USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Печихвостах святкували 500-ліття села та 300-ліття храму

9 Вересня 2008 12:12
Жителі села Печихвости Горохівського району цьогоріч відзначають дві події в житті села: 500 років із дня першої писемної згадки про село Печихвости та 300 років із дня заснування місцевої святині Свято-Введенського храму. У суботу 6 вересня на запрошення настоятеля общини священика Андрія Юнчика святкування ювілеїв очолив керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Ніфонт, – повідомляють 9 вересня «Волинські Новини».
 
За Божественною Літургією владиці співслужили 16 священнослужителів, серед яких – благочинний Горохівської округи протоієрей Олександр Пасічник. На богослужінні був присутній протоієрей Феодосій Чумак, котрий був настоятелем цієї парафії 39 років (очолював парафію з 1966 року).
 
За інформацією прес-служби Волинської єпархії УПЦ, на зустрічі архіпастиря отець Андрій зауважив, що храм у Печихвостах четверте століття є окрасою, оберегом і гордістю села. «Четверте століття церква першою зустрічає схід сонця й останньою поринає у сон, пам’ятає події, що пережила, тепер лише у молитві. У зв’язку з визначною подією на пожертви благодійників, трудами прихожан у церкві вдалося зробити потужний ремонт всередині і ззовні. Ввійдіть, дорогий владико, в храм  і помоліться, щоб милосердний Господь і надалі оберігав наше село від усякого зла», – додав настоятель.
 
Літургію співали вихованці Волинської Духовної семінарії. Після богослужіння, хресного ходу й окроплення прихожан та гостей святою водою митрополит Ніфонт привітав жителів села з ювілеями. «Життя кожного православного християнина пов’язане з церквою. І сьогодні до неї йдуть люди, щоб із Божим благословенням розпочати нове життя, йдуть охрестити дитину, провести в останню путь рідного. Йдуть, щоб почути Слово Боже, помолитись, очистити душу і тіло, з’єднатися з Богом в Таїнстві Причастя.
Вже минає триста років, як Свято-Введенська церква є духовним осередком села, тією унікальною пам’яткою дерев’яної сакральної архітектури. Рік за роком пролітає час, поповнюється новими сторінками літопис села Печихвости, якому вже 500 років. Але храм назавжди залишиться тією святинею, котра єднає далеке минуле, теперішнє і невідоме майбутнє. Хай Господь завжди буде з вами», – сказав митрополит.
 
Слова вітання в цей день прозвучали від дітей недільної школи села.  На згадку про святкування архіпастир подарував для парафії Вифлиємську зірку, привезену з Єрусалиму, кожному присутньому на святі – іконки. а благодійникам і настоятелю вручив за старання церковні нагороди.
 
Довідково:
 
Перша згадка про Печихвости у «Літописі минулих літ» датується 1508 роком, хоча історичних достовірних даних не збереглося.
 
У1708 році поміщиця Тересса Гулевич на пожертви прихожан будує у Печихвостах дерев’яну Свято-Введенську церкву.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus