USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

УТоС на Волині відзначив півстолітній ювілей

14 Липня 2009 12:52
В обласному центрі Волині в Народному домі «Просвіта» відбулися урочистості, присвячені  50-річчю створення Волинської обласної організації Українського товариства сліпих. Про це 14 липня інформує репортер «Волинських Новин».
 
Привітати незрячих прибули представники міської та обласної влади, духовенства. Захід розпочався гімном України, котрий без музичного супроводу виконали присутні у залі. Опісля цього до зали внесли книгу пошани Ліги сліпих. Також із історичної довідки лучани мали змогу дізнатися про етапи поширення УТоСу на Волині та у Луцьку. Хвилиною пам’яті вшанували імена тих людей, котрі протягом цих 50 років допомагали сліпим відчувати себе затишно у нашому місті, проте не дожили до цих урочистостей.
 
Луцький міський голова Богдан Шиба зауважив, що «ми,здорові, повинні зробити усе можливо, або люди, що мають проблеми із зором, були активними». Активістів Волинської обласної організації Українського товариства сліпих сьогодні нагородили почесними грамотами і подяками Волинської ОДА, Луцькради, Луцької РДА.
 
Додамо, що головним завданням організації є надання допомоги незрячим інвалідам у вирішенні побутових проблем, працевлаштуванні, сприянні в їхньому соціальному захисті. Протягом І півріччя нинішнього року для підтримки статутної діяльності ВОО УТоС з коштів обласного бюджету було виділено 23, 2 тисячі гривень. Всього на 2009 рік передбачено для організації 180 тисяч гривень.
 
Зауважимо, що на Волині створено спеціалізований садочок № 57 для сліпих і слабозорих дітей, школу – у селі Крупа, Волинський обласний центр реабілітації інвалідів зору та Луцький навчально-реабілітаційний центр для дітей, де навчаються учні 1-7-х класів.
 
Довідково:
 
Перша Луцька міська первинна організація УТоСу була заснована у 1959 році, а Волинська обласна – у 1994-му. Товариство налічує 2219 тисячі інвалідів з вадами зору першої та другої групи. Вони об’єднанні у 8 первинних осередків: Горохівського, Камінь-Каширського, Ковельського, Луцького, Любешівського, Любомльського, Маневицького районів та міст Луцька і Нововолинська.
 
В області функціонує три бібліотеки: у Луцьку, Ковелі та Камінь-Каширську, де незрячі можуть придбати озвучену літературу. А в Нововолинську в міській бібліотеці діє спеціалізована читальня для сліпих, яка забезпечена аудіо-книгами, касетами, комп’ютерами із Інтернетом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus