USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

В Україну розслідувати злочини РФ приїдуть 42 слідчі Міжнародного кримінального суду

15 Травня 2022 18:23
Росія цинічно порушує всі можливі міжнародні норми та масово здійснює в Україні воєнні злочини. Розслідувати їх приїдуть слідчі Міжнародного кримінального суду.

Вони навідуються в нашу державу вже наступного тижня. Про це повідомив прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, передає 24 канал з посиланням на Le Monde.

За його словами, Міжнародний кримінальний суд уклав угоду про співпрацю зі спільною слідчою групою, яку сформували Польща, Литва та Україна.

«Наступного тижня 42 слідчі відправлять в Україну. Це – найбільше відправлення, яке будь-коли робила моя установа», – відзначив Карім Хан.

Водночас він зауважив, що установа не займає жодної сторони – ні України, ні Росії. Мовляв, насамперед потрібно дослідити усі факти та встановити істину.

Експерт впевнений, що уникнути відповідальності росіяни не зможуть. Жоден воєнний злочин їм не пробачать.

«Найголовніше, щоб розслідування було достовірним, чесним і незалежним, щоб потім суддя міг ухвалити рішення. Я дуже радий працювати з українською владою», – сказав він.

Карім Хан повідомив, що Міжнародний кримінальний суд матиме можливість отримати доступ до загальних документів.

Прокурор відзначив, що серед тих, хто незабаром приїде в Україну, зокрема і 30 фахівців із Нідерландів – судмедексперти та аналітики.

Відзначимо, що робота МКС може бути ускладнена тим, що Росія не ратифікувала Римський статут. Тому вона не зобов’язана співпрацювати з кримінальним судом.

Нагадаємо, що збір воєнних злочинів Росії відбувається на спеціальних платформах:

Warcrimes.gov.ua (Офіс Генерального прокурора);

Russiancrime.org (Громадська організація ОПОРА).

Ви можете надавати фото й відео з місця подій, письмові й усні свідчення потерпілих, а також – матеріальні свідчення.

Як ми писали, у четвер, 12 травня, стало відомо, що ООН розслідуватиме воєнні злочини Росії в Україні. Там ухвалили Резолюцію «Погіршення ситуації з правами людини в Україні внаслідок російської агресії».

Ще 6 травня в Організації Об’єднаних Націй заявили, що дії держави-агресорки можуть визнати як воєнні злочини.

В Офісі Президента відзначили, що відстежують всі злочини колаборантів та окупантів у Херсонській області. Тому кожен із них відповідатиме за скоєне.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus