USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Безпечна споруда на місці ядерної катастрофи: що робитимуть з об’єктом «Укриття»

14 Грудня 2019 19:02
Що станеться далі з об'єктом «Укриття» та що буде після 100 років експлуатації арки, коментують у ДСП «Чорнобильська атомна електростанція».

Зауважимо, 5 грудня ЧАЕС отримала сертифікат готовності до експлуатації Першого пускового комплексу (ПК-1) нового безпечного конфайнменту (НБК). Це означає, що обсяг робіт з ПК-1 повністю завершено.

Він включав у себе проектування і будівництво постійних фундаментів НБК, основної конструкції арки разом з оболонкою і системою основних кранів, загального внутрішнього компонування НБК тощо. У повному обсязі виконали індивідуальні та комплексні випробування систем та обладнання НБК, провели 72-х годинну пробну експлуатацію об'єкта. Отримання цього документа є ключовим для виконання подальших процедур на шляху до завершення процесу введення НБК в експлуатацію.

Пересування арки в проектне положення та введення в експлуатацію НБК – лише початок масштабної роботи з перетворення об’єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему. 33 роки тому для зменшення наслідків аварії створили об’єкт «Укриття», конструкції якого спираються на вцілілі будівельні конструкції четвертого енергоблоку. Ці конструкції мають невизначений термін експлуатації. Та й сам об’єкт «Укриття» створювався у складних радіаційних умовах та не відповідає будівельним нормам. Тому у 2004-2008 роках здійснювали невідкладні стабілізаційні заходи, які дозволили забезпечити прийнятний рівень безпеки об’єкта до 2023 року.

Далі створювали додатковий захисний бар’єр, а саме новий безпечний конфайнмент. Він забезпечує потрібні умови для подальших етапів перетворення, а також захищає персонал, населення та навколишнє середовище. Наприкінці 2016 року арку НБК встановили у проектне положення.


Як коментує керівник відділу стратегічного планування ДСП «ЧАЕС» Дмитро Стельмах, створення НБК – це наступний важливий крок, який дозволяє забезпечити локалізацію об’єкта «Укриття» від навколишнього середовища, а також забезпечує захист об’єкта від впливу навколишніх факторів. З введенням в експлуатацію НБК цього року умови експлуатації «Укриття» поліпшилися. Однак це не вирішує усіх питань, що стоять перед працівниками станції згідно зі стратегією перетворення його на екологічно безпечну систему. Це лише створює необхідні передумови для реалізації наступного, третього етапу цієї стратегії, основними завданнями якого є демонтаж нестабільних конструкцій, приведення паливовмісних матеріалів (ПВМ) в контрольований стан та перетворення «Укриття» в довгостроково безпечну споруду.
Найбільшу загрозу всередині об’єкта «Укриття» становлять паливовмісні матеріали, тому головним завданням у наступні роки буде переведення їх у контрольований стан. І це не обов’язково їх вилучення, як багато хто вважає. Умовно ПВМ можна розділити на сім зон. Для різних зон можуть бути вжиті різні компенсуючи заходи. Наприклад, для верхніх відміток об’єкта дійсно виникне потреба вилучення ПВМ. Для проміжних та інших відміток може виявитися достатньо створити додаткові бар’єри та розмістити поглиначі нейтронів. А для таких зон, як простір за піонерними стінами, завали під каскадною стіною та безпосередньо локальна зона об’єкта «Укриття», можливо, знадобиться, лише виконати обґрунтування безпеки. Ці роботи обов’язково необхідно виконати до завершення терміну експлуатації НБК.
Після цього можна буде приступити до виконання наступного завдання – перетворення «Укриття» на довгострокову безпечну споруду. Швидше за все, як зауважує Дмитро Стельмах, це буде законсервований об’єкт, який забезпечить довготривалу витримку, приблизно на 500 років. Частину приміщень заповнять бетоном, частина конструкцій може бути ізольована завдяки бентоніту, згори може бути шар піску та ізолюючих від потрапляння вологи матеріалів. У такій конструкції буде забезпечений доступ до приміщень, де зберігатимуться ПВМ (для можливості контролю). Довгострокова безпечна споруда – це те, що буде після завершення експлуатації НБК.

Зараз умови в об’єкті «Укриття» дуже несприятливі через високе дозове навантаження на персонал. Якщо там здійснити великий обсяг робіт, це може призвести, як вважає керівник відділу стратегічного планування, до необґрунтованого опромінення працівників ЧАЕС. Тому ще на початку розробки плану заходів з перетворення об’єкта «Укриття» група науковців визначила, що до активної фази робіт доцільно приступити після 500 років, коли розпадуться короткоіснуючі радіонукліди і залишаться довгоіснуючі. Вони будуть небезпечні надалі, але з точки зору опромінення персоналу, працювати з ними простіше.
Дмитро Стельмах наголошує: якщо йдеться про довгострокову безпечну споруду, це не про арку, яка є тільки проміжним етапом, спорудою, розташованою зовні об’єкта «Укриття». Нині говорять про експлуатацію комплексу НБК та об’єкта «Укриття», який є законсервованим 4-им енергоблоком станції, який був пошкоджений під час аварії у 1986 році. Арка дає можливість приступити до демонтажу нестабільних конструкцій, який повинен бути виконаний у будь-якому випадку, одразу або протягом терміну експлуатації НБК. Остаточно вирішити питання руйнації цих конструкцій можна тільки завдяки їхньому демонтажу. До того ж, без НБК складно уявити вилучення ПВМ та створення додаткових бар’єрів для матеріалів, які там залишаться.

З початком раннього демонтажу перед персоналом відкриється чергова зона незвіданого, надскладні виклики, які потребуватимуть швидких та якісних інженерних рішень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus