USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В аптеках знайшли велику партію фальсифікованого мезиму

31 Серпня 2011 14:59
Державна служба України з лікарських засобів виявила та почала вилучення з аптечної мережі великої партії підробленого німецького препарату «Мезим».
Про це пише Українська правда.
Раніше голова Держлікслужби Олексій Соловйов повідомляв, що найчастіше в державі підробляються ліки від застуди, знеболювальні та препарати від шлунково-кишкових захворювань.
Соловйов пояснює це тим, що саме їх «активно рекламують, і люди часто питають про них в аптеках». Хоча українці найбільше страждають на серцево-судинні захворювання, найбільш популярними ліками серед населення лишаються ферментативні препарати – так оцінив роль реклами голова Держлікслужби.
Соловйов стверджує, що розпочата торік активна боротьба з фальсифікаторами ліків дозволила знизити частку підробок на ринку ліків до одного відсотка. За його словами, в країнах ЄС їхня частка сягає від 2 до 5 відсотків.
На відміну від Соловйова, експерт Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Олексій Дащенко навів неофіційні експертні дані, за якими обсяг контрафактних ліків в Україні сягає не менше 3 відсотків.
Раніше Європарламент оприлюднив дослідження, в якому рівень підробок ліків у країнах, що розвиваються та державах з перехідною економікою оцінювався у 30 відсотків.
Утім, на думку директора з досліджень фармацевтичної корпорації «Артеріум» Сергія Сура, в Україні створена досить ефективна система виявлення та вилучення фальсифікованих лікарських засобів.
Водночас він визнав, що після виявлення підробок інформація про це надходить до Держлікслужби упродовж 2-3 тижнів. А припис цього відомства надсилається до аптек іще за тиждень.
Олексій Соловйов пообіцяв, що в межах посилення боротьби з фальсифікацією ліків, до кінця цього року будуть ліквідовані всі аптечні кіоски в містах. Ще жорсткіші вимоги влада планує висунути інтернет-аптекам.
На найближчій сесії парламенту очікується ухвалення закону про посилення відповідальності за виробництво, зберігання та реалізацію фальсифікованих медикаментів.
Минулого року, за офіційною інформацією, з аптечної мережі України було вилучено 2,5 мільйона упаковок неякісних ліків на загальну суму 17 мільйонів гривень.
На відміну від ЄС, де за підробку медикаментів загрожує 10 років ув'язнення, в Україні це взагалі не вважається кримінальним злочином. За чинними законодавством, якщо якусь компанію спіймають на гарячому, їй загрожує штраф лише у півтори тисячі гривень.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
??? Показати IP 31 Серпня 2011 15:37
А на фіга, взагалі, мезім вживати? Він, як і не фальсифікований дуже негативно впливає на здоров'я. Але ж..піпл хаваєт!
гм, мезим... Показати IP 31 Серпня 2011 21:21
гарно з ним? У нас так вчити почали на початку 90-х: зїж таблетку і ...порядок. А займатися зарядкою, пробіжкою, а їсти нормально і нормальне?....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus