прав. Я лично, сторонник федерализации. Искренне надеюсь, что это решений поставит на место идиото-свидомых нацистов. Фактично они УЖЕ розвалили государство в 2004 году. Сейчас призывают к новой революции. Но воевать с кем? Мордобой уже потихоньку начался. И начался с запукр. Вспомните 2008 год вояжи "Свободы" в Одессу, Крым и Харьков, Севастополь. Не менее десятка акций-провокаций. А 9 мая-Львов, а Ваши Ветлы! Вы уже своих бить начали. Мое предположение- в ближайшие 2-3 месяца "Свобода" никаких акций в Севастополе не предпримет. Тягнибок банальный трус. В Севастополе когда его приперло-его через задний выход и мусорные баки вытягивали. Просто побоится лезть в драку. Остается чесноком запугивать своих.
Азазелъ до Stlantiy Показати IP 16 Серпня 2012 22:31
А ти ще трохи по федералізацію поговори і ТЕБЕ СБУ запроторить в Лук'янівську і там з тобою , як колись - ЧК розбереться. Воно тобі покаже, як то жити без руки чи без ноги чи без голови - федералізатор. Відчуєш - чи житиме нога сама по собі. Україна - це єдиний організм. Не подобається - вали звідси. Вали за кордон. Де тебе приймуть як політичного біженця. І тут немає ніяких нацистів. Просто тепер за те ,що ти українець і вважаєш себе таким тебе вважають нацистом. Свобода Україні або смерть. ПОвіє полум'ям з Холодного Яру. Не одна голова покотиться по Богом даній Українській землі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus