USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

В Україні ввели нову відпустку і декрет для чоловіків

15 Квітня 2021 22:03
Чоловіки в Україні на законних підставах можуть взяти відпустку на два тижні в разі народження дитини, а також на рівних із дружиною піти у декрет на три роки.

Відповідне рішення 269 голосами підтримали у Верховній Раді, передає OBOZREVATEL. Законопроект ухвалили у другому читанні.

За чинним законодавством чоловіки в Україні можуть піти у відпустку по догляду за дитиною, якщо їх делегує дружина (мама малюка). Тобто, жінка має надати довідку, що виходить на роботу, а потім чоловіку дозволять піти у декрет. Законопроєкт змінює ці правила.

Пропонується:

- будь-хто з батьків може оформити відпустку на три роки по догляду за дитиною на рівних умовах,

- запроваджується додаткова відпустка для чоловіків терміном 14 днів при народженні дитини за рахунок роботодавця. Її можна взяти протягом трьох місяців з дня народження дитини. Це дозволить родині побути разом у момент появи у них малюка.

«Сьогодні вже молоді родини, чоловіки і хлопці, активно долучаються до догляду за дітьми – змінюють підгузки, беруть на себе відповідальність за годування. Вони повноцінно розділяють з матір’ю дитини обов’язки по догляду. Багато міжнародних компаній, які працюють в Україні, вже зараз надають відпустку при народженні дитини до 40 днів. Ми, як держава, пропонуємо додаткову 14-денну оплачувану відпустку при народженні для чоловіків. І урівноважуємо право матері і батька брати відпустку по догляду за дитиною до 3 років», – розповіла ініціатор документу, нардепка від «Слуги народу» Марина Бардіна.

Окрім того, гендерне питання вирівняли і щодо скороченого робочого дня. Тепер право на це мають як тато, так і мама дитини до 14 років або дитини з інвалідністю.

Раніше OBOZREVATEL дізнавався у багатодітних мам, чи підтримують вони таку ініціативу. Президентка Асоціації багатодітних сімей «АММА» Юлія Ібрагім упевнена, що такий крок – необхідність.

«Зараз тільки мама йде в декрет, отримує виплати. Але в сім’ї тато має не останню роль. Важливо, щоб тато в цьому брав участь. Чи не був усунений. Я на 100% підтримую і нехай вистачить мудрості у наших народних депутатів ухвалити цей законопроєкт», – розповіла Юлія.

У Раді документ теж підтримують не лише жінки. Чоловіки брали участь в його розробці і голосували «за». Нардеп Олексій Жмеренецький зазначив, що підтримує «рівність економічних стимулів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Народна прокуратура Показати IP 16 Квітня 2021 13:41
Це правильно. Рівність, так рівність

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus