USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Українські металурги збільшують обсяги виробництва

5 Серпня 2009 17:17
Підприємства гірничо-металургійного комплексу України виходять із кризи. Четвертий місяць поспіль заводи нарощують обсяги виробництва сталі. Про це 4 серпня повідомляють «Волинські Новини».
Як інформує Корреспондент, самі металурги обережні у прогнозах і пояснюють зростання виробництва поповненням виснажених складських запасів споживачів. Але галузеві аналітики налаштовані оптимістично – до кінця року попит на українську сталь буде стабільним, а ціни – сприятливими.
Зокрема, за оперативними даними, у липні металургійні підприємства України виробили 2,71 мільйона тонн рідкої сталі, що на 16% більше, ніж за місяць до того, – повідомило вчора галузеве агентство Метал Кур’єр.
І хоч за підсумками січня-липня, металурги виплавили сталі на 34% менше, ніж за аналогічний період минулого року, в Україні спостерігається тенденція щомісячного нарощування обсягів виробництва.
«Крім того, практично всім металургійним підприємствам вдалося забезпечити портфель замовлень аж до жовтня, що дає підстави говорити про поступовий вихід галузі із кризи», – зазначає експерт держпідприємства Укрпромзовнішекспертиза Олег Гнітецький. За даними компанії, на кінець липня потужності українських металовиробників були завантажені на 65,5% проти трохи більше 50% на початку року.
У свою чергу, директор зі зовнішньоекономічної діяльності та збуту продукції Донецьксталі Володимир Хилько пояснює зростання виробництва поповненням виснажених складських запасів металотрейдерів, а також відновленням попиту на азіатському ринку, зокрема у Китаї.
За словами аналітика Deutsche Bank Ольги Окуневої, у зв’язку із тим, що китайським сталеливарним компаніям до цього часу не вдалося укласти довгострокові контракти на доставку залізної руди (зазвичай їх укладають до 1 квітня), Китай змушений закуповувати сировину на спотовому ринку, що спричинилося до зростання спотових цін із $60/т у квітні до майже $100/т зараз.
Втім, Хилько не відкидає, що незабаром зростання ринку знову може змінитися спадом. «Є ризик, що збільшення обсягів виробництва сталі в Україні та Росії створить профіцит пропозиції на ринку Китаю, що, у свою чергу, може його обвалити», – говорить він.
Нагадаємо, у жовтні 2008 року для виходу галузі із кризи уряд встановив нульову надбавку до вартості газу і знизив тарифи на вантажні залізничні перевезення та електроенергію для підприємств ГМК.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus