USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

ВІЛ-інфіковані навчаються у волинських школах і садочках

5 Травня 2010 16:37
Про таємницю інфікування знають лише кілька осіб.

Головний лікар обласного центру з профілактики боротьби зі СНІДом Олена Макаренко розповіла, що за останні роки вдалося досягнути сприйняття людей із СНІДом у системі освіти, хоча це було важко.

Діти із цією хворобою навчаються у звичайних волинських школах і садочках, часом це школи-інтернати. Про таємницю інфікування знають батьки, дитина, класний керівник, шкільний медичний працівник і директор навчального закладу.

На Волині на обліку перебуває 2,5 тисячі ВІЛ-позитивних людей. У 1996 році співвідношення хворих було таким: одна інфікована жінка на 7 чоловіків. Нині співвідношення зрівнялося. Переважно, це молоді люди, віком від 18 років. Частка таких інфікованих складає 89 %.

Від 1996 року на Волині завагітніло 315 ВІЛ-інфікованих жінок. Із них 265 жінок народили дітей. Лише 32 немовляти були ВІЛ-позитивними, решта народилися здоровими. Такого результату вдалося досягнути завдяки антиретровірусній терапії цих особливих вагітних. Завдяки такому лікуванню у 2001 відсоток передачі вірусу від матері до дитини становив 45 %, а торік – 7,7 %.

«У цих дітей цілком задовільний психічний і фізичний розвиток. 26 із 32 уже близько 5 років приймають антиретровірусну терапію. Щоправда, вона – пожиттєва. Раніше вважалося, що такі діти – це епідеміологічний «глухий кут». Нині такі діти можуть дожити до репродуктивного віку і самі мати власних здорових дітей», - сказала Олена Макаренко.

Вона додала, що у суспільстві ще не зникла дискримінація таких людей. У медичній громаді із ними вже навчилися працювати, причому часто особливими вагітними стають жінки із благополучних сімей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus