USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Українці забирають доларові депозити

14 Березня 2013 14:56
Населення почало знімати засоби з валютних депозитів і поповнювати гривневі рахунки, тому що розчарувалося у низькій прибутковості валютних вкладів, ставки за якими впали до мінімуму з 2011 року. Вкладники намагаються встигнути розмістити вклади у національній валюті за високими ставками, оскільки вже зараз всі банки почали їх різке зниження.

Про це пише «Комерсант-Україна».

Так, за умов низьких девальваційних очікувань громадяни різко втратили інтерес до іноземної валюти. У лютому вони зняли з депозитів 1,5 мільярда гривень, - повідомили вчора у Нацбанку.

Востаннє вкладники масово забирали валюту з банків ще у травні минулого року (-205 мільйони гривень). А найістотніше зменшення портфеля у 2012 році спостерігали у квітні (-1,04 мільярда гривень).

Банкіри пояснюють цю тенденцію падінням ставок валютних вкладів. «З 1 лютого почалося різке зниження ставок по валютних депозитах, до такого рівня вони не опускалися вже 3-4 роки. Тому населення почало забирати депозити, які в лютому мали бути пролонговані. Різниця у ставках між гривневими і валютними вкладами досягає близько 10%. І люди, які не вірять в девальвацію, не вкладають в іноземну валюту», - говорить заступник голови правління «Укрсиббанку» Костянтин Лежнін.

За даними Українського індексу ставок за депозитами фізичних осіб (UIRD), за лютий прибутковість річних вкладів у доларах США впала на 0,18 процентних пункти, а в цілому з початку року — на 0,74, до 7,09%. Це найнижчий рівень ставок майже за півтора роки. Так, вартість депозитів у Євро за місяць знизилася на 0,1 процентних пункти, а з початку року — на 0,6, до 6,09% річних. Утім, є банки, які пропонують вищу прибутковість.

Для порівняння, середня вартість гривневих вкладів зараз становить 18,13%, але вона також знижується — з початку року на 1,25 процентних пункти. «Наразі спостерігається тенденція падіння ставок як за валютними депозитами, так і за гривневими, але депозити у гривні все одно залишаються набагато привабливішими з точки зору здобуття середньострокового доходу. Я кажу про вклади на 3-6 місяців. Саме на такий термін більшість громадян довіряє свої заощадження банкам», - відзначає перший заступник голови правління «Укргазбанку» Станіслав Шлапак.

Примітно, що якщо на початку року 3-місячні вклади були найдорожчими (19,56%), то зараз вони найдешевші (16,56%) — їх прибутковість знизилася рівно на 3 процентні пункти. Тому громадяни вибирають заощадження у гривні. У лютому посилився приплив засобів на гривневі рахунки — портфель вкладів поповнився на рекордних 8,2 мільярда гривень.

«Прибутковість вкладу — один з ключових критеріїв вибору депозитного продукту. Зараз населення перекладає свої заощадження у гривню, розриваючи валютні депозити достроково або дочекавшись закінчення їх терміну», - говорить заступник голови правління, казначей «Банку Національний кредит» Дмитро Власов.

Утім, цифри поки не можуть підтвердити, що валютні вклади були конвертовані у гривню. Наприклад, у січні валютні вклади збільшились на 2,7 мільярда гривень (тобто на 337 мільйонів доларів США) при попиті на валюту на рівні 1,26 мільярда доларів США. Проте в лютому громадяни не поповнювали валютні вклади, але попит все одно виріс — до 1,34 мільярда доларів США. А забрані населенням 1,5 мільярда гривень (187 доларів США) не поступили в обмінників, оскільки сума проданої валюти виросла всього на 50 мільйонів доларів США.

Причинами зниження ставок є значний приток вкладів населення (за два місяці на 15,5 мільярда гривень), а також заяви та ініціативи чиновників у рамках політики держави щодо дедоларизації фінансової системи. До того ж банкам необхідні дешевші засоби для кредитування. І хоча роздрібний портфель банків у лютому впав на 45 мільйона гривень, кредитування юридичних осіб збільшилося відразу на 6,03 мільярда гривень.

Зниження інтересу населення до валютних вкладів продовжиться. «У січні-лютому спостерігається тенденція до зниження процентних ставок в основному по короткострокових вкладах на 1-6 місяців на 1-2 процентні пункти, залишки на коррахунках стабілізувалися на досить високому рівні на фоні зниження міжбанківських процентних ставок. Слід чекати підвищення довіри населення до банківських депозитів у гривні і, відповідно, подальшого зниження ставок — до 17% в середньому на ринку і до 15% у найбільших банків», - говорить заступник начальника управління заощаджень і банківських послуг «Райффайзен Банк Аваль» Віктор Ткаченко.

Єдиним чинником, здатним змінити цей тренд, може стати чергова хвиля негативних очікувань. «Ми вже спостерігаємо зниження ставок по депозитах в банківській системі. Проте ця тенденція може припинитися, якщо знову зростуть девальваційні чекання населення і, як наслідок, посилиться небажання зберігати заощадження в гривні, що приведе до дефіциту засобів в національній валюті в банківській системі», - відзначає директор департаменту розвитку роздрібного бізнесу «Креді Агріколь Банк» Тетяна Шаповал.

У найближчі декілька місяців населення продовжуватиме перекладати гроші у гривню. «Зазавичай відношення валюти і гривні у всіх пасивах банків складає 50 на 50. Але думаю, що через півроку частка валюти знизиться до 40%», - прогнозує Костянтин Лежнін. Наразі частка роздрібних валютних вкладів складає 48%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
DZIDZI Показати IP 14 Березня 2013 23:57
брехуни.валюту штучно стримують---гривня нічого не варта і в банк ніхто не здає-краще і надійно під подушкою.чиновники грають на паніку--ага почули криза давай євро зарубаєм- з 11.30 замутили 10.30грн. ось вам гроші на рівному місці---так вас дурять-----ще вас ненавчило-ощадбанк---
Ірина Показати IP 15 Березня 2013 09:39
є така інформація ,що на 33 і 40-му працюють злодії,що мають відмички-ключі. так що подушка в наш час - теж не банк надійний!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus