USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Українські школярі можуть отримати ноутбуки і планшети безкоштовно. Як це зробити

12 Вересня 2023 07:40
За підрахунками Міністерства освіти і науки України 516 тисяч дітей із найвразливіших категорій та 82 тисячі вчителів потребують ноутбуки або планшети для доступу до навчання. Найперше забезпечені освітніми девайсами будуть соціально незахищені категорії населення. Для цього батькам дитини потрібно звернутися до адміністрації школи і зафіксувати потребу в цифровому пристрої.

Таку інформацію МОН надали у мережі, пише Obozrevatel.

За словами відомства, у 2022/2023 навчальному році понад 1,5 мільйона дітей в Україні навчалися онлайн з використанням цифрових пристроїв. Проте девайси для дітей це не лише інструменти для підключення до уроків. Вони відкривають доступ до світу знань, сприяють розвитку навичок інформаційної грамотності, допомагають учням вчитися самостійно та розвивати креативність. Крім того, це можливість для дітей спілкуватися з друзями та розвивати соціальні навички.

Влада України робить активні кроки для розв’язання проблеми потреби у такому обладнанні. Спільно з різними організаціями та фундаціями вже реалізовано низку проєктів, спрямованих на забезпечення дітей необхідними пристроями для навчання. Однак ця робота не обмежується лише владними ініціативами. Кожна громада або область може самостійно залучати партнерів і долучатися до цієї спільної справи, зазначають у МОН.

«Девайси для дитини – це не лише про підʼєднання до уроків. Розуміємо це та намагаємося забезпечити комфорт для якомога більшої кількості дітей. Для цього працюємо з різними партнерами: бізнесом, урядовими організаціями, фундаціями та міжнародними організаціями», – повідомляють у відомстві.

Заклади освіти та громади також мають можливість взяти участь у фандрайзингових ініціативах та залучити донорську підтримку. Це може бути якісною альтернативою для вирішення проблеми доступу до навчальних ресурсів.

Як подати заявку на отримання гаджета

Для того, аби стати в чергу на отримання девайсу, батьки мають звернутися із заявою до школи, в якій навчається дитина. У міністерстві наголошують, що саме адміністрація навчального закладу вирішує, які діти в першу чергу отримають планшет чи ноутбук, після того, як він надійде до закладу освіти.

У 2022 основний фокус забезпечення девайсами був направлений на викладачів, говорять у відомстві. Тож 95 911 ноутбуків було передано вчителям. Серед дітей – 35 192 учнів вже отримали гаджети, ще 40 тисяч зможуть працювати на цифровому пристрої до кінця 2023 року. У МОН збирають та аналізують потребу у девайсах через опитування закладів освіти. Така статистика обов’язкова для прозорості в партнерстві.

Діти з малозабезпечених або багатодітних сімей, внутрішньо переміщені діти, діти з особливими потребами, інвалідністю та ті, хто позбавлений батьківського піклування стають першими в черзі на отримання необхідних цифрових пристроїв. Серед областей же пріоритетними є ті, в яких переважає дистанційне навчання. Проте розподіл девайсів відбувається пропорційно, аби була можливість синхронізувати потреби, зазначають в управлінні.

Окрім цього, МОН запустив спеціальний дашборд, в якому будь-який охочий може моніторити кількість девайсів, переданих до конкретної області, населеного пункту або закладу освіти. Також можна побачити яку кількість цифрових пристроїв отримали вчителі, а яку – учні.

Юридичними власниками девайсів є заклади освіти. Департаменти освіти і науки ОВА отримують обладнання через підписання актів приймання-передавання з партнерами та розподіляють пристрої серед громад, а ті – серед закладів освіти. Школа передає девайси дітям або вчителям у користування – як з підручниками. У МОН закликають не боятися брати цифрові пристрої батькам, а школам не боятися давати в користування необхідне обладнання. Адже в першу чергу, такі кроки робляться для забезпечення якісного навчального процесу. Отримати обладнання можуть і діти-ВПО, школа має передати його будь-яким зручним способом.

Якщо ж девайс пошкоджено або в ньому виявлено несправності, батьки мають звернутися до закладу освіти, який є власником техніки. Школа має забезпечувати відновлення самостійно, у разі ж неможливості відновити функціонал пристрою – застосувати процедуру списання за чинним законодавством України, зазначають у міністерстві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Клава Показати IP 13 Вересня 2023 07:11
зламався у вчительки девайс - на новий здали батьки учнів..
Юлія Показати IP 22 Жовтня 2023 09:52
Чи будуть дивайси першокласникам які пішли до школи 1.09.2023

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus