USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Україні може зрости податок на питну воду в 15 разів

26 Квітня 2010 16:09
Прагнучи наповнити прибуткову частину бюджету, Кабінет міністрів планує радикально збільшити податок на один з базових ресурсів – питну воду.

Згідно з проектом закону, підготовленого Кабміном, вартість води, використовуваної компаніями при виробництві, збільшиться в 15 разів, передає zaxid.net.

Наприклад, виробники питної води замість нинішніх 5,04 грн. за 1 метр кубічний платитимуть 75,6 грн. У результаті, вартість води «на полиці» подорожчає мінімум удвічі, - повідомляє ТСН.

У результаті, близько 4 мільйонів українців не зможуть купувати питну бутильовану воду, а від вживання газованої води будуть вимушені відмовитися більше 5 мільйонів людей.

Найвідчутніше підвищення вдарить по найбільш незахищених шарах суспільства – молодих матерях, пенсіонерах, інвалідах, жителях невеликих міст, де зарплати традиційно низькі. Адже саме для них висока якість питної води є не просто атрибутом комфорту, а життєвою потребою.

На думку експертів, вода з-під крана через різні причини є дуже небажаною для повсякденного споживання. Тому скорочення об'ємів використання якісної питної води дуже негативно відіб'ється на загальному рівні стану здоров'я наших громадян, упевнені фахівці.

При цьому підвищення податку дозволить привернути до бюджету додатково максимум 30 млн грн. Ця абсолютно невелика для державної скарбниці сума може коштувати здоров'я цілої нації.

Схоже, Україна має шанси стати європейським лідером за рівнем податку на воду. Наприклад, в сусідній Росії він в десятки разів нижчий, ніж той, що існує у нас зараз. Якщо ж в силу вступить підвищення, то цей податок перевищить російський практично в 1000 разів.

Більш того, навіть при нинішній ставці податку вітчизняні виробники, а разом з ними і прості громадяни, платять за використання водних ресурсів нарівні, а іноді і більше, європейських колег. Але ж зарплати і рівень життя в Європі абсолютно незрівняні з нашими.

Нагадаємо, уряд прийняв рішення перевести всіх "спрощенців" на загальну систему оподаткування.

Раніше Кабмін уже зробив кілька кроків у посиленні фіскального пресу на малий бізнес. Зокрема Кабмін зобов’язав "спрощенців" додатково сплачувати 51 грн на загальнообов’язкове пенсійне страхування.

Ще раніше Держкомпідприємництва оприлюднив концепцію проекту закону "Про спрощену систему оподаткування", за яким було обмежені види діяльності для "спрощенців", а також збільшені ставки єдиного податку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
нетой Показати IP 26 Квітня 2010 16:39
Україна для людей! Список додається.
паша Показати IP 26 Квітня 2010 16:45
Кабінет Міністрів як завжди займається "дуже актуальними" для людей питаннями
seal Показати IP 26 Квітня 2010 17:57
З такими темпами скоро і на свіже повітря податок придумають. Щось мені це все нагадує дитячу (а може і не зовсім дитячу?) казочку про Чиполіно! :-(
++ Показати IP 27 Квітня 2010 10:24
Чудова ідея!А на депутатів вона теж поширюється?Їм треба його потроїти, бо перед тим, як рішення приймати треба чимало води попити...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus