USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Раді пропонують перевести всі ЗМІ на українську мову

19 Березня 2009 19:27
У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який регламентує мовні відносини. Документ передбачає перехід друкованих та електронних засобів масової інформації на українську мову, – інформують 19 березня «Волинські Новини».
 
Як пише Кореспондент.net, проект закону № 4222 «Про державну мову та мови національних меншин», зареєстрований у Верховній Раді 18 березня, визначає, що єдиною державною мовою на території України є українська.
 
Автором законопроекту є народний депутат від БЮТ Юрій Гнаткевич, який зазначив, що до цього часу немає окремого закону, що регламентує мовні відносини. Він заявив, що мовне законодавство складається з Конституції (ст. 10), закону про мови в Українській РСР, прийнятого 28 жовтня 1989 року, а також рішення Конституційного суду про офіційне тлумачення ст. 10 Конституції України. На думку депутата, документ повинен пристосувати закон 1989 року до нового статусу України як незалежної унітарної держави. Як повідомив Коммерсантъ-Украина Гнаткевич, документ «передбачає важелі» для того, щоб громадяни розмовляли українською мовою. «Наприклад, щодо офіцерів, які під час виконання службових обов\'язків ігнорують державну мову, командування зобов\'язане застосовувати дисциплінарні заходи. А при Кабінеті міністрів необхідно створити управління з питань мовної політики», – заявив Гнаткевич. За його словами, це відомство повинне узагальнити досвід у сфері мовного законодавства, а також реагувати на різні порушення закону про мову. Як пише газета, головне нововведення законопроекту стосується засобів масової інформації. Документ зобов’язує всі друковані та електронні ЗМІ – як державні, так і приватні – перейти на українську мову. Виняток становлять лише ті ЗМІ, які «обслуговують потреби національних меншин». «Ми повинні змусити українців поважати рідну мову і розмовляти нею. І величезну виховну роль у цьому відіграють засоби масової інформації. Між тим 90% ЗМІ видаються українською мовою», – сказав Гнаткевич. Нагадаємо, майже 74% українців вважають, що кожен громадянин країни повинен знати українську мову. Про це свідчать результати програми соціологічних досліджень 2008 року Проект країни, представлені Київським інститутом проблем управління імені Горшеніна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 20 Березня 2009 09:32
А якщо я є національною меншиною та користуюсь загальноукраїнським російськомовним Інтернет-виданням, то як визначити, що воно не підпадає або підпадає під цей закон? Це вже таке враження, що в БЮТу агонія

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus