USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Управління спорту Луцькради підозрюють у розкраданні бюджетних коштів

22 Червня 2017 20:27
Численні порушення виявили у проведенні торгів з закупівлі речовин для очистки води у басейні, які організовувало управління з питань фізичної культури та спорту Луцької міськради.

У тендерному комітеті управління з питань фізичної культури та спорту міськради вирішили зменшити у 10 разів об’єми закупівлі речовини для очистки басейнів, лишивши незмінною суму, яку планують витратити. До того ж, планують закупити речовину, проти якої застерігав директор басейну і яка може викликати опіки та сліпоту.

Про закупівлю гіпохлориту натрію 10%, 4-го класу безпеки марки «Е» для обробки води у басейні просив директор КЗ «Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву плавання» Віктор Самчук. Про це він написав у листі начальнику управління з питань фізичної культури та спорту міськради Юрію Волинцю від 29 березня. Вказану хімічну речовину, зі слів Самчука, використовували протягом 2016 року і вона добре себе зарекомендувала. Позитивним фактором при використанні цієї марки називають повну відсутність парів хлору у повітрі басейну.

У листі йдеться про те, що гіпохлорит натрію марки «Е» віднесений до 4 класу безпеки, тоді як гіпохлорит марки «А» та «Б» - до 2 класу. Так, розчин гіпохлориту натрію марки «А» є сильним окислювачем, при попаданні на шкіру може викликати опіки, а при попаданні в очі – сліпоту.
Тендерний комітет і «зниклий» протокол

Розглянувши цей лист, відповідно до протоколу №3 засідання тендерного комітету управління з питань фізичної культури та спорту міськради, вирішили закупити 24 тисячі літрів концентрованого гіпохлориту натрію 10% 4-го класу безпеки загальною сумою 231 тисяча гривень. Відповідно до результатів поіменного голосування, «за» проголосував начальник управління Юрій Волинець, утрималися заступник начальника управління Андрій Мороз та головний спеціаліст управління Ірина Корнелюк, немає відміток про голосування головного бухгалтера централізованої бухгалтерії управління Ольги Кулик та бухгалтера першої категорії Ірини Чабан.

У протоколі йдеться про те, що тендерний комітет вирішив затвердити предмет закупівлі 24 000 літрів на суму 231 тисяча гривень.
Втім, як виявилося, насправді управління вирішило закупити не 24 тисячі,а 2,4 тисячі літрів хімічної речовини. Тобто, зменшивши кількість у 10 разів, суму лишили такою ж самою. Наразі визначили переможця тендеру і триває стадія укладення договору. Переможцем визнали київську фірму «Владаеко», вирішивши закупити гіпохлорит марки «А», щодо якого застерігав директор басейну.
Коли заступник міського голови Костянтин Петрочук запитав членів тендерного комітету щодо причини такої невідповідності, ті пояснили, що протокол, у якому йдеться про 24 тисячі літрів, насправді не був затверджений, адже вони утрималися під час голосування. Вони повідомили, що існує ще один протокол, під тим самим номером, який підтверджує, що члени тендерного комітету погодили купівлю 2,4 тисячі літрів хімічної речовини за аналогічну суму.

На прохання заступника міського голови показати такий протокол, документ не могли знайти протягом трьох годин. Після цього йому надали копію протоколу під аналогічним номером від аналогічної дати, що вже дає підстави вважати,що тендерний комітет порушив законодавство.

Ймовірно, перероблюючи протокол на ходу, члени тендерного комітету знову ж таки допустили плутанину: у новому примірнику документу спочатку йдеться про необхідність закупити 2400 літрів концентрованого гіпохлориту натрію 10%, а у розділі «вирішили» вказано «затвердити предмет закупівлі для КЗ «СДЮСШОР плавання» на 2017 рік концентрований гіпохлорит натрію 10%, 4-го класу безпеки, в кількості 24 000 літрів на загальну суму 231 000 гривень».

Тобто, похапцем готуючи новий протокол, члени тендерного комітету забули виправити у ньому одну цифру і таким чином затвердили закупівлю 24 тисяч літрів гіпохлориту натрію. Натомість, на веб-сайті розмістили кількість у 2,4 тисячі літрів.
Отже, основне порушення полягає у тому, що, незважаючи на листи директора басейну, де той наполягав на закупівлі 24 тисяч літрів речовини, закупити все одно вирішили 2,4 тисячі літрів, але, зменшивши у 10 разів кількість речовини, лишили незмінною очікувану вартість закупівлі.

Причину зменшення обсягу закупівлі з 24 до 2,4 тисячі літрів в управлінні мотивували тим, що за минулорічними розрахунками, за увесь рік використовували лише 3,6 тисячі літрів. Однак директор басейну пояснює, що у 2016 році та до березня 2017 застосовували концентрат гіпохлориту натрію, а з квітня розпочали використовувати концентрований розчин 10%, тому його потрібно вдесятеро більше.

На думку Віктора Самчука, у подальшій роботі доцільно використовувати саме концентрований розчин гіпохлориту натрію 10% для забезпечення більш високого рівня безпеки відвідувачів басейну. Так, використання цієї речовини у квітні показало кращу ефективність за якістю підготовки води. Директор басейну вказував, що приблизні потреби поставок концентрованого розчину гіпохлориту натрію на травень-грудень 2017 року становлять 24 тисячі літрів (приблизно 2887,5 літра щомісяця).
Переможець торгів: фірма, що продає речовину, не вказуючи клас безпеки

Переможцем тендеру визначили ТОВ «Владаеко» з Києва, яке запропонувало за продукцію 69,912 тисячі гривень. Інші учасники торгів, ТОВ «Дезсистема» та ТОВ «Компанія «Хлортехвод»» пропонували 70 та 80 тисяч гривень відповідно.

В оголошенні про проведення відкритих торгів вказували як назву предмету закупівлі концентрований гіпохлорит натрію 10%, 4-го класу безпеки у кількості 2400 літрів. Коли у київського підприємства просили надати документи-підтвердження про те, що речовина відповідає 4-му класу безпеки, ТОВ «Владаеко» надало лист, у якому не вказано, що це гіпохлорит натрію, а йдеться лише про «засіб для знезараження». Не вказується також марка продукції, тож у цьому теж вбачають порушення.

Фірма, яку визнали переможцем, запропонувала речовину марки «А». Як йдеться у протоколі №6 засідання тендерного комітету, для з’ясування питання відповідності продукції ТОВ «Владаеко» 4-му класу безпеки 1 червня до фірми відправили лист щодо відповідності продукції встановленим медичним критеріям безпеки та можливості використання гіпохлориту натрію, рідкого ГОСТ 11086-76 марка «А» для дезінфекції води у плавальних басейнах. У протоколі зафіксували, що «в наданих документах ТОВ «Владаеко» від 1 червня 2017 року вказується, що запропонований гіпохлорит натрію рідкий ГОСТ 11086-76 марка «А» відноситься до 4 класу безпеки». На підставі цього пропонували прийняти цінову пропозицію, яку запропонувало ТОВ «Владаеко». Втім у наданих фірмою документах насправді не вказано марки продукції.

Окрім цього, дослідивши ціни на гіпохлорит натрію марки «А», який пропонують інші фірми, можна побачити, що він коштує від 6,8-7,8 гривні за кілограм. Оскільки густина розчину майже прирівнюється до води, кілограм речовини приблизно відповідатиме літру. Натомість відповідно до результатів тендеру, цю речовину купуватимуть за 29,5 гривні за літр. Також у договорі прописали поставки продукції у травні-червні, хоча договір може бути підписаний лише у червні. Таким чином, навіть тендерна пропозиція була оформлена неправильно.

Зважаючи на наведені факти порушень, заступник міського голови Костянтин Петрочук звернувся з листом до виконувача повноважень міського голови Ігоря Поліщука щодо проведення службового розслідування цього питання, тому що вважає, що відбувається необгрунтоване збільшення видатків коштів міського бюджету у великих об’ємах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
Плавчиха Показати IP 22 Червня 2017 23:58
Самчук крутий директор, життя прожив у тому басейні... не доведи господи ще замінять його на когось, то будемо мати такі от плоди, у вигляді опіків і сліпоти...
спортсмен Показати IP 23 Червня 2017 11:39
Самчук дійсно людина яка віддана своїй справі.... А от що до компаніі Воленців гнати цей мотлох корупціонерів давно пора і ще ....все це робилось за часу Моклиці, найважливіший фігурант у цій справі....
Луцьк Показати IP 23 Червня 2017 12:51
Спочатку всіх членів тендерного комітету та їх сім*ї викупати в тій речовині. Почекати днів зо три. Є опіки - всіх членів комітету в тюрму, без права обіймати посаду до кінця своїх днів, не має опіків - відпускаємо дітей і самі відвідуємо басейн. Здається в цій країні з чиновниками інакше просто не можливо !!!!! Це ж як треба зневажати громаду міста та так сильно любити гроші, щоб приймати такі рішення !!!!!!!
Граніт Науки Показати IP 23 Червня 2017 13:03
Читаю дану статтю і в мене виникає вликий сумнів до комптентності директора басейну який виливає у місяць в басейн 2885л на місяць, а потім абонемент коштує божевільних коштів, при об'ємі басейну 900м.куб. Що взагалі лили, що це за марка Е? Такої не зустрічається в технічній документації в інтернеті, марка А та марка Б зістрічається, перможці надали зареєстровані технічні умови, дійсні на території нашої держави, надали гігієнічний висновок, при цьому на марку Е, немає жодних документів, що її взагалі можна лити до басейну! Оце в мене викликає більше сумніву та викликає прикрість та не обізнаність нашого керівництва.
Владаэко Показати IP 23 Червня 2017 13:47
Прежде чем поливать грязью не знакомых Вам людей из тендерного комитета включите мозг задумайтесь. Мы дважды участвовали в данных тендерах и дважды к стати побеждали по цене. Так вот еще первый раз во время периода уточнений во время разговора с Вышеуказанным директором нам было заявлено, что вы лучше не суйтесь, у нас есть надежный поставщик. Тогда этому не было предано должное внимание. Теперь, читая эту статью, понимаешь, что коррупцию в нашей стране победить будет трудно. Как красиво все написано Все плохие а несколько человек -прям ангелы. А то что запросы директора по количеству реагента завышены раз в 7 никто не удосужился подсчитать. С бассейнами мы связаны давно. Любим свою работу и выкладываемся в работе на все 100.Не зря на прозорро мы не стесняемся вкладывать отзывы о нашей работе. Нам не стыдно за свою работу, а Вам автор статьи стоит призадуматься - от статьи дурно пахнет (и не хлором) С уважением коллектив ВЛАДАЭКО
Петро до Владаэко Показати IP 23 Червня 2017 21:48
Не переводьте теми, мова йде про інше: - про те як можна за 231 тис. грн. продати 24 тон потрібних басейну, лише 2400 л, а сума не змінилась , виходить ціна 231000/24000=9.63 231000/2400=96.25 от і вся математика ,як так тендерна комісія, в чию сторону рахує?
Владаэко до Петро Показати IP 24 Червня 2017 05:43
Если вы зайдете на тот же сайт прозорро и посмотрите стоимость гипохлорита натрия на сегодняшний день то поймете, что мы продали по реальной цене. А сумма нашегоконтракта не 21тыс а 69912 грн
Владаэко Показати IP 23 Червня 2017 13:54
Очень интересная статья, но написана большим дилетантом и явно под заказ самого директора Самчука. Что бы не быть голословным попытаюсь аргументировать цифрами. Бассейн 900м.куб воды. Согласно санитарных норм показатели свободного хлора в воде должны быть не менее - 0,3мг/л не более 0,5-в мг/л особых случаях по эпидпоказаниям допускается повышение уровня до 0,7-в мг/л бассейнах для детей до 7 лет допускается уровень 0,1-0,3мг/л -при совместном применении хлорирования и УФ-излучения, или хлорирования и озонирования уровень должен быть 0,1-0,3мг/л. Короче возьмем верхний показатель 0.7мг/л. Значит для того что бы поддерживать уровень дезинфектанта на вышеуказанном уровне для бассейна объмом 900000 литров нужно 0.7х900000=630000 или проще 0,63 кг в сутки. Пускай с учетом суточных колебаний и большого объема купающихся это будет 1.5 кг(прошу заметить я очень лоялен). Значит в сутки нашему бассейну нужно 15 кг концентрированного раствора гипохлорита натрия 10%.А в месяц 15Х30=450 кг по максимуму (я же лоялен)
Олександр до Владаэко Показати IP 23 Червня 2017 23:16
Так Ви лояльні, але ж концентрація гіпохлориту натрія (г/л.) є різною, а відповідно і кількість гіпохлориту, що використовується також різна... А щодо Вашого засобу (на основі гіпохлориту) взагалі сумніви беруть, так як ні марки ні концентрації (г/л.) не вказано у наданих Вами документах у систему "Прозоро"... Доречі ну подивився я в "Прозоро" компанію "Владаеко", так там згідно даних системи крім згаданих Ваших перемог також є й дискваліфікації... Як говориться "кожна жаба своє болото хвалить".... :(
Владаэко до Олександр Показати IP 24 Червня 2017 06:09
Шановний Олександр. Ми декларуємо, що концентрація нашого реагенту 15%.Інформація про концентрацію містиласт ів комерційній пропозиції (посилання на ГОСТ11086-76 Mapкa А. Він випускається з концентрацією 19% але згідно своїх властивостей за перший місяць може втрачати певну кількість активної речовини. Якщо цікаво знайдіть що таке вказаний ГОСТ. А стосовно Дискваліфікації -то да один раз таки було, але у цього ж такі замовника, після скарги зацікавленої сторони, за те, що наша компанія не доплатила до бюджету 4 копійки.Тоді ми перемогли по ціні (120000грн), терміново надали аргументовану відповідь на скаргу, але насуже ніхто не чув.До речи вся документація є в системі прозоро.Той тендер був, до речі, анульований. Так що про "жабу"цілком доречно (ми хвалим) але не зовсім справедливо.
Олександр до Владаэко Показати IP 25 Червня 2017 13:30
Для переконання в правдивості Вашої інформації (копнуть поглубже) знову зайшов в систему "Прозоро" і що я бачу: Ви скопіювали свої коменти з "Волинських новин" та виклали їх в систему "Прозоро" аж через годину після публікації на веб сайті "Волинських новин" з АКЦЕНТОМ на те, що Ніби модератор "Волинських новин" не пропустив Жодного Вашого коментаря до даної статті.... Знову брехня??? А на наступний день 24 червня у системі "Прозоро" Вас визнано переможцем.... Це не корупція часом???
Владаэко до Олександр Показати IP 26 Червня 2017 11:58
Копаете глубоко, Александр но не там. Первоначально я пытался разместить всю информацию в комментариях Волынских новин, но был заблокирован модератором. Я разместился на Прозорро. Посте мы нашли телефон редактора Волынских новин ((050) 433-43-44, можете проверить), побеседовали и нас разместили в коментах. Именно такой была последовательность. А то, что на разных ресурсах время размещения разное, то это вопрос не к нам. По поводу победы, то вы наверное не читали статью. Мы победили несколько раньше, а 24 просто закончился период обжалования результатов.
Владаэко до Олександр Показати IP 24 Червня 2017 06:34
А якщо мова про тендер 28.09.2016 тоді да ми тільки починали участь в закупівлях і не всі документи надали замовнику, тому нас і дискваліфікували
Владаэко Показати IP 23 Червня 2017 13:55
Как видно из запроса директора №54/203 от 26.04,2017 года ему необходимо в месяц 2887,5 л концентрированного раствора гипохлорита натрия10% марки "Е" (в 1 литре -100 грамм активного хлора). То есть в 2887,5/450=6.26 раз больше положенной нормы Так вот откуда, как пишет нельзя сказать что уважаемый автор "при попаданні на шкіру може викликати опіки, а при попаданні в очі – сліпоту". А может все дело в другом - по документа одно - действительно - другое, а разницу "В КАРМАН" Я думаю всем стоит задуматься и прежде чем прочитав откровенную ложь и подтасовку фактов, делать скоропалительные выводы об участниках данной статьи. А вся мишура касаемо классов безопасности- полная лажа. Около половины всех бассейнов в мире (включая продвинутую Европу и США) обеззараживают воду гипохлоритом натрия марки А. главное знать как и иметь грамотный персонал а не КОРУПЦИОНЕРОВ
Думка Показати IP 23 Червня 2017 14:19
Без директора там не обійшлося. А Волинець крайній став. Хотіли разом скосити бабло. А тут перевірка бо контракт закінчується і новий директор басека буде...Взяли за ср@ку.взагалі всі дєрікі спорту на руку не чисті
плавець Показати IP 23 Червня 2017 14:19
А в липні,серпні,і до кінця вересня води взагалі в басейні не має.Вани пусті....А він все виливає.....
Іхтіандр Показати IP 23 Червня 2017 20:38
Ей !!! Шановні....кремінальна справа для цих покидьків обовязкова...ладно я а літи які плавають..можуть мати опіки або сліпнути.Міська влала вам байдуже??? Чи справді розслідування???
Руня Показати IP 23 Червня 2017 21:00
Завжди заст. Деріків замішані у всіх ділах, вони бажають зайняти місце начальника. Непагано у всіх школах звільнити заступників і набрати по тендеру!!!!
батько Показати IP 23 Червня 2017 22:24
Моя дитина ходить в басейн...як би трошки попеклася на цих хімікатах я б Волинця там втопив би,....
Бивалий Показати IP 24 Червня 2017 08:49
Прийде Олексій скоро і наведе там порядок
Лучянин Показати IP 24 Червня 2017 17:55
Шановні користувачі та читачі даної статі прошу звернути увагу на те що директор басейну у своїх делітанськіх висновках про гіпохлорид марки А кинув виклик власникам та відвідувачам оздоровчого комплексу "Спорт лайф". Там, як і по усій Україні використовують саме вищевказану речовину для хімічної обробки води у басейні. Виходячі з вищевказаного Самчуком В. відвідувачі там не оздоровлюються а наносять шкоду власному здоров"ю (опіки сліпота). На відкритті "Спорт лайфу" власники обіцяли безпечні умови для занять спортом. По друге крім листа про шкідливість гіпохлориду А та безпечність марки Е не виставлено жодного документу про сертифікацію та виробництво речовини гіпохлориду марки Е яку використовують у басейні з січня 2016 року. Чому Самчук не виставив на всебачення документи про використання виробництво марки Е. Всі його висловлювання можно назвати що хочу те і льлю. По третє правоохоронні органи нарешті мають розпочати перевірку та нарешті припинити цей бєзпридєл диретора Самчука та вияснити хто насправді корупціонер. Доречі при роботі самчуком на посаді директора 11 років не було жодних перевірок відкуплювався. Даний факт є прициндентом до порушення кримінальних справ відносно Самчука по різним статтям КК України.
Рома до Лучянин Показати IP 25 Червня 2017 11:58
Похоже комусь знадобилось крісло пана Самчука???)) Думаю, як би пан Самчук сам писав цю статтю він би пояснив громаді, що згідно з міждержавним ГОСТом гіпохлорит натрію може випускатися двох марок: А і Б. Але для цієї речовини були розроблені і ТУ, які регламентують якісні характеристики і для інших марок, тобто згідно ТУ розрізняють п'ять марок гіпохлориту натрію: А, Б,В,Г,Е. Але ж мова не про марки гіпохлориту, а про підозру у розкраданні державних коштів тендерним комітетом управління по спорту, що знаходиться при міськраді - тому і почалось службове розслідування, про яке їдеться у статті. Щодо власників оздоровчого комплексу "Спорт Лайф", то їм дійсно слід призадуматись яку саме хімічну речовину доцільно використовувати, адже випарами гіпохлориту саме марки "А" отруїлись діти аквапарку "Джунглі" в Харькові у березні цього року
Владаэко до Рома Показати IP 26 Червня 2017 12:06
Отравились парами- да, но не потому что марка А, а потому что пары хлора в большой концентрации опасны. А какой марки А, Б,В,Г,Е да хоть Э,Ю,Я - без разницы состав один, отличие только в концентрации и степени очистки.
Міра Показати IP 25 Червня 2017 12:04
Кругом злодії при владі, але цього не бачити, не чути ніхто не хоче і коментів не пропускають, але є Божий суд, там все справедливо!
Прокурор Показати IP 25 Червня 2017 21:30
я так і не зрозумів то хто саме підозрює управління в корупції??? Волинські новини хіба слідчий орган чи прокуратура щоб підозрювати когось чи можливо стаття під заказ???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus