USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Укрпошта» хоче припинити доставку пенсій через збитковість послуги

2 Листопада 2018 07:40
«Укрпошта» хоче припинити доставку грошей пенсіонерам через збитковість послуги. Листоноші працюють у мінус, бо за доставку пенсій не покривається навіть собівартість.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

З одного села в інше згідно з графіком пересувається машина пошти. Для людей рухоме поштове відділення – це зв’язок зі світом один раз на тиждень. До машини підтягуються люди: хто по газети з уже позавчорашніми, в кращому разі, новинами, а хто сплатити за світло. Тут і магазин на колесах, але найжаданіше – це пенсія, доставку якої хочуть припинити. «Як? А куди ж мені йти по пенсію? Здрастуйте, людина добра, так я лісапетом не поїду в район», - дивуються селяни.

Села одне за другим від такої звістки переполошилися. Майже половина пенсіонерів країни отримують пенсію через "Укрпошту". Листоноші розносять гроші по домам тим, хто за станом здоров’я не може прийти в банк, а також усім жителям сіл. Там немає банкоматів, банківських відділень, а більшість сільських жителів карточок і в очі не бачили. У цьому дворі двоє чоловіків без ніг, а найстаршій жінці 96 років, їхній світ закінчується на цій хвіртці. «Я вже забув, де знаходиться той район, постійно вдома», - кажуть люди.

Сполучення з районом малі села зазвичай не мають – лише шкільний автобус, у кращому випадку. Петро Михайлович імовірної новації боїться як вогню. «І гроші заберуть, і карточку заберуть, і получиш – це таке придумали карточку», - нарікає він. Але доставляти пенсію до хати «Укрпошті» невигідно – мовляв, пенсії ростуть, а от вартість за їх доставлення роками на місці, так і зарплати листоношам невдовзі нічим буде платити. Збитки оцінюють у мільярд гривень.

Пенсійний фонд натомість виклав статистику. За нею, за доставку пенсій вони платять не фіксовану суму, а відсотки до суми виплаченої пенсії, і вартість послуги щороку росте. «Говорити в нинішніх умовах, чому Пенсійний фонд не погоджується на підвищення тарифів – це по факту дати відповідь на питання, що пенсійний фонд буде робити в 2019 році. Він заплатить 1,3 млрд коштів пенсіонерам чи, можливо, спрямує на витрати «Укрпошти»?» - каже заступник голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко.

«Укрпошта» і Пенсійний фонд обмінюються взаємними звинуваченнями. Керівництво пошти хоч і каже, що чужі гроші не гарно рахувати, але наголошує на зростанні адміністративних витрат фонду. У фонді кажуть про зарплату менеджерів пошти в кілька сотень тисяч гривень. А селяни тим часом, коли раз на кілька років потрапляють у район, не можуть навіть із допомогою сторонніх упоратися з банкоматом, аби зняти свої кошти з рахунків.

Як повідомлялося раніше, національний поштовий оператор «Укрпошта» вже запустив процедуру скорочення адміністративно-управлінського персоналу на 30% згідно з антикризовим планом, який набув чинності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus