USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Відновне правосуддя – шанс на нормальне життя в суспільстві», – волинська правозахисниця

8 Червня 2020 09:00
Програму відновного правосуддя для неповнолітніх на Волині зможуть впроваджувати на рівні Регіональних центрів безоплатної правової допомоги. Що вона передбачатиме та як допомагатиме підліткам, які потрапили в складні ситуації, в ефірі програми «На часі гість» телеканалу «Аверс» говорили з директоркою Регіонального центру безоплатної правової допомоги на Волині Наталією Смолярчук.

Поясніть, що таке відновне правосуддя для неповнолітніх. Адже для багатьох це щось нове й незрозуміле.

Так, відновне правосуддя – це відносно новий термін, який впроваджують в українське законодавство як пілотний проєкт. Він ще не є законодавчо визначеним. Цей проєкт запровадили торік у кількох областях України на підставі сприяння фонду ООН (UNICEF). Він полягає у тому, щоб надати можливість неповнолітнім, які вперше скоїли злочин невеликої або середньої важкості, уникнути притягнення до кримінальної відповідальності, уклавши мирову угоду з особою, якій завдано збитків, та відшкодувавши ці збитки. У такий спосіб підліток проходить ресоціалізацію завдяки роботі над собою та з психологами. Особа, яка вперше оступилася, матиме змогу визнати свою провину, взяти участь у виховних заходах, які позитивно вплинуть на її подальше життя і вона зможе зробити правильні висновки та в майбутньому не вчиняти інших правопорушень.

Яка роль у цьому центрів надання безоплатної правової допомоги?

Загалом, проєкт впроваджують на підставі спільного наказу Міністерства юстиції та Генеральної прокуратури. У великих областях, де його запускали в пілотному варіанті, він показав хороші результати, тож було вирішено поширити його на всю Україну. Ми тут відіграємо роль координаторів органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій. Ми їх спрямовуємо на розв’язання тих питань, які виникатимуть у процесі відновного правосуддя. Чому саме система безоплатної правової допомоги? Бо ми є поширені по всій території України, наших адвокатів залучають до надання правової допомоги неповнолітнім під час розгляду кримінальних проваджень. Крім того, система безоплатної правової допомоги має довіру громадян. У нас є достатньо велике коло партнерів.

Зокрема у Волинській області, де ми запускаємо цю програму, залучаємо тих партнерів, з якими працювали упродовж кількох років, а також шукаємо нових. Уже підписано наказ про створення робочої групи, яка працюватиме над тим, аби поширити свою діяльність і дати цим дітям можливість скористатися відновним правосуддям. Адвокати-медіатори відіграватимуть дуже важливу роль в процесі примирення сторін. Нині у Волинській області є прогалина – у нас немає адвокатів-медіаторів, які мають бути посередниками між сторонами. Тому координаційний центр оголосив конкурс щодо відбору адвокатів, які мають бажання стати адвокатами-медіаторами. Найближчим часом відібрані адвокати пройдуть тренінг, аби підвищити кваліфікацію в цьому напрямку.
Чи багато на Волині дітей, які вчиняють злочини? Напевно, до вас звертаються їхні батьки?

Не тільки батьки. Слідчі органи, які порушують кримінальне провадження і надають особі статусу підозрюваної, в обов’язковому порядку повідомляють центр безоплатної правової допомоги про те, що людина потребує захисника на стадії досудового розслідування. Чи багато таких дітей – сказати важко. Адже кожен з них важливий для суспільства, для будь-якої громади важливо вберегти дітей від повторного вчинення злочинів, дати їм другий шанс на гідне життя. Часто діти вчиняють дрібні злочини, аби похизуватися перед кимось. А буває, крадуть їжу в супермаркетах, бо живуть у важких умовах. Або ж діти із забезпечених сімей, яким бракує уваги батьків, у такий спосіб намагаються привернути до себе увагу. Це якраз питання ресоціалізації, роботи соціальних працівників, психологів не тільки з дітьми, а й з батьками. Краще запобігти вчиненню злочину в підлітковому віці, ніж потім притягувати до відповідальності, адже ми знаємо, що виправні заклади не сприяють виправленню, а навпаки – перешкоджають адаптації до суспільних умов після повернення. Та й суспільство ще не готове повернути в своє середовище людей, яких притягували до кримінальної відповідальності.

У ваш проєкт залучені правоохоронні органи?

Так, звичайно. До роботи в проєкті буде залучено представників ювенальної юстиції прокуратури Волині та ювенальної превенції Головного управління Національної поліції, також будемо працювати з Центром пробації у Волинській області, центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, залучимо їхніх методистів, психологів. Погодилася на співпрацю й громадська організація «Велес-плюс» щодо відновлення таких підлітків. Також ми знайшли нового партнера – громадську організацію «Ми вільні».

Як відбуватиметься процес?

Після відкриття провадження з приводу скоєння злочину, якщо підліток вчинив його вперше і він є легким або середньої важкості, якщо буде згода обох сторін на примирення, вони укладатимуть договір про примирення, відтак буде визначено час для відновної роботи та розроблено план, це можуть бути різні види діяльності – від громадських до суспільних робіт.

Чи можуть зараз ті, хто опинився в такій непростій ситуації, до вас звертатися по роз’яснення щодо відновного правосуддя?

Дуже багато дітей не розуміють, що таке вчинення злочину. Найбільше їх лякає те, що батьки чи вчителі насварять, а не те, що може бути кримінальна відповідальність. Тому треба бути обізнаними, аби не вчиняти правопорушень. Але в разі, якщо вони про це не знають, хай обов’язково звертаються до центру безоплатної правової допомоги. Ми надаємо допомогу і дітям, і батькам. Телефон гарячої лінії 0-800-213-103 працює цілодобово. Можна звернутися й отримати контактні дані наших центрів та будь-яку інформацію, яка цікавить.

Чи можна звернутися анонімно?

Звісно, можна. Консультації, інформацію ми надаємо, незважаючи на те, назвався додзвонювач чи ні. Уже на рівні вторинної правової допомоги треба підтверджувати свою особу, надавати документи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Бульба Показати IP 8 Червня 2020 10:59
В цій країні не має правосуддя!!!
хехъ до Бульба Показати IP 9 Червня 2020 05:59
і не буде. Тавро більшовизму))).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus