USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

УКРОП краще росте в Карпатах: як згуртовували майбутню управлінську еліту

8 Грудня 2018 09:29
На все літо карпатський курорт «Буковель» перетворився в партійну школу УКРОПу, в якій систематично навчали і згуртовували для майбутніх виборів боєздатну команду в кількості до тисячі людей, а в кращому (для партії) випадку – і майбутню управлінську еліту в усіх регіонах країни.

Чому, кого і для чого збирали на гірськолижному курорті, розбирався Actual.Today.

У минулу середу, 5 грудня, партія «УКРОП» на своєму всеукраїнському з’їзді офіційно делегувала на президентські вибори Олександра Шевченка – народного депутата і бізнесмена, власника туристичного комплексу «Буковель».

За два місяці до цього, 20 вересня, на територію туристичного комплексу «Буковель» прийшла з обшуками велика група співробітників СБУ, паралізувавши роботу місця відпочинку на цілий день. Чи то через недогляд, чи то свідомо, правоохоронці, вибравши саме такий день, підставились і підставили високопоставлених чиновників двічі. По-перше, на наступний день, 21 вересня, відбувся «день уряду» в парламенті – і прем’єр-міністру Володимиру Гройсману довелося пояснюватися, як те, що відбувається співвідноситься з підтриманими ним законами «Стоп маски-шоу».

По-друге, в момент обшуків в «Буковелі» проходив журналістський фестиваль: мало того, що «маски-шоу» розгорталося на очах головних редакторів і журналістів з багатьох регіональних видань, так ще і співробітники ЗМІ як гості туркомплексу «Буковель» залишилися без харчування та іншого обслуговування.

Втім, якби слідчі спецслужби прийшли на кілька тижнів раніше – скандал вийшов би не менший: тоді на території комплексу перебували б кілька десятків регіональних лідерів партії «УКРОП». Те ж саме – місяць тому, те ж саме – два місяці тому ... Справа в тому, що протягом всього літнього сезону курорт був великою партійною школою опозиційної партії.

Ті, що пройшли Буковель

Влітку facebook-стрічки українців заграли карпатськими пейзажами: віртуальні та реальні друзі ділилися фотографіями, зробленими на відпочинку в Буковелі. Не можна сказати, що цей процес був масовим, але ... у когось знаходився знайомий, який на перший погляд несподівано з’їздив або збирався їхати на цей гірськолижний курорт.

Якщо ці розрізнені особисті пости об’єднати і систематизувати, відстежити, хто ще присутній на фотографіях друзів і знайомих, то можна було побачити, що все це партійці УКРОПу або принаймні дуже близькі до партії діячі з різних регіонів країни.

Глава житомирського УКРОПу Андрій Ковальов на неназваному гірськолижному (це зрозуміло через підйомник на задньому плані) курорті – пост від 29 липня.


Глава УКРОПу в Рівненській області Діана Гордійчук на тому ж місці – пост від 12 вересня з хештегом # likeБуковель


В’ячеслав Рубльов, голова Волинської обласної організації УКРОПу в знайомому вже нам пейзажі – пост від 10 липня.


Можна продовжити вивчати сторінки керівників і провідних регіональних активістів УКРОПу – і (за рідкісним винятком) побачимо серед фото все той же: липень-серпень-вересень, Буковель.

Протягом тижня фото і пости в соцмережах з Буковелі активно з’являлися у користувачів двох-трьох регіонів і потім «хвиля» спадала – і в цей час аналогічні карпатські пейзажі з’являлися вже у користувачів двох-трьох інших областей.

В цьому була певна майже військова хитрість: мобілізація «укропівців», як і будь-яка хороша таємна мобілізація, розтягнута в часі і розкидана в просторі. У будь-який окремий момент часу «прокачування» в курортному містечку проходили пару десятків людей, часто без обласних керівників. Однак, якщо поглянути на повну картину, то масштаби виконаної роботи можуть вразити.

За нашими підрахунками через «Буковель» за 15-20 тижнів літа і осені пройшли від 500 до 1000 активістів і співробітників УКРОПу! Це не рядові члени партії, а керівники та заступники керівників місцевих організацій різних рівнів, депутати місцевих рад, прес-секретарі, лідери «молодіжок». У делегацію Запорізької області, наприклад, незмінно входив Михайло Прасол – глава фракції УКРОП в Запорізькій міській раді, лідер міської парторганізації і найближчий друг обласного партійного лідера – адвоката Ярослава Гришина.

Якщо ми вивчимо, чим займаються поза партією люди, «які пройшли Буковель», то теж будемо вражені: крім військових і волонтерів, яких спочатку в партії було багато, ми побачимо власників і керівників великих і середніх підприємств, юристів, підприємців ... Публіка впливова. А тепер ще, мабуть, мотивована на партбудівництво і серйозну участь у виборах.

Одні із загальних зборів «з’їзду» УКРОПу в Буковелі – пост херсонського УКРОПу від 2 серпня з тегом Буковель.


Крім цього, якщо судити за розрізненим повідомленнями регіональних ЗМІ та особистими публікаціями в соцмережах (масштабно на всеукраїнському рівні все це також не висвітлювалося), комплекс «Буковель» в 2018-му прийняв згаданий фестиваль журналістів з 200 учасниками, групи дітей із західних областей, чинних і демобілізованих захисників України, волонтерів.

Mr. President

Втім, не будемо перебільшувати: як повідомили співрозмовники Actual.Today в партії, в цілому напівофіційна партійна школа УКРОПу швидше схожа на заїзд в санаторій з деякими освітніми та тімбілдинговими «навантаженнями».

Так, наприклад, на початку вересня тренінг по роботі з мас-медіа (і в мас-медіа) для чергового «заїзду» «укропівців» в Буковелі проводив Сергій Мамаєв, на той момент – головний редактор ток-шоу «Право на владу» на 1 + 1 (недавно покинув команду – ймовірно, у зв’язку зі зміною формату ток-шоу). Іншим тренером в ці дні став PR-експерт Дмитро Сіманський.


Обов’язковий пункт програми майже всіх «заїздів» – зустріч з Олександром Шевченком, власником туркомплексу «Буковель», народним депутатом і на той момент одним з претендентів на участь в президентських виборах від УКРОПу.

Таких «кандидатів у кандидати» у політсили було троє: вони брали участь у внутрішньопартійних праймеріз, переможець яких і має піти у виборчі перегони. Втім, сили в цих змаганнях були від початку явно нерівні: конкуренцію досвідченому нардепу і бізнесменові намагалися скласти юрист Оксана Тунік-Фриз та керівник прес-центру інформагентства УНІАН Ірина Головатенко. Так що неофіційно кандидатом від партії на виборах всередині самої партії вже достроково вважали Шевченка. Показово, що задовго до грудневого з’їзду в інтерв’ю Соні Кошкіній олігарх Ігор Коломойський, який скромно називає себе «членом партії», міркував про перспективи саме Олександра Шевченка увійти в топ симпатій виборців.


«Наїзд» СБУ саме на бізнес Шевченка і його спілкування з партактивом у Буковелі можна сприймати як ще одне непряме підтвердження того, що саме він був заздалегідь визначений учасником майбутньої передвиборчої гонки.

Звичайно, об’єктивно в майбутній президентській кампанії Олександр Шевченко виявиться в такому ж становищі, як і його нинішні суперниці по праймеріз – змагатися доведеться з набагато важчими фігурами і з дуже малими шансами на перемогу. З іншого боку, при таких низьких рейтингах тих самих «важковаговиків» «укропівець» може серйозно вплинути на політичну ситуацію 2019 року, а згодом – на що, мабуть, і зроблена ставка – привести команду УКРОПу до Верховної Ради.

У сухому залишку маємо заявленого кандидата в президенти і неафішованих кілька сотень «прокачаних» людей в його команді. Якби те, що відбувалося в «Буковелі» в останні місяці широко висвітлювалося, це був би серйозний сигнал конкурентам УКРОПу. Тому, що так інтенсивно за партійне будівництво в Україні беруться рідко і далеко не всі.

Медійний ресурс у партії один з найбільших в країні, але ним не скористалися для висвітлення «тімбілдінгу» в Буковелі – можливо, опираючись на ще одну військову мудрість – пораду китайського стратега Сунь Цзи: показувати себе слабким, коли насправді сильний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus