USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Сім свічок семи Героям: у Ратному відкрили дошку пам'яті загиблим воїнам АТО

1 Січня 2016 12:03
Дошку пам’яті загиблим військовослужбовцям із Ратнівщини, життя яких відібрала війна на сході України, встановили минулої суботи в Ратному біля центральної районної бібліотеки поряд з бігбордом Небесній Сотні.

Їхні сім’ї залишилися без батьків і чоловіків, матері – без синів. Подібні стели і дошки вже є у деяких районних центрах області. Це й стало поштовхом до її встановлення в Ратному. Про це пише Ратнівщина.

На дошці – фотографії семи молодих військових з Ратнівського ого району на чорному мармуровому тлі. Це Іван Тричук (селище Ратне), Микола Повх та Дмитро Коляда (село Велимче), Василь Білітюк та Леонід Луцик (селище Заболоття), Олександр Вавдіюк (село Щитинська Воля), Василь Корнелюк (село Млинове).

Сім свічок символізують скорботу за загиблими. Зліва – вдало підібраний вірш молодої письменниці, тернопільчанки Марії Палихати «Я обіцяю, що вернусь». З правого боку – коротке пояснення українською та англійською мовами: «В різні періоди становлення української держави загинуло безліч захисників рідної землі. Одні з них увіковічнені на героїчних сторінках історії нашого народу, інші відійшли у вічність забутими… Ця дошка встановлена в пам’ять загиблих воїнів Ратнівщини, які стали на захист свого народу, його волі та незалежності в непростий для України період збройної агресії Росії».

Ініціатором встановлення дошки та творцем проекту з її виготовлення був учасник АТО, нині спеціаліст відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрації Андрій Ященко. Автор каже, що ідею цієї дошки мав давно, однак потрібно було врахувати деякі моменти та віднайти кошти на виготовлення. З цим питанням і звернувся до радника голови облдержадміністрації Андрія Харламповича. Він одразу пристав на пропозицію, адже, як зазначає Андрій Адамович, це потрібно робити для суспільства, і навіть не стільки для очевидців подій, скільки для молоді та прийдешніх поколінь, які хоча б на такій дошці зможуть прочитати імена Героїв Ратнівщини, які поклали свої голови за Україну. Проект виготовлення дошки обговорювали на зустрічі з волонтерами району, яка відбулася напередодні Міжнародного дня волонтера, 4 грудня. Вони внесли корективи у початковий задум, і ці поправки врахували при розробці дошки.

Андрій Харлампович на сто відсотків профінансував виготовлення складових конструкцій. За його ідеєю здійснили й оригінальне оформлення елементами ковки ручної роботи, що доповнило загальний вигляд споруди. Спонсор розповідає, що майстри, до яких звернувся за допомогою, охоче взялися за ковальську справу і, зважаючи на призначення виробу, гроші взяли лише за матеріали.

Безпосереднім встановленням дошки займалися Андрій Ященко, завідувач сектору мобілізаційної роботи райдержадміністрації, теж учасник АТО Сергій Матвійчук та Андрій Харлампович. Долучилися до благородної справи керівник філії ТОВ «Нова Пошта» смт Ратне Олексій Омельченко, водій райдержад-міністрації Федір Нифодюк та будівельники, які зводять дитсадок у райцентрі. За півтора години роботи дошка вже стояла біля бібліотеки, а всі роботи вдалося здійснити менше, ніж за місяць часу. Освятити її запросили настоятеля Іллінського собору Романа Бодака. Він подякував за встановлення пам’ятного знака українським воїнам, побажав, аби скорботних світлин на ньому не побільшало. Потому поставили лампадки і поклали квіти.

Найближчим часом ініціатори проекту планують здійснити благоустрій навколо пам’ятного знака – покласти бруківку.

Відтепер завдяки зусиллям небайдужих кожен мешканець Ратнівщини зможе будь-коли прийти та вшанувати захисників. Кожного з них застала невблаганна смерть по-своєму, але жоден не пошкодував власного життя заради миру і спокою в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus