USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Україна переходить на 12-річну середню освіту. Роз'яснення

18 Серпня 2015 18:28
У новій редакції Закону про освіту, яку розробляє робоча група за участю представників комітету ВРУ освіти і науки, Міносвіти, експертів Академії педагогічних наук та громадських організацій, передбачається запровадження в Україні 12-річної середньої школи.

Про це в ефірі ICTV заявив міністр освіти і науки Сергій Квіт, передає прес-служба відомства.

«Ми хочемо, щоб наша освіта відповідала міжнародним стандартам, щоб нас розуміли в Європі та Америці», – підкреслив Квіт. Перехід на нову систему відбуватиметься поступово.

«Діти, які підуть в школу в 2016 році, будуть закінчувати 12 класів. Це буде здійснюватися поступово, за цей час ми встигнемо реалізувати матеріально-технічне забезпечення, кадровий склад тощо. Це відповідає тій освіті, яка є у всьому світі», – уточнив міністр. Однією з причин переходу на нову систему є перевантаження навчальних програм. Тому з переходом на 12-річну систему навчальні програми спростять.

Нагадаємо, про нововведення, з якими доведеться зіштовхнутися школярам, а також, які перевтілення чекають на сучасну загальну середню освіту, для Інформаційного агентства Волинські Новини розповідала заступник начальника управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації Людмила Плахотна.

Нове навчання буде за схемою 5+4+3. Це 5 років у початковій школі, адже зараз на дітей покладають велике навантаження. У нас діти проходять зараз те, що в світі за 6 років проходять. Ми не говоримо, що наша освіта погана. Але вона потребує покращення. Адже для дітей має бути школа радості, школа відпочинку. А ми бачимо, що діти ідуть на перший дзвоник з радістю, а далі їм стає дуже важко. Починається робота з репетиторами тощо.

Навчання має розпочинатися із шести років в обов’язковому порядку. Далі буде базова школа - 6-9 класи.

Це основна школа, де буде поглиблене вивчення окремих предметів, матиме допрофільну підготовку. Потім - старша школа. Сюди вступатимуть діти після проходження зовнішнього незалежного оцінювання в 9-му класі. Відповідно, хто матиме хороші знання після базової школи – буде навчатися в академічних класах. Тут діти матимуть профільне спрямування для вивчення предметів.

Ті, хто слабше здасть ЗНО, отримають атестат про базову загальну середню освіту і підуть далі здобувати професійно-технічну освіту.

Якщо додасться ще один рік навчання, то збільшиться кількість педагогічних працівників. Ймовірніше – треба буде збільшувати ресурс учителів початкової ланки», - каже заступник начальника управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації.

Щодо привілеїв, які дасть 12-річна освіта, Людмила Плахотна називає розвантаженість дітей, яка зіграє позитивну роль в обранні майбутньої професії.

Закінчуючи школу у 17 років, діти не усвідомлюють, що хочуть робити далі у житті. Які шляхи обере молода людина, отримавши знання з усіх предметів приблизно на одному рівні? Сьогодні дозволено подавати документи на 3 спеціальності у 5 закладів, тобто на 15 факультетів. Діти дуже розгублені – здають документи і в медичний, і в технічний, і в педагогічний, лише б прийняли. І, відповідно, коли доводиться обирати предмети на зовнішнє незалежне оцінювання – вони теж в розпачі. А коли діти матимуть уже профільну школу – буде набагато легше визначитися.

Довідково. Запровадження 12-річної системи середньої освіти в Україні було заплановано на 1999 рік і передбачало наближення української системи освіти до європейських стандартів.

З-поміж країн пострадянського простору на 12-річний термін навчання свого часу перейшли Білорусь, Узбекистан, країни Балтії та Україна. Проте із призначенням у 2010 році на посаду міністра освіти в Україні Дмитра Табачника, в липні Верховна Рада ухвалила новий закон про шкільну освіту, яким повернула 11-річну систему навчання у школах. Окрім цього, нова система освіти передбачала, що діти віком у п'ять років мають обов'язково здобути дошкільну освіту в дитсадках.

Закон ухвалили з порушенням регламенту – жодної зареєстрованої поправки не було розглянуто на засіданні парламентського комітету з питань науки та освіти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Ая Показати IP 19 Серпня 2015 06:30
вважаю, що найкраща модель це 8+3 для робітників і 8+4 повна середня, в тих 4 повинні бути спецялістичні професіональні і загальноосвітні приготовляючі до ВНЗ. Англійська модель 5+4+3 фунта клаків не варта
Квіт Показати IP 19 Серпня 2015 08:45
"Закінчуючи школу у 17 років, діти не усвідомлюють, що хочуть робити далі у житті.", "Діти дуже розгублені" і це говорить заступник начальника управління освіти і науки та молоді Волинської обласної державної адміністрації, звідки такі висновки ? Ви дуже недооцінююте наших дітей, краще б знайшли час і поспілкувалися з випускниками !
Надя Показати IP 19 Серпня 2015 14:21
Чесно кажучи жаль мені теперішній учнів,ну дуже велика нагрузка, складний матеріал! Я провчилася 10 років школи і 5 університету і вважаю що краще йти на роботу і заробляти гроші, а не протирати штани! Тим більше знання ті що здобули в університеті 50% людям нідочого, бо після закінчення вишу йдуть на роботу яка є, або куди всунуть батьки! Тільки викачка грошей як в школі так і в університеті: книжки, зошити які ніхто не відкриває!Бардак і все!!! І статистика показує, що ті люди які найгірше вчилися в школі досягають найвищих вершин і посад ніж відмінники! Тому краще робити кар"єру ,ніж вчитися аж цілих 17 років!!!!!
Волинянка Показати IP 19 Серпня 2015 20:51
Таке враження, що Плахотна прилетіла до нас з Місяця! Яка розвантаженість?! Навчались 10 років, потім "розвантажили" програму і навчались вже 11 років - напхали у шкільну програму стільки непотребу, що школярі стали ще більше завантаженими! Скільки уроків має бути у 1 класі? Явно не 5-6! Домашні завдання не мають задваватися, але їх завдають дідько зна скільки! Дитина приходить зі школи і падає від утоми... Тому і 12 років напхають непотребом, який будуть примушувати вчити по *ебільних(перепрошую!) підручниках з вчителями, які самі цих предметів не знають(або не хочуть знати!). Не хочу нікого образити, але ВЧИТЕЛІВ у школах дуже мало, а є заробітчани, які вважають, що вони своїм приходом у клас ощасливили учнів і за це їм треба платити зарплату, бо інакше нічим не можна пояснити масове репетиторство учнів, починаючи з молодших класів... Це що - покоління тупих дітей, чи,можливо, вчителі не на своєму місці?
МАМА Показати IP 21 Серпня 2015 08:24
Навчання по програмі яку викладають у сучасній школі потрібно спочатку подати для складання тестових завдань тих хто складає книги для дітей .а потім для тестування міністрів освіти та науки . Тоді якщо пройдуть ці тести то ще провести опитування серед( ПРОХВЕСУРИ) де це в житті пригодилось. Книги які друкують лише для того щоб взяти червоний заряд і вишукувати помилки
Ольга Показати IP 21 Серпня 2015 13:45
Краще б зробили щоб діти йшли до школи у повні 7 років, а 11-річну середню освіту залишили.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus