USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку учора від заходу і сьогодні до світанку була Ніч музеїв

18 Травня 2009 13:50
У ніч з 17 на 18 травня, у переддень Міжнародного дня музеїв, у Луцьку відбувся мистецькому проекті «Ніч музеїв». Про це інформують «Волинські Новини».
Від заходу сонця 17 травня і до світанку 18-го Луцький художній музей гостинно відчинив свої двері для усіх справжніх поціновувачів мистецтва. Чарівна аура, величний спів та приємне спілкування, до якого долучився і міський голова Богдан Шиба, сповнило усіх присутніх духом прекрасного і таємничого. За повідомленням сайту Луцької міськради, у святковій програмі взяла участь Вокальна майстерня «Лучано». У виконанні талановитої студентської молоді присутні мали змогу почути оперу-хвилинку Миколи Лисенка «Ноктюрн». Цей маленький шедевр, написаний композитором на схилі життя, став його «лебединою піснею», увібравши в себе дух шляхетності, поетичність і романтизм доби, яка назавжди відходила в небуття. Опера призначалася для виконання в салонах поміщицьких садиб, для домашніх музичних концертів української інтелігенції, яка прагнула долучити національну культуру до світового контексту.
В історії музичної культури кожної країни є період найбільшого розквіту, своєрідна кульмінація, звана ще «золотою добою». Для української музики – це, безперечно, епоха бароко. Вершинним здобутком української барокової музики справедливо вважають партесний концерт – багатоголосний тип українського церковного співу, що поширився ще з кінця XVI ст. Особлива ініціатива відродити цей неоціненний і водночас забутий пласт музичної культури належить колективу «А сареllа І.еороlіs» зі Львова. Уже сьомий рік ансамбль, керівником якого є музикознавець, ініціатор та промоутер фестивалю давньої музики у Львові Роман Стельмащук, зосереджує свою увагу на виконанні документів музичної давнини різних періодів і країн. У Луцьку цей колектив представив унікальну програму української музики бароко «Седе Адам прямо Рая».
За ініціативою берлінського музею ця акція проводиться напередодні святкування Міжнародного дня музею (18 травня). Від заходу сонця з 17 травня до світанку 18 травня музеї Європи відкривають свої експозиції, презентують нові виставки, влаштовують театралізовані дійства, костюмовані бали, концерти. Сьогодні вночі до цієї акції приєднався і Художній музей у Луцьку.
Довідково:
Художній музей Луцька відкрито у 1973 році у приміщенні колишнього шляхетського суду і повітової канцелярії (1789 р.) на території Луцького замку. Основою зібрання стала колекція картин із Олицького замку князів Радзивіллів. В останній експозиції музею є твори відомих художників багатьох країн Європи: Іспанії, Італії, Франції, Австрії, Німеччини. Працівники музею зібрали велику колекцію полотен сучасних українських художників – понад 750 робіт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus