USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

В Україні запропонували новий механізм розв'язання проблем з 60-кілометровими чергами на «Ягодині»

9 Вересня 2022 15:09
З початком повномасштабного вторгнення в країні змінилася система логістики, зокрема, відрізані морські шляхи, а більшу частину товарів постачають суходолом. Через це на кордонах утворились черги вантажного, пасажирського та приватного транспорту.

Про шляхи вирішення проблеми розмовляли під час брифінгу у Медіа-центрі України 8 вересня.

Як повідомив Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, прикордонна інфраструктура України не була готова до розвитку подій на кордоні після повномасштабного вторгнення.

Читати ще: У «Ягодині» – черга із фур до пів сотні кілометрів: водії чекають тижнями

«До початку повномасштабного вторгнення експортні та імпортні операції відбувались через морські порти. Лише у 2021 році було експортовано 150 мільйонів тон вантажів, із них 80% – через порти. Але з повномасштабним вторгненням порти зачинили і логістика «переїхала» в бік західних кордонів. Звичайно, ні наша інфраструктура, ні сусідніх країн не була готова до такого розвитку подій. Протягом цих місяців ми працювали окремо по кожному із пунктів із кожною країною. До прикладу, у Польщі розширювали пункт пропуску «Краківець», додавали людей з нашої і польської сторони. Але є й інші служби. До прикладу, служба фіто-санітарного контролю з польської сторони, яка дещо повільно працює. Вони мають певні обмеження по бюджету, але обіцяють вирішити проблему у найближчі дні. Це дозволить збільшити пропускну продукцію з їхнього боку», – зазначив посадовець.

Він висловив сподівання, що з відкриттям пропускного коридору на експорт зерна у Чорному морі, обсяг зерна, що йде через західні кордони зменшиться і зменшить напруження на пункти пропуску.

Натомість Олександр Кубраков зазначив, що уже в проекті два додаткових пункти пропуски через українсько-румунський кодон, а до 4 жовтня запрацює новий пункт пропуску через кордон із Польщею.

«З польськими колегами постійно обговорюємо пришвидшення проходження кордону. Плануємо зробити декілька пунктів пропуску, через які проїжджатимуть порожні великовантажні автомобілі. Також ця проблематика обумовлена дуже низькою заробітною платою представників фітосанітарної служби РП – близько 1000 злотих на місяць. Ми запропонували допомогу, і, сподіваюсь, що найближчим часом питання вирішимо», – зазначив виконувач обов’язків Голови Державної митної служби України В’ячеслав Демченко.

Читати ще: Через «Устилуг» почали пропускати порожні вантажівки на виїзд з України

Зі слів голови Державної прикордонної служби Сергія Дейнеки, питання черг на кордоні – на контролі у вищого керівництва держави.

«Довелось закрити низку морських портів і це збільшило кількість вантажних транспортних засобів на кордонах. Найважча ситуація – на кордоні з Республікою Польща. Якщо раніше ми спостерігали збільшення черг з четверга і до вівторка щотижня, то тепер вони – щодня. Найбільш критична ситуація на пункті митного пропуску «Ягодин» – 2670 вантажних автомобілів за добу. Два місяці тому була проблема із наявністю пального на заправках, але ми разом з іноземними партнерами організували позачерговий пропуск вантажівок, які перевозили пальне. Сьогодні на автозаправках є пальне, тож вважаю, що з цим викликом ми впоралися», – наголосив спікер.

Водночас він зазначив, що станом на сьогодні новий виклик для України – пункт митного пропуску «Ягодин».

«Ми зверталися до польських колег із проханням збільшити кількість працівників фіто-санітарної служби на всіх пунктах пропуску. Щоб ви собі розуміли, на пункті митного пропуску «Дорогуськ» працює лише 3 людини. Це величезне навантаження. Сподіваюсь, що польська сторона прийме зважене рішення і знайде спосіб збільшити кількість працівників фіто-санітарної служби. Важливо, щоб водії вантажних транспортних засобів не стояли на кордоні від 3 до 7 днів, бо це не є нормально і несе за собою збитки», – акцентував Дейнеко.

Читати ще: Ситуація стає критичною: у Мінінфраструктури звинуватили польську сторону у повільному пропуску через «Ягодин» українських вантажівок

Натомість заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм зауважив, що «Ягодин» – це 40% українського експорту.

«Ми відправили офіційний лист із восьми пунктів з пропозиціями на Міністерство внутрішніх справ та управління Польщі. Першим пунктом у цьому листі є можливість сортування вантажів по групах товарів. Це спростить польським колегам з фіто-санітарної служби процедуру прийому вантажів. По-друге, ми пропонуємо не проводити фіто-санітарні заходи контролю при перевезенні ріпака (40-50% всього вантажу, що проходить фіто-санітарний контроль).Також ми хочемо вжити заходів щодо відкриття нових пунктів пропуску, зокрема «Нижанковичі – Мальховіце» та «Варяж-Усьмеж». Але до того як ці пункти пропуску відкриють, ми запропонували на пунктах «Грушів – Будомєж», «Угринів – Долгобичув» та «Смільниця – Кросценко» пропускати порожній вантажний транспорт поза чергою. При цьому ми пропонуємо, що порожній транспорт не враховували як експорт і не включали в максимальний ліміт», – підкреслив посадовець.

Насамкінець Голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко заявив, що станом на сьогодні через черги на пункті митного пропуску «Ягодин» не доходить до бюджету близько 55-60 мільйонів гривень щодня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ірина Показати IP 9 Вересня 2022 15:43
Може ще попросіть місцевих поліцаїв, щоб полішуків без черги не проводили, бо для людей, які стоять в черзі, навряд чи щось зміниться. Просто полішуки скоріше будуть проїжджати через кордон, і неважливо, через який саме пункт пропуску.
Віктор Показати IP 10 Вересня 2022 14:48
Зрозумійте:проблема в тому,що наші товари роблять нездорову конкуренцію європейським товарам-від цього і всі проблеми

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus