USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Уряд планує змінити механізм формування ціни на газ для населення

11 Січня 2021 19:11
Міністерство енергетики розглядає варіанти зміни механізму формування ціни на природний газ для побутових споживачів.

Про це Економічній правді повідомив співрозмовник в Міненерго.

«Таке обговорення є, наради з цього приводу відбуваються. Кінцевого документу поки що нема, оскільки немає узгоджених позицій зацікавлених міністерств», – повідомив співрозмовник ЕП.

За його словами, серед варіантів змін – фіксація ціни на один рік з 1 лютого 2021 року до 1 лютого 2022 року.

За основу планується брати ціну на німецькому хабі NGG. Вартість ресурсу встановлюватиметься за формулою «хаб мінус» (вартість газу на торгівельному майданчику мінус транспортування до кордону України – ЕП.).

Як наголошується, ціну планується обмежити для «вразливих споживачів».

До цієї категорії віднесені споживачі, які відповідають низці критеріїв. Фактично, до «вразливих» можна віднести усіх побутових споживачів.

Щоб відмовитися від купівлі газу за вказаним механізмом, споживач повинен звернутися до свого постачальника з вимогою виключити його з категорії «вразливих споживачів».

Коли рішення може бути ухвалено?

«В понеділок, 11 січня, відбудеться чергова нарада, після якої буде зрозуміло, яким буде текст документу і коли ініціатива може бути винесена на Кабмін», – заявив співрозмовник.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія напередодні також повідомив про план антикризових заходів у зв’язку з підвищенням тарифів.

«Від імені фракції «Слуга Народу» повідомляю, що ми готуємо план антикризових заходів для вирішення проблем, які можуть виникнути через підвищення тарифів. Він буде напрацьований і оприлюднений в найближчі дні», – написав Арахамія на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, на вівторок запланована нарада з прем’єром, в.о. міністра енергетики, представниками Офісу президента і всіма, кого стосується це питання.

«Якщо потрібні будуть швидкі рішення – ми готові їх ухвалювати в будь-який час. Зараз маємо розібратися з тим, що відбулося, наскільки обґрунтоване підвищення і як у цій ситуації захистити людей», – підсумував голова фракції.

Нагадаємо, із 1 січня в Україні зросли тарифи на тепло та електроенергію. Також у 2021 році українці платитимуть більше не тільки за газ як товар, але і за його постачання.

10 січня у низці регіонів України пройшли акції протесту проти підвищення комунальних тарифів, вони продовжилися й 11 січня. Протестують, зокрема, у Харківській, Полтавській, Миколаївській і Чернівецькій областях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
К.лучанин Показати IP 11 Січня 2021 19:59
Тобто, усі побутові споживачі за січень 2021р. будуть платити по цим крученим цінам 10грн. /куб.м газу і це без урахування доставки , поки вони будуть вирішувати до кінця січня. Вирішуйте будь ласка, але зараз в терміновому порядку відмініть оці ціни які встановили. Я думаю в банках уже рахунки з цими цінами! Анулюйте їх! Це ,дійсно в нас ЗЛОЧИННА ВЛАДА, по іншому її не назвеш.. Не за таку державу ми голосували - це кожен скаже. Протести підуть по всій Україні, мало їм не здасться
Анонім Показати IP 11 Січня 2021 20:23
Ці нескінченні наради проводитимуть до кінця опалювального сезону. А потім тариф дійсно знизять, подавши це як перемогу. А дехто і відосики запише. Згадайте минулий рік. Те саме було.
скептик Показати IP 11 Січня 2021 20:51
зграйка зелених злодіїв буде видумувати, як так зробити, щоб нічого не зробити, але щоб всі були щасливі. ЗАПАМЯТАЙТЕ, БАНДЮКИ : газ, який видобувається на території України - є власністю народу, а тому сховайтесь зі своїми єврохабами, бо ціна на цей газ не повинна бути вищою від собівартості його видобування + вартість доставки. загальна орієнтована вартість - 3 грн за куб метр
скептик Показати IP 11 Січня 2021 20:54
а якщо хочете встановити ціну як на єврохабах, то забезпечте мінімальну пенсію 850 євро і мінімальну зарплату 1600 євро
Анонім Показати IP 11 Січня 2021 20:57
ОблГазы обязаны оплачивать всем украинцам аренду территорий, а не давить тарифами. Газопроводные сети были оплачены из государственного бюджета во время масштабной газификации, а некоторые профинансированы дважды — поскольку областные газораспределительные компании пользовались незнанием украинцев о проведении газификации и требовали самостоятельно оплатить установку и подключение газовых труб к домам. Территории, по которым проведена газопроводная система, принадлежат местным громадам. Таким образом получается, что жители Украины должны платить за транспортировку своего газа, по своей земле и по своим, уже не раз оплаченным, трубам.
Активіст Показати IP 11 Січня 2021 21:06
Вирішив до закінчення "їхніх роздумів" не платити за комунальні. Приєднуйтесь. На кінець лютого влада завиє, їм олігархи шкуру знімуть за недоотримання надприбутків.
Віктор Показати IP 11 Січня 2021 21:35
А.де фіксована європейська заробітна плата для простих роботяг України зафіксована з 01.02.2021 по 01.02.2022?????? Сволочі можуть тільки європейські ціни фіксувать робить свої надбавки і імєть всіх Українців!!!!
Анонім Показати IP 11 Січня 2021 21:49
У МЕ сидять або тупорилі або ті, що нічого змінювати не будуть бо не хочуть. І що це за маячня- категорія «вразливих споживачів»? Невже так важко повернути диференційований підхід до споживання. Як це було у 2013 році. Три категорії : перша до 2500 кубів - найнижча ціна. У кого більше - вища. І все. Люди самі будуть вирішувати у які рамки вкладатись. Але ж ці клоуни навряд чи таке зроблять.
Я Показати IP 12 Січня 2021 07:01
а не краще нагнати ту всю свол*ту та гукнути на царство Кучму????????????????
Отакої Показати IP 12 Січня 2021 07:25
Ну,ну.Вперед.Грошей від МВФ не бачити як своїх вух,а це банкрутство і тоді вже не до газу буде.Ід...
скептик до Отакої Показати IP 12 Січня 2021 11:34
гроші від МВФ використовуються на зарплати тим хто при владі. нехай закатають губу і не потрібно буде грошей від МВФ. І ПОЧНУТЬ БУДУВАТИ НОРМАЛЬНУ ЕКОНОМІКУ БЕЗ ОФШОРІВ
Отакої Показати IP 12 Січня 2021 08:35
Великі "експерти".Невтручання держави в ринкові механізми ціноутворення-пряма вимога МВФ і не тільки.У нас борг в 2021р.понад 500 млд.гривень.Це чергова казочка для свого "дорогенького"виборця.Вірте і далі,успіхів.Всі хто закупив газ наперед,молодці,особливо для опалення будинку.Все інше локшина на вуха.
скептик до Отакої Показати IP 12 Січня 2021 11:38
СЬОГОДНІ 500 млрд ,ЗАВТРА 1 трильйон, що післязавтра ? ЦЕ ВІРНИЙ ШЛЯХ В МОГИЛУ !!!!!!!!! поки не буде нормальна економіка і здорова влада. але поки що її ніхто не збирається будувати. всі живуть сьогоднішнім днем: прийшов до влади, нагріб, змотався. а народ нехай виплачує борги
скептик до Отакої Показати IP 12 Січня 2021 11:45
і про які ринкові механізми ти мелеш ? є монополіст-прокладка , яка називається НАФТОГАЗ УКРАЇНИ. , який скуповує від видобуваючих компаній газ за безцінь і перепродує його втридорога. на так званій енергетичній біржі УРКАїни основні лоти виставляє НАФТОГАЗ, входячи в картельну змову з іншими міноритаріями, які виставляють свої лоти для створення ілюзії наявності ринку. з космічних доходів НАФТОГАЗУ і живиться та бандовлада. а народ тупо обкрадають, продаючи йому його ж газ за еуропейськими цінами !!!!!!!!
скептик до Отакої Показати IP 12 Січня 2021 11:48
і ще одне. поки газ дійде від видобуваючої компанії до споживача, він перепродується по 4-5 раз
скептик до Отакої Показати IP 12 Січня 2021 11:53
і ще одне. У БУДЬ-ЯКІЙ КРАЇНІ СВІТУ (крім північної кореї і т.д.) держава здійснює функцію регулятора у тому числі економічних відносин. це не означає директивне встановлення цін, але є інші цілком ринкові механізми впливу на ціноутворення.
скептик до Отакої Показати IP 12 Січня 2021 11:58
і наостанок. чомусь МВФ не турбує, що держава встановлює ФІКСОВАНИЙ ТАРИФ на розподіл газу. це ринковий механізм ?
Отакої Показати IP 12 Січня 2021 16:42
Все зрозуміло.Ви приречені і я з вами,на жаль.Читайте хоч щось,а то смарфон вже всі мізки "виїв"і кінець зрозумілий.
скептик до Отакої Показати IP 12 Січня 2021 18:57
мені шкода твоїх мізків, які виїв твій шмаркфон

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus